Ipoteză în cazul femeii ucise lângă Lacul Morii: Ar putea fi vorba de câini de luptă, antrenați să omoare
Ipoteze șocante în cazul femeii omorâte sâmbătă de câini la Lacul Morii. Se vorbește despre posibilitatea ca femeia să fi fost atacată de câini de luptă, antrenați să omoare. Poliția Română susține că nu are cunoștință de niciun caz de lupte de câini în zona Bucureștiului. Asociația Chinologică din România avea înregistrați în 2018 doar 107 câini de luptă și de atac pe tot teritoriul României.
Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri din Poliția Română au deschis un dosar penal în cazul morții femeii mușcate de câini la Lacul Morii. Faptele cunoscute până în acest moment indică faptul că Ana Oros a fost atacată sâmbătă dimineață de o haită de 7-8 câini în timp ce alerga în zona Lacul Morii. Situația a fost semnalată de un cetățean a văzut de la distanță cum femeia era atacată de câini. El a sunat la 112, însă echipajul medical ajuns la fața locului nu a putut decât să constate decesul.
Până la publicarea rezultatelor necropsiei în cazul de la Lacul Morii, care să stabilească cu exactitate cauzele morții, apar tot felul de ipoteze noi în acest caz.
Marius Chirca este președintele unui ONG, Kola Kariola, care se ocupă cu salvarea și îngrijirea animalelor fără adapost. El susține într-o declarație acordată Digi24.ro că este foarte probabil să avem de-a face cu câini antrenați să lupte și, de asemenea, că este aproape imposibil ca femeia să fi fost omorâtă de câini maidanezi.
“O haită de câini maidanezi nu face asta. Un maidanez mușcă și fuge. Maidanezul nu stă lângă tine la pământ și te manâncă. Știu cum atacă un câine antrenat și pot să fac diferența față de atacul unui câine maidanez. Pentru că și eu am fost mușcat”, ne-a declarat Chirca.
Acesta a mărturisit pentru Digi24.ro că a asistat în urmă cu mai mulți ani la lupte ilegale de câini.
“Aveam 20 de ani. (Luptele de câini - nr.) se întâmplau lângă Ciuperca - 1 mai, erau niște standuri en-gros ale unor arabi. Cu interlopi din București, nume sonore. Participam pentru a salva animalele, trebuia s-o fac pe muțește, ca să nu suport repercursiunile. Luam câinii, îi duceam la un cabinet veterinar pe Baba Novac, există și azi acel cabinet. Îi reparam, ce mai puteam repara și încercam prin intermediul prietenilor să le găsesc adopție. Da, am văzut. Știu cum atacă un câine antrenat și pot să fac diferența față de atacul unui câine maidanez”, ne-a povestit Marius Chirca.
Acesta spune că a și-a trimis colaboratorii de la Kola Kariola la locul crimei și a remarcat mai multe indicii care-l fac să presupună că nu e vorba de câini maidanezi.
“Există o distanță mare de la locul în care biata femeie a fost găsită moartă și până la pista de alergare. Terenul este accidentat, plin de gunoaie. Și eu alerg și vă pot spune că orice sportiv care practică alergarea nu ar alerga pe acolo. Se presupune faptul că ar fi fost târâtă de câini. Este imposibil ca o haită de câini să târască un corp uman pe o distanță atât de mare. Mă gândesc și încerc să găsesc explicații la ce s-a întâmplat. Fie s-a întâmplat cu totul altceva și câinii au hăituit deja un cadavru, dar aici trebuie să așteptăm rezultatele necropsiei. Să vedem dacă mușcăturile câinilor i-au provocat decesul. Eu cred că e puțin probabil. Fata a mai fost atacată în aceeași locație. Este ceva ciudat”.
Ipoteza ca în zonă să există câini antrenați să lupte a fost ridicată și de un locuitor din zonă. Vlad Oancea scrie pe pagina sa de facebook că locuiește foarte aproape de zona în care a fost consemnată sâmbătă crima.
“A murit sfâșiată de câinii de luptă ai mizeriilor de oameni care îi lasă liberi. Care oameni? Ăia de au casele fix lângă locul cu pricina. În ultimii cinci ani am mers destul de des pe acolo. Și ziua și noaptea. N-am dat de nicio haită de câini maidanezi. Poate am avut noroc”, scrie Vlad Oancea.
