Istoria zbuciumată a clădirii Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, afectată de incendiul de sâmbătă seara
Palatul Episcopiei Greco-Catolice a fost considerat mereu una dintre dintre cele mai frumoase clădiri din centrul municipiului Oradea. Construit acum mai bine de un veac, a trecut anii trecuţi printr-un amplu proces de restaurare. Exteriorul a fost reabilitat, iar în interior au fost descoperite fresce valoroase care urmau să fi refăcute. Incendiul de sâmbătă seara a distrus însă anii de eforturi pentru refacerea unui palat emblematic pentru Oradea.
Amendă uriașă: 45.000 de lei pentru un timișorean care a dat foc deșeurilor în spatele curții
Incendiu puternic într-un bloc din Sectorul 3 al Capitalei. Două persoane au fost evacuate
Catedrala Notre Dame din Paris, afectată de incendiul devastator, își redeschide porțile după 5 ani. Cât a costat restaurarea
Momentul în care un individ aruncă un cocktail Molotov printre mașini, în Arad
O ambarcațiune a fost cuprinsă de flăcări pe Dunăre
Incendiu puternic la o hală de procesare şi depozitare a deşeurilor reciclabile, în județul Iași
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 12 octombrie
O femeie din București a fost arestată după ce a incendiat o mașină. Ce le-a mărturisit anchetatorilor
O mașină a luat foc la Pasajul Unirii din București
Ridicat între 1903 şi 1905, Palatul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea a fost construit după proiectul unui cunoscut arhitect al acelor vremuri, Kálmán Rimanóczy Junior. Parterul clădirii găzduia biblioteca şi birourile administrative, etajul - saloanele episcopale.
"Palatul este construit în stil eclectic, sună foarte intimidant eclectic, de fapt ce înseamnă, înseamnă că stilul dominant este neogotic, dar este o împletire rafinată, firească, de mare artă între mai multe stiluri romanic, rococo, baroc, art-nouveau", explica anul trecut Rodica Indig, coordonatoarea albumului "Palatul episcopal greco-catolic".
Palatul a avut o istorie zbuciumată. În 1948, când biserica greco-catolică a fost desfiinţată, în clădire a fost transferată școala populară, iar ulterior aici a fost amenajată Biblioteca Județeană. Abia după Revoluție clădirea a revenit a proprietarilor de drept.
Încadrată de două turnuri laterale şi dominată de un altul care face legătura dintre cele două aripi, clădirea este o combinaţie cu elemente decorative romanice şi bizantine. În interior, încă de la intrare, ies în evidenţă ornamentele ce împodobesc pereţii, dar şi un vitraliu art-nouveau, dar cu elemente renascentiste.
Episcopii care s-au perindat şi-au lăsat amprenta asupra locului, dar mai ales asupra comunităţii din care au făcut parte. De palatul episcopal sunt legate şi numele reginei Maria şi al regelui Ferdinand care au locuit în clădire, unde au şi primit audienţe.
Episcopia Greco-Catolică de Oradea a marcat anul trecut 240 de ani de la înfiinţarea ei.
Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News