Live

Incendiu „Matei Balș”. Martorii vorbesc despre prize suprasolicitate și despre o mască de oxigen lăsată prea aproape de calorifer

Data publicării:
Salonul unde a izbucnit incendiul de la Institutul Matei Balș a fost grav afectat.Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Anchetatorii s-au întors sâmbătă în saloanele mistuite de flăcări de la Institutul Matei Balș și au început munca minuțioasă menită să stabilească de unde au pornit flăcările. Ipotezele apărute după primele audiere sunt multiple, de la suprasolicitarea instalației electrice la folosirea greșită a oxigenului de către un pacient. Numărul victimelor a ajuns la șase, după ce un bărbat de 70 de ani a cărui stare de sănătate era fragilă din cauza COVID-19 a murit la Spitalul Universitar. Tot sâmbătă, rudele primelor cinci victime au fost chemate la INML pentru identificare.

Anchetatorii s-au întors în saloanele Pavilionului 5 de la Institutul „Matei Balș”, pentru a încerca să stabilească de unde au pornit flăcările. Munca este destul de migăloasă, iar anchetatorii sunt îmbrăcați în echipamente de protecție, pentru că „Matei Balș” este spital COVID. Specialiștii spun că va fi nevoie de răbdare și că va lua ceva timp până la apariția primelor concluzii. 

În paralel, criminaliștii au continuat audierea angajaților spitalului. Șeful sectorului COVID-19, dar și una dintre asistente au dat declarații în calitate de martori.

În spital nu era căldură suficientă

Întrebată de jurnaliști, asistenta a recunoscut, la ieșirea de la audieri, că în spital nu era căldură suficientă, dar spune că nu era nicio aerotermă în salonul unde a izbucnit incendiul.

- Aveați căldură în saloane?

- Nu, nu aveam căldură suficientă.

- Aveați aerotermă?

- Nu!

- Era o aerotermă în salon?

- Nu, nu era!

„Sunt afectate, e un moment foarte greu, sunt tragedii care nu au cum să își lase amprenta, sunt lucruri foarte grele. Cam toți angajații cred că vor fi chemați, orice om care știe orice amănunt va veni să dea declarații, interesul este să se afle adevărul”, a declarat Vlad Hosu, avocat. 

Primele ipoteze

Surse apropiate anchetei spun că una dintre angajatele care erau de serviciu în noaptea incendiului a susținut că prizele ar fi fost suprasolicitate din cauza aparatelor personale ale pacienților (telefoane), în timp ce o alta a vorbit despre o mască de oxigen lăsată prea aproape de caloriferul din salon.

În paralel cu audierile și cercetarea la fața locului, medicii legiștii au fost chemați să facă necropsiile celor cinci pacienți care au murit în incendiu și imediat după. Rudele au venit să identifice victimele, printre care o călugăriță de 80 de ani, scoasă în viață din salon, resuscitată, dar care a murit la scurt timp după.

Dintre pacienții evacuați de la Balș la alte spitale, un bărbat de 70 de ani mutat la Spitalul Universitar, dependent de oxigen, a murit după ce starea i s-a agravat.

Starea instalațiilor, verificată de anchetatori

Până când sursa flăcărilor din salonul de la Balș va fi stabilită de anchetă, o certitudine rămâne: aceea că oxigenul, esențial în tratarea pacienților bolnavi de COVID-19, a amplificat extinderea incendiului. Iar asta a redeschis discuția despre problemele tehnice cu care se confruntă unitățile sanitare asaltate de bolnavi de aproape un an.

„În spitale nu există și legislația nu este suficient de clară în ceea ce privește echipele tehnice. Nu mai putem să funcționăm cu spitale în care există un singur electrician sau un singur instalator. Ttrebuie să fie divizii specializate, tehnice, care să asigure tot suportul și care să garanteze pentru lucrările efectuate în aceste spitale. Un electrician într-un spital de 700 de paturi cu zeci și sute de aparate de milioane de euro este clar că este depășit de situație”, a declarat la Digi24 Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca.

Starea instalațiilor este de asemenea verificată de anchetatori, care au solicitat numeroase documente de la Institutul Matei Balș.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

VIDEO Gândacii mișună pe la capul bolnavilor, la Spitalul din Slatina. Conducerea: „Aia e!”

Mii de pacienți sunt abandonați de familii în spitale. Unii rămân internați și doi ani, pentru că nu au unde să se ducă

Un pacient al Spitalului Județean de Urgență Ploiești a căzut de la fereastra etajului 1

Andrei Baciu: 27 de spitale vor fi modernizate parțial sau reconstruite prin PNRR până în 2026. Nu vor fi alte spitale suplimentare

Partenerii noștri