Live

Reacții după raportul dur al Comisiei de la Veneția pe tema modificării legilor justiției în România

Data actualizării: Data publicării:

Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să modifice complet amendamentele aduse ambelor coduri, penal și de procedură penală, printr-un proces de consultare cuprinzător și să vină cu propuneri legislative coerente și solide care să aibă sprijinul larg al societății românești și care să respecte standardele europene și deciziile Curții Constituționale.

Citiţi şi: Aterizarea forțată pe care o vestește poziţia Comisiei de la Veneția pentru PSD și ALDE

ACTUALIZARE. Surse Digi24 spun că președintele Klaus Iohannis vrea să cheme partidele parlamentare la consultări, după raportul dur al Comisiei de la Veneția privind legile justiției și modificarea Codurilor penale.

REACȚIA PREȘEDINTELUI. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, după opinia critică a Comisiei de la Veneţia privind codurile penale şi legile justiţiei, că ministrul justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea acesta fiind un motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie. Citiți aici declarația completă a președintelui Iohannis.

Imediat, ministrul justiției i-a dat o replică acidă pe Facebook. „Inadmisibil”, spune ministrul Tudorel Toader. „Este preferabil ca întâi să ne documentăm, apoi să vorbim!”, a scris ministrul justiției.

Citiți și:  Răspunsul lui Tudorel Toader după ce președintele Iohannis i-a cerut demisia

ACTUALIZAREPNL o cheamă pe Viorica Dăncilă în Parlament pentru a da explicaţii cu privire la respectarea recomandărilor făcute de Comisia de la Veneţia în procesul de refacere a legilor justiţiei, a anunţat vineri Ludovic Orban. El a mai spus că „e prea puţin demisia lui Tudorel Toader” şi că ar fi de fapt nevoie de o „resetare” în ceea ce priveşte partidele de la putere.

Citiți și:  Un membru al Comisiei de la Veneția explică temerile legate de modificarea Codurilor penale

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, spune că statele membre trebuie să ţină cont de rapoartele Comisiei de la Veneţia, aceasta nefiind o comisie oarecare.

„Este o comisie formată din 90 de specialişti în drept, fiecare țară membră are câte un reprezentant. Comisia aceasta funcționează de 32 de ani, are o experiență vastă în materie, membrii ei se schimbă mereu, dar sunt o parte dintre ei care sunt mereu acolo. Sunt la curent cu toate modificările legislative din țările membre ale Consiliului Europei. Recomandările acestea nu sunt de azi sau de ieri. Când s-au făcut recomandările, puteau să se uite pe platforma Comisiele de la Veneția și puteau să vadă dacă sunt conforme sau nu. Comisia nu vine cu noutăți acum. Comisia spune: noi nu acceptăm aşa ceva! Noi suntem comisia pentru democraţie prin drept a Europei şi dacă vreţi democraţie, faceţi cum am spus în repetate rânduri”, a declarat Augustin Zegrean la Digi24.

ACTUALIZARE. Comisia de la Veneția a adoptat - cu anumite amendamente - opinia preliminară comunicată în iulie în privinţa a trei proiecte de lege privind modificarea statutului judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și a CSM. Această opinie critică aceste legi care vor afecta eficienţa, calitatea și independența actului de justiție, cu consecințe negative în lupta anticorupție. Cele trei legi au fost deja promulgate și produc deja efecte.

Consiliul de la Veneţia îşi exprimă îngrijorarea faţă de multele amendamente aduse Codului penal şi a Codului de procedură penală, pentru că acestea slăbesc în mod serios funcţionarea eficientă a sistemului judiciar în lupta anticorupţie și în combaterea infracțiunilor violente și a criminalității organizate.

În 12 octombrie, Curtea Constituțională a stabilit că peste 60 de articole din proiectul de lege care modifică Codul de procedură penală sunt neconstituționale. Aceeași Curte trebuie să examineze constituționalitatea modificărilor de la Codul penal, la finalul acestei luni.

În ceea ce privește amendamentele aduse opiniei preliminare din iulie, este vorba despre cele trei legi referitoare la statutul magistraților, organizarea judiciară și Consiliul Superior al Magistraturii, care între timp au intrat în vigoare. Aceste legi vor avea un efect contrar în ceea ce privește eficiența, calitatea și independența sistemului judiciar, cu repercusiuni asupra luptei împotriva corupției, avertizează Comisia de la Veneția.

