Live

Exclusiv Geoană: Din iunie, Rusia a ocupat doar 0,02% din Donbas, apoi s-a împotmolit. Contraofensiva Ucrainei nu e una masivă, dar e de moral

Data publicării:
Soldați ucraineni pe frontul din sud. Foto: Profimedia Images

Ofensiva Rusiei s-a împotmolit din nou, susține Mircea Geoană, care atrage atenția că din iunie și până acum, Federația Rusă a reușit să ocupe doar 0,02% din Donbas, chiar dacă lunile de vară au fost favorabile unor astfel de acțiuni militare. Secretarul general adjunct al NATO a declarat la interviurile Digi24.ro că ucrainenii au capacitatea de a furniza o contraofensivă, care chiar dacă „nu este una masivă”, este importantă și reușește să inhibe intențiile rușilor. Totodată, Geoană a subliniat faptul că, din punct de vedere militar, lucrurile stau „mult mai prost” pentru Rusia, pentru că „Ucraina este eroică și rezistă”.

„Suntem în a treia fază a acestui război ilogic și neprovocat declanșat de Federația Rusă. Prima etapă a fost asaltul eșuat împotriva Kievului, a doua etapă ofensiva din Donbas.

Din iunie și până acum, Federația Rusă a ocupat teritoriul ucrainean din Lugansk și Donbas în proporție de 0,02%. Ăsta este ritmul de avans real al Federației Ruse în aceste luni, luni de vară, care sunt mai favorabile unor astfel de acțiuni militare. Este clar că și ofensiva rusească s-a împotmolit, și în a treia etapă.

Partea ucraineană, prin training-ul primit de la noi și prin echipamentele de ultimă generație furnizate de mulți aliați, are în acest moment capacitatea de a furniza o contraofensivă. Este un lucru important. În condițiile în care ei pot să lovească în adâncime, să distrugă podurile de peste Nipru, în condițiile în care au capacitatea militară și tehnică să lanseze o contraofensivă, care nu este masivă, dar este simbolică, și este clar că recâștigarea inițiativei în orice război este un moment important.

Nu anticipăm schimbări masive în echilibrul de forțe, este o oarecare stabilitate. Faptul că Rusia este împotmolită în ofensiva sa din Donbas și că Ucraina contraatacă în zona Herson, este un lucru foarte important din punct de vedere moral.

Dacă forțele ucrainene vor reuși să treacă pe partea cealaltă a Nistrului, asta înseamnă că va scădea și riscul ca Federația Rusă, care nu a abandonat ideea să atace Odessa, să aibă un coridor care să priveze Ucraina de accesul al zona Mării Negre.

Contraofensiva Ucrainei inhibă intențiile Rusiei care nu s-au schimbat din punct de vedere strategic. Rusia vrea același lucru ca acum 190 de zile, să decapiteze regimul Zelenski, să anihileze armata ucraineană și să zdrobească dorința de suveranitate și integrare europeană a poporului ucrainean.

Strategic nu s-a schimbat nimic pentru Rusia. Operațional și militar, lucrurile stau mult mai prost pentru ei, pentru că Ucraina rezistă, Ucraina este eroică, noi îi ajutăm pe ucraineni și această combinație conduce la acest echilibru relativ pe câmpul de luptă.

Nu vedem, din păcate, șanse pentru o soluționare politică rapidă a acestui conflict. Elementele de natură politico-diplomatică nu sunt încă reunite, de aceea anticipăm un război care se va prelungi, un război al voințelor celor două părți, un război de uzură și un război al logisticii. Acesta este scenariul pe care îl vedem în următoarele câteva luni, inclusiv în sezonul rece. Vorbim de luni sau de ani de conflict, va mai dura”, a declarat Mircea Geoană, la interviurile Digi24.ro.

 

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mircea Geoană o susține pe Elena Lasconi în turul 2. „Nicu şi Marcel culeg ce au semănat”

Alegeri prezidențiale 2024. Mircea Geoană și-a anunțat retragerea din politică. Rezultatele sunt "surprinzătoare şi dezamăgitoare"

Traian Băsescu, despre momentul din dezbaterea prezidențială care a arătat că Mircea Geoană „habar n-are ce face NATO”

Analiza lui Băsescu despre prezidențiabili: Ciolacu, „un unsuros”. Geoană, „un balon umflat”, Ciucă, „un laș”. Ce spune despre ceilalți

Partenerii noștri