Live

Bărbatul care a provocat incendiul de la Parlament a fost reținut. Ce le-a spus polițiștilor după capturare

Data actualizării: Data publicării:
Atacatorul de la Parlament a fost prins într-un hotel din București. Foto: DIgi24

Un bărbat a provocat un incendiu, marți, 17 septembrie, în Palatul Parlamentului, într-un magazin aflat în zona de intrare a vizitatorilor de la Camera Deputaților, din motive încă necunoscute. Aproximativ 300 de persoane au fost evacuate în urma incidentului de securitate, în timp ce bărbatul a reușit să fugă. Oamenii legii au reușit să-l identifice după câteva ore, dar l-au prins abia aproape de miezul nopții. Miercuri dimineață, el a fost reținut pentru 24 de ore.

Incendiatorul a fost reținut

ACTUALIZARE, miercuri, 18 septembrie, 07:55 Bărbatul suspectat că a aruncat cu benzină la intrarea vizitatorilor de la Camera Deputaţilor, în Sala Constantin Brâncuşi, a fost reţinut pentru 24 de ore, anunță Poliția Capitalei..

„Bărbatul în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând ca, în cursul zilei, de astăzi să fie prezentat în faţa magistraţilor, cu propunere legală”, potrivit unui comunicat al Poliției Capitalei, remis miercuri dimineață.

Fapta pentru care este bănuit suspectul este „distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun, săvârşită prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc şi dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri”.

MAI a precizat că această faptă se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Bărbatul le-a spus polițiștilor care a fost intenția lui

ACTUALIZARE, miercuri, 18 septembrie, 00:40 - Georgian Drăgan a prezentat la Digi24, într-o intervenție telefonică, filmul capturării suspectului și primele concluzii trase după declarațiile făcute de acesta oamenior legii. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Poliției Române a mulțumit cetățenilor si presei pentru ajutorul acordat în capturarea acestuia.

„Pot să vă confirm că bărbatul se află în custodia polițiștilor, iar acest lucru s-a întâmplat în urma tuturor activităților derulate de polițiștii din Capitală, împreună cu alte structuri din domeniu, din IGPR.

Doresc pe această cale să mulțumesc în primul rând tuturor cetățenilor care ne-au semnalat fie la 112, fie în mod direct cu privire la posibile locații în care s-ar afla bărbatul, de asemenea transmitem din partea Poliției Române mulțumiri și dumneavoastră, reprezentanților mass-media, pentru mediatizarea fotografiei cu autorul comiterii acestei fapte.

Bărbatul a fost depistat pe raza Secției 11, urmează ca acesta să fie condus la Serviciul Criminalistică pentru a fi amprentat, apoi condus la cercetarea la fața locului, în hotelul unde a fost depistat, iar ulterior va fi condus la Secția 17, unde va fi audiat.

Din primele declarații date polițiștilor reiese că acest bărbat nu a avut în intenție să rănească vreo persoană, intenția a fost de a produce daune într-o instituție fundamentală a statului român.

Țin să menționez că el a fost prins în timp record.

Bărbatul nu a opus rezistență, la reținere. A fost oarecum surprins că a fost depistat atât de repede de polițiști. A fost cooperant din punct de vedere al imobilizării, și din punct de vedere al conducerii către sediul poliției. Asta nu îl absolvă cu nimic față de fapta pe care a comis-o, și vorbim aici de distrugere prin incendiere, faptă care prevede o pedeapsă de la 2 la 7 ani de închisoare.

În ceea ce îl privește, vor fi propuse măsuri legale, indiferent de motivele care au stat la baza comiterii acestei fapte”, a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 Georgian Drăgan, purtător de cuvânt Poliția Română.

Atacatorul a fost prins

ACTUALIZARE 23.37 Atacatorul de la Parlament a fost prins, după mai bine de 10 ore de căutări. Polițiștii l-au găsit într-un hotel din sectorul 4 al Capitalei. 

Bărbatul a fost dus la secția 11 de poliție, cea mai apropiată, dar de acolo va ajunge la secția 17, unde va fi audiat pentru incendiul provocat în magazinul de suveniruri de la Palatul Parlamentului.

Au fost mai multe apeluri la 112 care semnalau că l-au văzut pe bărbat sau de la oameni care spuneau că-l cunosc pe bărbat. Niciunul dintre aceste apeluri nu a dus însă la prinderea lui.

Surse: bărbatul a fost identificat

ACTUALIZARE 19.14 Surse din cadrul anchetatorilor spun că atacatorul a fost identificat. Este vorba despre un bărbat de 56 de ani din Vaslui. Polițiștii nu au reușit încă să-l găsească. Este posibil ca bărbatul să fi plecat din București.

Ce spune poliția despre conflictul de la care a pornit totul

ACTUALIZARE 16.33. „Din primele date rezultă că în instituție a fost un conflict spontan. Din datele pe care le avem la acest moment, persoana respectivă nu a aruncat cu substanța inflamabilă spre alte persoane, ci doar spre bunuri, iar incendiul a afectat doar bunuri. Persoanele care se aflau în zona respectivă nu au fost rănite. O echipă de cercetare complexă desfășoară investigații. Vrem în primul rând să depistăm persoana respectivă”, a spus Octavian Dan, purtător de cuvânt al Poliției Române.

