Live

Instituțiile publice din România nu mai au voie să folosească programe antivirus rusești. Cele existente vor fi deconectate

Data actualizării: Data publicării:
Instituțiile publice din România nu mai au voie să folosească programe antivirus rusești. Cele existente vor fi deconectate. Foto: GettyImages

Autoritățile și instituțiile publice din România nu vor mai avea voie să cumpere sau să folosească produse și servicii software ruseşti de tip antivirus, ele fiind interzise în urma deciziei luate de Guvern. Cele deja achiziționate sau instalate vor fi deconectate sau dezinstalate.

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind protecţia sistemelor informatice ale autorităţilor şi instituţiilor publice în contextul invaziei declanşate de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

Potrivit unui comunicat al Executivului, proiectul de lege stabileşte cadrul juridic şi instituţional necesar în vederea interzicerii în România a achiziţionării şi utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice, de la nivel central şi local, a produselor şi serviciilor software de tip antivirus cu provenienţă din Federaţia Rusă.

Guvernul precizează că, în cazul în care există deja astfel de servicii deja achiziţionate şi/sau instalate, acestea vor fi deconectate şi/sau dezinstalate, cu sprijinul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Autorităţii pentru Digitalizarea României, Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

"Măsura a fost luată în contextul în care specialiştii avertizează că prezenţa software-urilor ruseşti de tip antivirus reprezintă o vulnerabilitate la adresa securităţii cibernetice a autorităţilor şi instituţiilor româneşti.

Tendinţa tuturor statelor membre ale Uniunii Europene este de a emite recomandări sau acte normative care impun propriilor instituţii publice să schimbe soluţiile antivirus dacă le folosesc pe cele care provin direct sau indirect din Federaţia Rusă, deoarece există riscul ca Rusia să exploateze aceste soft-uri într-un atac cibernetic", se arată în comunicat.

Potrivit Executivului, măsura este una temporară, în acord cu regulile prevăzute de art. 53 din Constituţie, şi produce efecte pe întreaga durată a invaziei declanşate de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, până la data semnării unui tratat de pace sau a unui acord permanent de armistiţiu care să consfinţească integritatea teritorială a Ucrainei, scrie Agerpres.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a precizat, miercuri, că Guvernul va solicita procedură de urgenţă pentru acest proiect de lege în Parlament.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atac rusesc cu drone asupra oraşului Sumî: cel puțin doi morți, mai mulți răniți și clădiri avariate

Ce spune NATO despre noua rachetă folosită de Rusia în Ucraina

Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut? Ei, bine, ați obținut!”

Atacuri ruseşti asupra unor substaţii ale centralelor nucleare. „Riscul unor accidente este incredibil de mare”

Partenerii noștri