News Alert Profesorii anunță grevă generală din 22 mai, mâine nu se fac ore de la 11.00 la 13.00. "E risc să se dea peste cap examenele naționale"
Profesorii se pregătesc să pună lacătul pe școli de lunea viitoare, cu patru săptămâni mai devreme decât prevede programa școlară. Deja liderii de sindicat au făcut un apel către părinți să-și tină copiii acasă începând din 22 mai. Înainte de greva generală va fi una de avertisment. Miercuri, timp de două ore (între 11.00 și 13.00), profesorii nu-și vor ține orele, iar copiii vor fi doar supravegheați. Și universitățile intră în grevă generală. Este foarte posibil ca examenele să fie anulate sau amânate, a anunțat Anton Hadăr, președintele Alma Mater.
Angajații Metrorex ar putea intra în grevă
Bullying-ul începe încă de la grădiniță. Unul din cinci preșcolari este victima răutăților colegilor. „Copiii învață prin imitație”
Tânăr prins în flagrant în timp ce vindea droguri în fața unei școli din Timișoara. Ce au găsit polițiștii în mașina suspectului
Situație aberantă într-o școală din Timiș. Deși există o clădire nouă, elevii fac cursuri în module
Invazie de ploșnițe într-o școală gimnazială din București
Profesorul Alfred Bulai, acuzat de abuz sexual
Un elev din Mehedinți a dat foc școlii, de supărare
Caz șocant în China
Discurs marcant al unei șefe de promoție la liceu: Școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire
ACTUALIZARE 12.00. Simion Hăncescu, președinte al FSLI: "Greva generală care va fi declanșată în data de 22 mai înseamnă încetarea lucrului.
Fac un apel către părinți să înțeleagă și recomandăm să țină copiii acasă. Grevă înseamnă încetarea lucrului. Nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează. Există riscul, și o spunem responsabil, să se dea peste cap și examenele naționale. Vina nu mai e a noastră, nici a oamenilor din sistem, ci a guvernanților."
Marius Nistor, președinte al FSE Spiru Haret: "Greva generală va fi precedată de greva de avertisment din 17 mai, între 11.00 și 13.00, cu încetarea tuturor activităților specifice."
Anton Hadăr, președintele Alma Mater: "Vom avea grevă în multe universități. Avem procentaje și de 80% de grevă în unele universități. În două săptămâni avem sesiune. E foarte probabil să se amâne examenele din sesiune și să fie probleme în întreg sistemul de învățământ superior românesc."
ACTUALIZARE 11.00. Liderii sindicatelor din educație au anunțat rezultatele referendumului prin care cadrele didactice s-au exprimat cu privire la declanșarea grevei generale.
Potrivit rezultatelor acestei consultări, peste 71% dintre sindicaliștii FSLI vor grevă generală începând din 22 mai.
La ultima grevă de acum 18 ani, procentul celor care au declanșat conflictul de muncă a fost de 60%.
Știrea inițială:
Greva de avertisment va avea loc între orele 11.00 și 13.00.
La protest vor participa cadre didactice care fac parte din Federața Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Astfel, 75.400 de cadre didactice nu vor intra mîine la ore între 11.00 și 13.00.
Sindicaliștii spun că dacă până la finalul săptămânii nu vor discuta cu ministrul educației și nu vor primi răspuns la solicitările lor, vor intra de luni în grevă generală.
Profesorii susțin că un cadru didactic cu 25 de ani de experiență câștigă lunar în jur de 4.500 de lei, în timp ce un debutant câștigă un salariu de 2.200 de lei.
Săptămâna trecută, sindicaliștii din educație au organizat un marș de protest în București, unde au atras atenția asupra problemelor din sistem.
Protestele sunt organizate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater", în numele celor peste 350.000 de angajaţi ale căror drepturi şi interese le reprezintă.
Acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii - personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar.
Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
De asemenea, sindicaliştii mai solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News