Comisia de la Veneția menționează inclusiv la cele două ordonanțe de urgență recent adoptate de guvern și spune că și notează că au luat în calcul opinia Comisiei exprimată în raportul preliminar. Comisia salută pasul pozitiv de a amâna intrarea în vigoare a pensionării anticioate a magistraților, ceea ce îi va da timp Parlamentului să reconsidere acest aspect, dar spune că nu a examinat și celelalte prevederi ale ordonanțelor și își rezervă o luare de poziție pe această temă.

În ceea ce privește amendarea Codului penal și a celui de procedură penală, Comisia de la Veneția subliniază că deși dezbaterea publică s-a axat pe riscul ca ele să submineze lupta anticorupție, impactul lor este, de fapt, mult mai amplu. Modificările ar putea afecta semnificativ sistemul justiției penale, efiuciența sa, în special în ceea ce privește invetigațiile, punerea sub acuzarea și deciziile în privința altor forme complexe și grave de infracționalitate.

Comisia critică viteza excesivă şi insuficienta transparenţă în procesul reformării legilor justiţiei, mai ales că au fost promovate peste 300 de amendamente, iar multe dintre ele au modificat radical sistemul. Graba cu care au fost adoptate a avut un impact negativ asupra calităţii actului legislativ, astfel au apărut contradicţii în legislaţie care ar putea aduce probleme în viitor.

Comisia subliniază faptul că o discuţie mai amplă cu practicienii din domeniu şi cu societatea ar fi fost necesară, mai ales că amendamentele au fost criticate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi aceste amendamente au provocat disensiuni în societatea şi instituțiile din Romania. Mai mult, luând în considerare conflictul dintre institutii, Comisia de la Veneția subliniază necesitatea unui timp mai mare acordat pentru obținerea unui sprijin mai larg a pachetului legislativ.

Opinia Comisiei nu presupune o analiză detaliată a tuturor amendamentelor de la Codul Penal şi cel de Procedură Penală, ci doar ale amendamentelor care aduc cele mai mari îngrijorări.

Comisia de la Veneţia face următoarele recomandări către autorităţile române:

Codul de Procedură Penală:
- să revizuiască şi să amendeze în totalitate legea pentru a se asigura că nu va avea un impact negativ asupra functionarii justiției

Codul Penal
- să revizuiască şi să amendeze articolele referitoare la infracţiunile de corupţie, în special darea şi luarea de mită, traficul de influenţă, abuzul în serviciu şi delapidare;
- să revizuiască şi să amendeze articolele privitoare la confiscarea extinsă şi definiţia funcţionarului public, pedepse auxiliare, astfel încât să fie puse în acord cu legislatţia internațională.


ACTUALIZARE. Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, prezent la şedinţa Comisiei de la Veneţia, susţine într-o postare pe Facebook că forul european cere României să abroge prevederea legislativă care priveşte pensionarea magistraţilor. 

Comisia de la Veneţia a apreciat soluţia ordonanţei de urgenţă care amână prevederea privind pensionarea magistraţilor, însă cere textul integral al ordonanţei de urgenţă pentru avizarea formală. 

„Comisia de la Veneția! Avizul CV reține soluționarea temporară a problemei pensionării magistraților, prin amânarea momentului intrării în vigoare a soluției legislative. Se recomandă abrogarea acestei soluții legislative. OUG pentru legile justiției va fi transmisă, în mod formal, către CV pentru emiterea unui aviz!”,  a scris Tudorel Toader în postarea de pe Facebook.


Comisia de la Veneţia se va pronunţa astăzi asupra modificărilor aduse legilor Justiției și Codurilor penale din România. La discuţii va participa şi președintele comisiei parlamentare speciale, Florin Iordache.

 Comisia de la Veneţia se reuneşte vineri în sesiune plenară, pentru două zile, pe ordinea de zi care urmează să fie supusă aprobării participanţilor aflându-se confirmarea avizului preliminar pe tema legilor justiţiei din România. Pe agenda provizorie a reununii se menţionează că avizul va fi adoptat cu modificări pentru a reflecta prevedierile Ordonanţei de Urgenţă adoptate în principiu pentru conformarea cu observaţiile comisiei. De asemenea ar urma să examineze, în vederea adoptării, un proiect de aviz referitor la Codul Penal şi la Codul de procedură penală.