Polițiștii audiază martori și vizionează imaginile de pe camerele de supraveghere, a adăgat el.

Întrebat despre natura conflictului care a generat incidentul, Dan a răspuns: „În incinta instituției a avut loc un conflict între persoana respectivă și alte persoane care se aflau în zonă. Vom stabili cu exactitate ce s-a întâmplat și de unde a pornit”.

El nu a dorit să comenteze asupra faptului că bărbatul avea o sticlă cu benzină la el.

Jandarmeria a precizat că incidentul s-a petrecut într-o zonă care nu avea măsuri de control, iar accesul vizitatorilor este liber.

Poliția cere ajutorul populației pentru prinderea suspectului și publică mai multe imagini cu bărbatul căutat

ACTUALIZARE 15.36. Poliția a publicat mai multe imagini în care apare un bărbat considerat suspect în cazul incendiului din clădirea Parlamentului și cere ajutorul populației pentru a-l prinde. Bărbatul are 60-65 de ani. Autoritățile precizează că „dacă îl observă cineva, recomandarea este să nu îl abordeze, ci să sesizeze Poliția”.

Fapta pentru care este căutat este „distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun, săvârșită prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc și dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne.

Atacatorul nu a pătruns în zona de securitate a Palatului Parlamentului, spune Jandarmeria

ACTUALIZARE 15.25 „Bărbatul nu a pătruns în zona de securitate din incinta clădirii”, a precizat Jandarmeria Română, într-un comunicat despre incident.Potrivit sursei citate, „bărbatul a dat foc unor bunuri pe care le avea în posesie, după care a plecat de la faţa locului”. În zona în care a avut loc incidentul, accesul este liber, „conform Regulamentului de Acces în Camera Deputaţilor şi Senat, până la filtrele de control si securitate ale SPP”, a precizat Jandarmeria.

Mărturia unui deputat care se afla în Parlament în momentul incendiului

ACTUALIZARE 15.20 Deputatul USR Filip Hăvărneanu a relatat, în direct la Digi24, ce a urmat după ce un bărbat a provocat un incendiu în Palatul Parlamentului.

„Eram în încăperea de lângă, fix atunci ieșeam din Parlament, am văzut că iese fum de lângă un calorifer, era un gard de lemn și am încercat să îl dăm la o parte crezând că acolo este incendiul. Ne-am uitat cu cei de la SPP și Jandarmerie și ne-am dat seama că este pe partea cealaltă a peretelui, și atunci am ieșit afară și am văzut că toată lumea ieșea fugind din camera alăturată. Era o doamnă care rămăsese pe jos întinsă și încercau oamenii să o linistească, era plină de benzină, nu se simțea bine, angajatii erau speriați și ei”, a declarat pentru Digi24 Filip Hăvărneanu, deputat USR. 

„Incendiul, pe o suprafață de 30 de mp”

ACTUALIZARE 15.00: „Am intervenit pentru stingerea unui incendiu ce s-a produs la Palatul Parlamentului, Sala Constantin Brâncuşi. Incendiul s-a produs într-o încăpere pentru vizitatori, pe o suprafaţă de 30 mp. Au ars elemente textile şi de birotică. În urma evenimentului nu sunt persoane rănite”, a transmis ISU Bucureşti-Ilfov, într-un comunicat.

Conform sursei citate, au intervenit forţele din cadrul Detaşamentului de Pompieri Palatul Parlamentului.  ”În momentul de faţă incendiul este lichidat”, a precizat ISU.

„Aproximativ 300 de oameni, evacuați”

ACTUALIZARE 14.43: Poliția Capitalei a precizat într-un comunicat că „din primele cercetări s-a stabilit faptul că, în urma unui conflict spontan, un bărbat, vizitator, ar fi aruncat cu o substanță inflamabilă”, în Palatul Parlamentului.

„Incendiul a fost într-o încăpere pentru vizitatori, aproximativ 300 de persoane fiind evacuate la acel moment”, precizează Poliția Capitalei, în comunicat.

Nu au fost persoane rănite, iar cercetările sunt continuate de către polițiști.

***

O persoană ar fi intrat în curtea Camerei Deputaţilor şi a aruncat cu benzină în zona vizitatorilor, nivel S2, în magazinul cu suveniruri. Angajata care se afla în acel moment acolo a fost stropită cu benzină şi a făcut un atac de panică, în momentul în care a văzut focul.

Pompierii se aflau în clădire şi s-a intervenit imediat, astfel că, în acest moment, focarul a fost stins.

 

Editor : Ș.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un jaf de peste 200 de mii de euro mascat de un incendiu. Cum a descoperit un bărbat că soția a fost cea care a pus totul la cale

Ultimul blat al lui Iohannis. Cum îl răsplătește Ciolacu

Incendiu la o fabrică de sicrie din județul Bihor. Intervenție de peste 8 ore a pompierilor

Filmul atacului de la Parlament, povestit de un martor: Au fost trei incendii. „Dacă nu știi spațiul, nu ai cum să te duci așa”

Partenerii noștri