Live

Guvernul a aprobat regulamentul privind acordarea de sporuri pentru angajații care lucrează cu fonduri europene

Data publicării:
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş. Foto: George Călin/Inquam Photos

Guvernul a aprobat miercuri Regulamentul-cadru în baza căruia se vor calcula majorările salariale pentru personalul din administraţie implicat în derularea proiectelor finanţate din fonduri europene. Ministrul Marcel Boloș a precizat că „doar cine îşi aduce cu adevărat aportul pentru schimbarea vieţii comunităţii va beneficia de majorări”.

Potrivit MIPE, prin acest act normativ se stabilesc criteriile de acordare a procentului de majorare salarială pentru personalul cu funcţia de bază în instituţiile şi / sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi / sau fonduri externe rambursabile, precum şi în proiectele finanţate prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi condiţiile de înfiinţare a posturilor în afara organigramei pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile, inclusiv pentru proiectele aferente implementării Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

„Toate proiectele de succes susţinute cu fonduri europene au în spate echipe care au lucrat mult şi eficient, în fiecare etapă a proiectului, pentru a aduce rezultate. Doar cine îşi aduce cu adevărat aportul pentru schimbarea vieţii comunităţii va beneficia de majorare. Actul normativ adoptat astăzi stabileşte criterii de performanţă pentru ca oamenii să fie recompensaţi strict pe măsura aportului pe care îl aduc. Este un lucru firesc în mediul privat, acum este un lucru firesc şi pentru oamenii competenţi din administraţie care gestionează fonduri europene”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Conform Regulamentului – cadru, remuneraţiile personalului implicat în proiecte finanţate din fonduri europene vor fi majorate proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect, după cum urmează:

  • până la 20 ore se acordă o majorare salarială de 10%;
  • între 21-40 ore se acordă o majorare salarială de 20%;
  • între 41-60 ore se acordă o majorare salarială de 30%;
  • între 61- 80 ore se acordă o majorare salarială de 40%;
  • peste 80 ore se acordă o majorare salarială de 50%.

„Indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor şi viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau fonduri externe rambursabile, precum şi prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă se majorează cu până la 50% în funcţie de clasificarea UAT-urilor, numărul, tipul şi valoarea proiectelor aflate în implementare pentru care unităţile administrativ-teritoriale au calitatea de beneficiar”, a mai transmis MIPE.

Astfel, conform noilor criterii, procentul de majorare de 15% până la 50% în cazul preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene, precum şi al primarilor şi viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale se va stabili în funcţie de numărul proiectelor şi de valoarea lor cumulată.

„În cazul indemnizaţiilor lunare ale primarilor şi viceprimarilor de comune, valoarea cumulată a proiectelor în funcţie de care sunt stabilite pragurile de creştere este mai mică decât cea aplicată în cazul preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene, primarilor şi viceprimarilor de municipii şi oraşe. Dacă 50% din valoarea cumulată a proiectelor aflate în implementare reprezintă proiecte care au ca obiect capacitatea administrativă a beneficiarului, atunci sporul primit se poate ridica la maxim 25%”, a mai transmis MIPE.

În luna ianuarie 2023, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG nr. 19/2023) care prevede majorarea îndemnizaţiilor lunare pentru personalul din unităţile administrativ teritoriale care implementează proiecte europene: aparatul propriu de la nivelul consiliilor judeţene, primăriilor şi consiliilor locale; personalul din cadrul instituţiilor şi serviciilor publice de interes local şi judeţean, nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau fonduri externe rambursabile; personalul implicat în implementarea Mecanismului de redresare şi rezilienţă; preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene; primarii şi viceprimarii unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau fonduri externe rambursabile, precum şi prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă.

Criteriile prin care se stabileşte cuantumul majorărilor au fost elaborate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei împreună cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi incluse în Regulamentul – cadru adoptat miercuri.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kelemen Hunor: UDMR se alătură noului guvern asumându-și responsabilitatea unor ministere cheie

Propunerea PSD pentru Ministerul Justiției este Radu Marinescu. Ciolacu: „Eu vreau o Românie cu zero corupție”

Blocaj în negocierile pentru Guvern. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Nicușor Dan: Suntem în mijlocul unei crize sociale. Nu ne permitem încă câteva luni de instabilitate

Partenerii noștri