Subiectul referitor la confirmarea avizului preliminar privind legile justiţiei din România se află la punctul 10 al ordinii de zi, care va fi supusă însă aprobării la începutul şedinţei.

În luna iulie, comisia de la Veneţia a mai avut o opinie preliminară referitoare la amendamentele ce privesc statutul magistraților, organizarea judiciară și funcționarea CSM. Atunci experţii au criticat modificarea legilor justiției.

Citiți și:  Comisia de la Veneția critică modificarea Legilor Justiției. Cele 7 recomandări ale experților

Acel raport intermediar a fost folosit de ministrul justiţiei ca justificare pentru ordonanţa care a stârnit numeroase controverse în ultimele zile. Tudorel Toader a susţinut şi că are acceptul Comisiei de la Veneţia pentru a pune în acord actele normative modificate de Parlament cu recomandările acesteia.

Pe lista invitaţilor la lucrările Comisiei de la Veneția se află Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Marieta Safta, precizează News.ro.

Citiți și:  Reacția lui Florin Iordache după raportul preliminar al Comisiei de la Veneția

Şedinţa plenară a Comisiei de la Veneţia are loc în contextul în care OUG care preia recomandările acestui for este criticată în ţară, mai ales în ceea ce priveşte modul în care a fost adoptată, fără dezbatere, şi în condiţiile în care a fost publicată în Monitorul Oficial la mai mult de 24 de ore de la adoptare. De asemenea, articolul referitor la menţinerea în funcţie a procurorilor, în noile condiţii de vechime şi de rang impuse de actul normtiv, a făcut obiectul unei interpretări a Secţiei pentru procurori a CSM în legătură cu momentul din care aceste prevederi devin aplicabile.

De asemenea, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a transmis joi o scrisoare Comisiei de la Veneţia în care arată că ministrul justiţiei Tudorel Toader s-a folosit în repetate rânduri – atât domnia sa, cât şi reprezentanţii majorităţii guvernamentale – de calitatea de membru al Comisiei de la Veneţia pentru a legitima public soluţii legislative cel puţin controversate.

Ludovic Orban precizează că, în mod similar, şi în cazul OUG 92/2018 ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a justificat adoptarea ordonanţei de urgenţă prin faptul că a avut discuţii prealabile cu reprezentanţi ai Comisiei de la Veneţia. ”În acest sens, ministrul Justiţiei a lăsat să se înţeleagă faptul că există o formă convenită a modificărilor pe care urma să le opereze în cazul Legilor Justiţiei prin Ordonanţă de Urgenţă, folosindu-se în acest mod de prestigiul Comisiei de la Veneţia pentru a acredita la nivelul opiniei publice româneşti faptul că modificările aduse nu vor afecta sistemul judiciar, ci vor implementa recomandări ale Comisiei de la Veneţia din raportul preliminar dat publicităţii în 13 iulie 2018.  De altfel, chiar în preambulul Ordonanţei de Urgenţă 92/2018, unde este justificată emiterea actului normativ, este invocată implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia în legislaţia românească”, se arată în document.

Comisia de la Veneţia a emis, la jumătatea lunii iulie, o opinie preliminară în legătură cu modificările la cele trei legi ale justiţiei din România, formulând o serie de recomandări, între care menţinerea rolului preşedintelui şi al CSM în numirea/revocarea procurorilor de rang înalt, renunţarea la schema de pensionare anticipată a procurorilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor. Experţii Comisiei de la Veneţia consideră că noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesivă asupra judecătorilor şi procurorilor, subminând independenţa sistemului judiciar şi a membrilor săi.

Citiți și: 

Toader: "Cunosc puterea recomandărilor Comisiei de la Veneţia exprimate într-un aviz, fie el şi intermediar"

Tăriceanu: Mă sperie superficialitatea Comisiei de la Veneţia. Un document politic, subțire

Comisia de la Veneţia | Reacţia preşedintelui Klaus Iohannis

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tudorel Toader acuză o „monstruoasă coaliție” după pierderea funcţiei de rector al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi

Olaf Scholz, despre reintroducerea MCV: „Mecanismul a luat sfârșit; e un semn că România se află pe calea bună”

Drulă, după anunțul ridicării MCV: Legile promulgate pe repede-înainte de Iohannis sunt sub monitorizare

Ciucă: După ridicarea MCV, următorul obiectiv este aderarea României la Schengen

Partenerii noștri