CEDO a condamnat România în legătură cu restituirea bunurilor naţionalizate. Statul, obligat să plătească daune morale
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi România în legătură cu restituirea bunurilor naţionalizate de fostul regim comunist, considerată insuficient de eficace.
România a fost deja atenţionată în trecut în legătură cu această spinoasă problemă, iar în 2013 a adoptat o lege nouă pentru a le permite persoanelor ale căror bunuri au fost naţionalizate să obţină o restituire sau o despăgubire. Cu toate acestea, „mecanismul de restituire rămâne insuficient de operaţional şi omogen”, a apreciat tribunalul Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
CEDO a fost sesizată în 2017 de 53 de cetăţeni români care au obţinut, fiecare, o hotărâre definitivă în favoarea lor, privind emiterea unui titlu de proprietate sau acordarea unei indemnizaţii pentru terenuri confiscate în timpul regimului comunist din perioada 1945-1989.
„În pofida acestor decizii, niciunul dintre reclamanţi nu a primit un titlu de proprietate sau nu a fost repus în posesia bunurilor sale. Unii dintre ei au afirmat că au fost despăgubiţi insuficient”, a indicat curtea într-un comunicat de presă.
Această „neexecutare prelungită a deciziilor adoptate de instanţe judecătoreşti” şi „lipsa unui recurs efectiv în această privinţă” au dus la „impunerea reclamanţilor a unei poveri individuale excesive”, a conchis CEDO.
„Curtea consideră crucial ca România să continue să depună eforturi de a-şi conforma legislaţia şi practica concluziilor la care ajuns Curtea în prezenta hotărâre şi jurisprudenţei sale pertinente”, insistă CEDO.
România a fost condamnată să le plătească reclamanţilor sume de până la 10.000 de euro pentru daune morale.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News