Live

Încep probele pentru furnizarea căldurii în București. Cei care vor să se debranșeze de la sistemul centralizat nu o mai pot face acum

Data actualizării: Data publicării:
Conductă de termoficare pentru apă caldă și căldură. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Bucureștenii care vor să se debranșeze de la sistemul centralizat de încălzire nu mai pot face acest lucru în această perioadă. În momentul de față nu mai pot fi depuse nici cererile de debranșare parțială, deoarece de luni încep probele de furnizare a agentului termic.

Deși iarna trecută un bucureștean din cinci a stat în frig, Termoenergetica, principalul furnizor de apă caldă și încălzire în sistem centralizat, nu recomandă nici debranşarea, nici sursele alternative de încălzire. Argumentul e că, deşi căldura primită e cu ţârâita, măcar este ieftină. 

Din dorința de a-i convinge pe bucureșteni să nu renunțe la sistemul centralizat de încălzire, reprezentanții Termoenergetica au realizat o analiză în care ne arată câți bani ajungem să dăm la final de lună pe căldură în funcție de ce sistem de încălzire alegem.

Calculele arată că la un consum anual de 6,12 gigacalorii, bucureștenii care stau într-un apartament cu 2 camere și sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire plătesc la finalul lunii mai puțin de 170 de lei. Asta în timp ce facturile celor care au centrală de apartament depășesc 360 de lei pe lună - numai pentru furnizarea căldurii. De banii aceștia căldura din apartamente este de 20 de grade Celsius.

Simulări de calcule s-au făcut și pentru apartamentele de 3 și 4 camere. 

Argumentul financiar nu este singurul oferit. Termoenergetica aduce la cunoștință și faptul că sistemul central de termoficare este unul mai puțin agresiv cu mediul înconjurător.

În analiză se precizează și faptul că durata de viață a acestui sistem este de 30 de ani, asta în timp ce bucureștenii care au centrală de apartament trebuie să o schimbe după 10 ani.

Din argumentele pro și contra lipsește acela că bucureștenii racordați la sistemul centralizat primesc căldură doar dacă în zonă nu sunt avarii, lucrări de mentenanță sau de modernizare a sistemului de încălzire.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum se va vota duminică la referendumul lui Nicușor Dan. Aproape 1,8 milioane de bucureşteni sunt aşteptaţi la urne

Accident mortal în București: O femeie de 52 de ani a murit lovită de o maşină în timp ce traversa strada

Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025. Peste 200.000 de bucureșteni nu au instalate încă astfel de aparate

VIDEO Inundație în București, în apropierea stației de metrou Titan: O stradă este acoperită de apă, după ce o conductă s-a spart

Partenerii noștri