Live

12 țări cer Guvernului „să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept”

Data actualizării: Data publicării:
Ședință de Guvern

12 ambasade cer autorităților din România să nu facă modificări legislative care ar slăbi statul de drept și lupta împotriva corupției.

Foto: InquamPhotos/George Călin

Un mesaj publicat pe paginile de Facebook ale mai multor reprezentanțe diplomatice la București, „în numele Austriei, Belgiei, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Irlandei, Norvegiei, Olandei, Statelor Unite și Suediei”, vine la scurt timp după ce prim-vicepreședintele Comisiei Eurpene, Frans Timmermans, a avertizat Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să nu creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari. În caz contrar, a spus oficialul european, CE „ar reacționa imediat”. 

În mesajul lor, reprezentanții celor 12 țări mai spun că au făcut solicitări oficiale de dialog pe această temă, dar acestea „au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie a acestui an”.

„Suntem profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiție. Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupției și subminării independenței sistemului judiciar”, se arată în mesaj.

Scrisoarea vine în condițiile în care PSD ar face presiuni ca Guvernul să adopte o controversată ordonanță de urgență pentru modificarea Codurilor penale.

„Ordonanțele de urgență care par a fi în curs de discuție pot avea un impact negativ asupra independenței justiției românești, ceea ce ar slăbi încrederea cetățenilor și a partenerilor României în sistemul judiciar, dar și în guvernul României”, se arată în mesajul celor 12 ambasade.

„Este esențial ca România să țină seama de recomandările organismelor Consiliului Europei, cum ar fi Comisia de la Veneția și GRECO, ale Parlamentului European, ale Consiliului Uniunii Europene și ale Comisiei Europene din ultimul său raport în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și să asigure o justiție eficientă, transparentă și imparțială.

Modificările anticipate prezintă un risc de încălcare a valorilor comune. În plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durată asupra dezvoltării economice a țării. Faptul că România deține în prezent președinția Consiliului Uniunii Europene îi conferă o responsabilitate specială. Îndemnăm Guvernul României și toți actorii implicați să țină seama în mod corespunzător de această declarație comună și să reafirme angajamentul politic al României de a susține valorile noastre comune,” mai arată reprezentanții celor 12 țări.

Cu puțin timp înainte ca acest mesaj să fie făcut public, ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a răspuns lui Frans Timmermans, care exprimase aceleași îngrijorări. 

„De dată recentă, văd cum oficiali europeni își exprimă îngrijorări dar sunt exprimate cu caracter preventiv, însă cu un puternic potențial electoral. Ca ministru, formulez o simplă și respectuoasă solicitare: să ne cunoaștem, să ne respectăm competențele, fie ele și partajate, să ne respectăm demnitatea și specificul național”, a spus Tudorel Toader.

Mesajul integral al celor 12 misiuni diplomatice:

„În numele Austriei, Belgiei, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Irlandei, Norvegiei, Olandei, Statelor Unite și Suediei.

Noi, parteneri internaționali și aliați ai României, chemăm toate părțile implicate în elaborarea ordonanțelor de urgență ale guvernului care modifică legislația referitoare la domeniul justiției, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității șicorupției.

Din păcate, solicitările noastre oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie a acestui an.

Suntem profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiție. Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupției și subminării independenței sistemului judiciar. Așteptăm ca procesul de reformă să se bazeze pe o abordare inclusivă care să implice toate părțile, prin consultări ample. Un astfel de proces trebuie să se desfășoare în interesul tuturor cetățenilor români. Acest lucru necesită, de asemenea, ca toți actorii implicați să ia în considerare opiniile și propunerile de sprijin oferite de experții juridici români și internaționali, pentru a evita o și mai mare alterare a progreselor remarcabile înregistrate în domeniul justiției de România în ultimele două decenii.

Ordonanțele de urgență care par a fi în curs de discuție pot avea un impact negativ asupra independenței justiției românești, ceea ce ar slăbi încrederea cetățenilor și a partenerilor României în sistemul judiciar, dar și în guvernul României.

În opinia țărilor partenere, este esențial ca România să țină seama de recomandările organismelor Consiliului Europei, cum ar fi Comisia de la Veneția și GRECO, ale Parlamentului European, ale Consiliului Uniunii Europene și ale Comisiei Europene din ultimul său raport în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și să asigure o justiție eficientă, transparentă și imparțială.

Modificările anticipate prezintă un risc de încălcare a valorilor comune. În plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durată asupra dezvoltării economice a țării. Faptul că România deține în prezent președinția Consiliului Uniunii Europene îi conferă o responsabilitate specială. Îndemnăm Guvernul României și toți actorii implicați să țină seama în mod corespunzător de această declarație comună și să reafirme angajamentul politic al României de a susține valorile noastre comune.”

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Țările democratice ajută autocrațiile să reprime disidenții exilați în schimbul câștigurilor economice | The Conversation

Alina Gorghiu, reacție la raportul critic al CE: Este cel mai bun raport de până acum în ceea ce priveşte capitolul justiţie

Raportul Comisiei Europene privind statul de drept în România: Achiziţiile publice rămân un sector cu un risc ridicat de corupţie

Polonia face plângere penală împotriva fostului său guvern pentru pierderea de fonduri europene

Partenerii noștri