Înscrierile în programul "Casa Verde", suspendate din cauza unor probleme tehnice. Dosarele depuse până acum vor fi anulate
Accesul în aplicația dedicată programului "Casa Verde Fotovoltaice" a fost suspendat. AFM a anunțat că sunt probleme de natură tehnică. Dosarele depuse în aplicație vor fi anulate.
ACTUALIZARE 18:00 - Având în vedere că aplicația informatică nu a funcționat corespunzător nici la reluarea înscrierilor de astăzi, 22 decembrie 2021, ora 16:00, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Lóránd-Árpád FÜLÖP, a luat decizia de a suspenda din nou înscrierile persoanelor fizice de către instalatori.
Reluarea înscrierilor va fi stabilită și comunicată ulterior pe site-ul instituției.
Precizare: Înscrierile nu vor fi reluate în cursul zilei de astăzi! Ne cerem scuze pentru situația creată!
Conform unui comunicat al Administraţiei Fondului pentru Mediu, înscrierile sunt suspendate până la remedierea problemelor de funcţionare ale sistemului informatic. cel mai probabil, înscrierile ar urma să fie reluate în jurul orei 15.00.
"Dosarele depuse în aplicaţie vor fi anulate. Înscrierile vor fi reluate după rezolvarea deficienţelor aplicaţiei informatice, la o dată care va fi stabilită şi comunicată ulterior", se arată în comunicat.
Bugetul alocat pentru acest program de ridică la valoarea de 263,7 milioane de lei, iar în plus, pentru a creşte şansele utilizării integrale a bugetului alocat, în aplicaţia informatică, se va permite înscrierea în limita a 150% din valoarea alocată fiecărei regiuni.
Scopul programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.
Finanţarea se acordă în pondere de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei. Suma finanţată de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de beneficiarul final, din surse financiare proprii.
Cheltuielile eligibile în cadrul programului sunt cele cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; structura de susţinere a sistemului; tablou electric curent continuu/curent alternativ), cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice, respectiv TVA aferentă cheltuielilor eligibile.
Implementarea proiectului se va realiza în cel mult 12 luni de la semnarea contractului de finanţare nerambursabilă, termen în care trebuie realizată instalaţia şi încheiate formalităţile privind recepţia sistemului de panouri fotovoltaice şi obţinerea certificatului de racordare.
Monitorizarea finanţării acordate în cadrul Programului, a investiţiilor realizate, precum şi a respectării condiţiilor prevăzute în Ghidul de finanţare se face de AFM, pe o perioadă de şase ani de la data obţinerii de către beneficiarul final a certificatului de racordare.
AFM a publicat, pe site-ul instituţiei, lista instalatorilor validaţi în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News