CCR amână decizia privind completurile de 3 judecători, pe care au sesizat-o și avocații lui Dragnea
Curtea Constituţională a amânat o decizie care ar putea afecta toate procesele în care sunt implicaţi politicieni. În numele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache a reclamat faptul că instanţa supremă nu are completuri de 3 judecători specializate în fapte de corupţie, aşa cum este în cazul completurilor de 5. Dacă judecătorii acceptă sesizarea, toate sentinţele în prima instanţă pot fi contestate, iar procesele s-ar putea relua.
Ludovic Orban: Democrația în România aproape nu mai există. Decizia CCR calcă în picioare voința exprimată de cetățenii români
Călin Georgescu acuză statul român că „a călcat democrația în picioare”, după decizia CCR. „Lucrurile nu vor rămâne așa”
Iohannis a anunțat cât timp va rămâne președinte și a explicat ce urmează în situația „nemaiîntâlnită”. „România e o țară democrată””
Țoiu (USR), despre anularea alegerilor: S-au schimbat opiniile politice iar asta nu e ceva ce ar trebui vreodată să influențeze CCR
Crin Antonescu, după anularea alegerilor: „Decizia de azi e preferabilă unei eventuale invalidări a rezultatului”
CCR a anulat alegerile prezidențiale
Fost judecător CCR: Nu mai poate fi contestat primul tur al prezidențialelor. La al doilea tur trebuie să se sesizeze orice neregulă
Sesizări la CCR pentru anularea primului tur al alegerilor
Augustin Zegrean: „Ne vom petrece Anul Nou numărând voturile”
ACTUALIZARE 12.55. CCR a amânat pentru mâine o decizie privind completurile de 3 judecători.
Șefa ICCJ, despre sesizarea lui Iordache: Ni se cere să punem „cu mâna” judecătorii din completuri
Liviu Dragnea a invocat deja, prin avocaţii săi, nelegalitatea modului în care sunt judecate cazurile de corupţie la Curtea Supremă. A făcut acest lucru în etapa finala a dosarului în care este condamnat, în prima instanţă, pentru instigare la abuz în serviciu.
Liderul social-democrat a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare de un complet format din trei judecatori de la Secţia penală a Înaltei Curţi.
Deputatul social-democrat Andreea Cosma este într-o situaţie similară. Ea a invocat problema într-o plângere penală depusă la Secţia pentru investigarea magistraţilor. Are o condamnare, în prima instanţă, la 4 ani de închisoare, pentru complicitate la abuz în serviciu.
Pentru fostul edil Radu Mazare miza este şi mai mare. Un complet de 3 judecatori l-a condamnat definitiv, în februarie, la 9 ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Pe modelul deciziei din cazul completurilor de 5 judecatori, o decizie favorabila ar echivala cu anularea condamnarii şi rejudecarea procesului.
Rejudecarea este o variantă şi în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, achitat în prima instanţă de un complet de 3 magistraţi. Acum aşteaptă decizia definitivă.
Şansa la o rejudecare integrală o au şi alte dosare grele de la Curtea Supremă, în care deciziile au fost pronuţate de completuri formate din câte trei judecători: Elena Udrea, Alina Bica, Dan Şova sunt doar câţiva dintre cei care ar putea profita de o decizie a CCR.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News