Poliția Română: Nu avem înregistrate astfel de situații între lupte de câini
L-am întrebat pe purtătorul de cuvânt al Poliției Române dacă în București există cazuri de lupte ilegale de câini investigate de polițiști. “Am verificat si la nivelul Capitalei nu avem înregistrate astfel de situații între lupte de câini. Ce informații au fost primite, au fost verificate și nu au dus către ideea că ar fi organizate astfel de lupte. Sunt organizate permanent activități de verificare a câinilor agresivi. Dacă atunci, în urma verificărilor, aceștia prezintă urme, leziuni să ne ducă către ideea că acestea sunt produse în urma unor lupte de câini, atunci ne putem sesiza din oficiu, dar până acum nu a fost cazul”, ne-a declarat Bogdan Ghebaur, comisar de poliție, purtătorul de cuvânt al Poliției Române.
Marius Chirca: “Asta doar un câine antrenat poate să facă”.
Marius Chirca, președintele asociației Kola Kariola, spune că în scurt timp va trimite pe adresa poliției mai multe cazuri concrete în care au fost semnalate lupte de câini în zona București, chiar în imediata apropiere a locului în care a fost semnalată moartea Anei Oros.
“Sper ca ancheta poliției sa lămurească lucrurile cât mai rapid. Sper să se verifice bine zona să se stabilească dacă sunt și câini din rasă agresivă, dresați sa poată dezvolta o asemenea agresivitate, câini cu proprietari. Tot din informațiile mele, unele mai vechi, în zona Chiajna sunt câteva haite de bipezi care organizează lupte de câini”, spune Marius Chirca.
El se declară aproape convins că avem de-a face în acest caz cu câini antrenați să omoare.
“În 99% din cazuri un câine mandanez nu poate omorî un om. A, că-i face o mușcătură, că-i rupe o venă principală și sângerează abundent și moare, da, se poate întâmpla. Dar să muște, să pună la pământ, să descompună în continuare, asta doar un câine antrenat poate să facă. Luptele de câini se dau până la moarte sau până când proprietarul câinelui care pierde se recunoaște învins. Dar doi pitbuli se vor bate până unul moare. Și când este celălalt mort, asta mușcă încă din el”, ne-a mai spus Marius Chirca.
Doar 107 câini de luptă înregistrați la nivelul anului 2018
Potrivit legii, persoanele care dețin câini agresivi sau periculoși trebuie să declare la poliție deținerea acestor animale împreună cu o adeverință eliberată de Asociația Chinologică Română. În sensul legii, prin câini periculoși se înțelege câinii aparținând urmatoarelor rase, grupate în categoria I: câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor, respectiv categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso si metișii lor.
Am cerut Asociației Chinologice Metropolitane București o evidență la zi a câinilor agresivi și periculoși înregistrați în Capitală. Pân la ora publicării acestui text nu am primit un răspuns.
O situație la nivelul anului 2018 indică faptul că pe întreg teritoriul României erau înregistrați doar 107 exemplare de câini de luptă și de atac, respectiv 948 de exemplare de câini din categoria a doua.
Între timp, oficialii administrațiilor publice - Primăria Capitalei, primăriile de sector 6, ASPA, polițiile locale, ANSVSA, etc - își pasează vina de la o instituție la alta.
În ultimii 10 ani au fost numeroase cazuri de persoane atacate și omorâte de câini în spații publice. În 2013, Ionuț Anghel, un copil în vârstă de patru ani a murit, după ce a fost atacat de câini maidanezi pe un teren privat din Sectorul 2. Fratele acestuia, în vârstă de șase ani, a fost mușcat de un picior, dar a reușit să fugă și să-și anunțe bunica. Trei ani mai târziu, magistrații l-au condamnat pe Constantin Ciorascu, proprietarul terenului, la trei ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.
În 2006, un cetățean japonez a fost omorât de o haită de maidanezi lângă Guvernul României. Japonezul în vârstă de 68 de ani a murit după ce câinii fără stăpâni i-au secționat artera femurală, în urma căreia a pierdut extrem de mult sânge.
În 2021, o femeie din Cluj a fost sfâșiată de câini în timp ce se plimba pe stradă cu băiețelul de numai 4 ani. Incidentul s-a produs în Florești, județul Cluj. Femeia ieșise la plimbare cu băiețelul de doar 4 ani, moment în care a fost atacată și sfâșiată de trei câini maidanezi în plină stradă.
În 2022 victimă a unor câini madanezi a fost prezentatoarea TVR Dorina Florea. Aceasta a afirmat că a fost atacată de o haită de câini pe un bulevard din Sectorul 6 al Capitalei. Ea a acuzat autoritățile că au refuzat să intervină, pasând responsabilitatea.
Cu mai puțin de un an înainte de a fi omorâtă, Ana Oros fusese victima unui alt atac al câinilor, în aceeași zonă, ea ajungând atunci la spital cu răni multiple. Autoritățile declarau după incident că au găsit 8 câini în zonă, unul fiind tranchilizat, iar restul fugînd pe proprietăți private. Ajutați de poliția locală, hingherii au reușit să ridice ulterior șase câini din zonă.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News