CSM a explicat de ce a dat aviz negativ revocării procurorului general, Augustin Lazăr
CSM a motivat avizul negativ dat pentru cererea de revocare a lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general al României. CSM spune că evaluarea făcută de Tudorel Toader este nelegală pentru că acesta din urmă trebuia să ceară tot unor magistraţi să analizeze activitatea lui Augustin Lazăr, nu să facă personal această analiză. Mai mult, CSM spune că propunerea ministrului Justiţiei contravine raportului MCV şi încalcă avizele Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei.
Stâlpul prăbușit peste un tramvai din București a fost remontat, dar cu susul în jos
Încă doi români au fost identificați printre decedații din Spania, în urma inundațiilor catastrofale
Replici istorice din dezbaterile electorale pentru alegerile prezidențiale
Primarul lăutar din Mehedinți care își rotunjește veniturile din cântări la nunți și botezuri
Spaniolii își învelesc mașinile cu folie de plastic și le ancorează de stâlpi
Șofer filmat cu un copil în brațe, la volan. Ce amendă riscă bucureșteanul căutat acum de poliție
Arhiepiscopul Teodosie poate fi judecat pentru cumpărare de influență
Adolescent de 14 ani, descoperit în trafic după ce a condus 70 de kilometri cu fratele său în vârstă de 10 ani pe scaunul din dreapta
Catedrala Notre Dame din Paris, afectată de incendiul devastator, își redeschide porțile după 5 ani. Cât a costat restaurarea
În motivarea dată publicității joi dimineață, secția pentru procurori a CSM explică faptul că în Legea organizării judiciare 304/2004 este prevăzut că evaluarea activității unui procuror cu funcți de răspundere se face la solicitarea ministrului justiției prin procurori anume desemnați.
Tudorel Toader nu a făcut dovada că a solicitat formarea unei astfel de echipe de evaluare, deși a fost întrebat în mod expres în țedința de la începutul săptămânii, atunci când s-a dat avizul negativ consultativ.
Mai mult decât atât, în motivare CSM se mai arată că în cel mai recent raport MCV privind starea justiției, de săptămâna trecută, dar și în rapoartele anterioare, Comisia Europeană a recomandat României să renunțe la toate procedurile de numire și revocare de a Ministerului Public până când legislația va fi modificată și CSM va avea un rol decisiv în aceste proceduri.
Practic, Comisia Europeană cere ca din partea CSM să se dea un aviz obligatoriu asupra numirilor și revicărilor din funcție și nu consultativ, așa cum legea prevede în prezent.
Documentul a ajuns deja la Ministerul Justiției și urmează să fie trimis Administrației Prezidențiale, pentru ca președintele să ia o decizie. Klaus Iohannis a lăsat de înțeles până acum că nu îl va revoca pe Augustin Lazăr, lăudându-i activitatea.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News