Live

Video&Foto Inundații devastatoare în cea mai ploioasă lună iunie din ultimii 60 de ani. Trei oameni au murit, o fetiță a fost luată de viitură

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Facebook ISU Bistrița-Năsăud

Apele acoperă România, în cea mai ploioasă lună iunie din ultimii 60 de ani. Sunt tot mai multe probleme, iar pompierii au intervenit până acum în zeci de localități. Trei oameni au murit, în ultimele zile, după ce au fost luați de viituri iar o fetiță de 4 ani, din Sibiu, care a căzut în râul ce trece prin oraș, este în continuare căutată. Peste noapte a fost cod roșu de inundații în județele Bistrița-Năsăud, Suceava și Maramureș. De asemenea, cursuri de apă din cea mai mare parte a țării sunt sub cod portocaliu pentru încă două zile. 

În doar două ore, pompierii din Bistrița-Năsăud au primit 100 de apeluri. Cea mai gravă situație a fost în localitatea Rodna, unde șuvoaiele de apă au acoperit străzile și au intrat în case. 14 adulți și șase copii au fost evacuați.

La Bârsana, în județul Maramureș, peste 30 de gospodării au fost inundate.

Râul Vișeu a crescut până aproape de nivelul drumului județean. Pentru ca apa să nu acopere șoseaua, pompierii au construit diguri din saci de nisip.

Elena Mateescu, director ANM: "Poate fi printre cele mai ploioase luni iunie din 1961 și, până în prezent, posibil în top 5, luând în considerare cantitatea din 2001 cu 129 l/mp. Înregistrăm și un record în ceea ce privește mesajele de vreme severă."

Bilanțul inundațiilor: Trei persoane luate de viitură, 71 evacuate, aproape 400 de case inundate

Trei persoane au murit, după ce au fost luate de viitură, 71 de oameni au fost evacuați, iar aproape 400 de case și 600 de curți au fost inundate, potrivit unui bilanț al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Mai multe drumuri sunt blocate, iar altele au traficul restricționat.

Potrivit IGSU, inundațiile au afectat 161 de localități din 29 de județe.

Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 387 de case, 578 curți și 219 beciuri/subsoluri. Totodată, vântul puternic a doborât 7 stâlpi de electricitate și 5 copaci, iar pompierii au acționat pentru degajarea acestora.

În întreaga țară au fost emise 20 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT în 12 județe.

Potrivit IGSU, traficul rutier este blocat pe 2 drumuri naționale (DN 28/IS și DN 17D/BN), pe 3 drumuri județene (DJ 668/ HD, DJ 162/BN și DJ 142/MS) și restricționat pe 1 drum național (DN 6/CS), 2 drumuri județene (DJ 668A/HD și DJ 153/MS) și s-a desfășurat temporar îngreunat pe 4 drumuri naționale (DN 17, DN 15/MS, DN 2F și DN 15D/VS) și pe 2 drumuri județene (DJ 107/MS, DJ 571J/CS și DJ 608/CS).

IGSU a dispus suplimentarea personalului și a tehnicii de intervenție în județele Neamț și Suceava. Cele 16 motopompe de mică și mare capacitate (9 trimise în sprijin în Suceava, iar 7 în Neamț) vor rămâne dislocate în zonele afectate până situația va reveni la normal.

Redactare Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Jandarmii din Alba au deblocat din nămeţi o maşină în care se aflau doi adulţi şi un copil de 2 ani

Imagini apocaliptice. Cel mai puternic ciclon din 1934 a lovit teritoriul francez Mayotte. Numărul morților, necunoscut

O femeie din Alba a fost înșelată cu 25.000 lei, prin metoda „Accidentul”. Ce recomandări au polițiștii în astfel de situații

O vâltoare veche din Maramureș a fost salvată cu o tehnică japoneză. Meșterii, impresionați de „mașina de spălat” a naturii

Partenerii noștri