Live

Exclusiv Fostul președinte CCR desființează decizia Curții de a-i interzice Dianei Șoșoacă să candideze: „Mi se pare excesivă”

Data actualizării: Data publicării:
Augustin Zegrean, fost președinte CCR. Inquam Photos/ Octav Ganea

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, a criticat ca „excesivă” decizia Curții Constituționale de a anula candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, spunând că dreptul de a fi ales nu poate fi îngrădit din cauza exprimării unor opinii. Fostul judecător constituțional a arătat într-o intervenție la Digi24 că segmente importante din populație sunt formate din eurosceptici și că inclusiv în Parlamentul European există această categorie, însă nimeni nu le-a interzis drepturile electorale. De asemenea, Augustin Zegrean avertizează că decizia CCR creează un precedent, care se va răsfrânge asupra tuturor plângerilor viitoare pe această temă la CCR.

„Mie mi se pare excesivă (decizia CCR - n.r.), pentru că orice om poate să vorbească... la noi dreptul la liberă exprimare este neîngrădit, ni l-au îngrădit destul alții înainte. Ce se spune acolo, că datorită afirmațiilor ei (Dianei Șoșoacă - n.r.) în presă riscă să scoată România din NATO și din UE, este exagerat. La UE, cel puțin, știți foarte bine că în Parlamentul Uniunii Europene sunt 70-80 de eurosceptici tot timpul, care în momentul în care se cântă imnul bat cu pumnul în masă sau bat din picioare și se întorc cu spatele spre tribună. Pe ei nimeni nu i-a dat afară de acolo pentru că nu sunt de acord cu Uniunea Europeană. Ba dimpotrivă, primesc și salariu de acolo și chiar dumneaei este unul din aceste exemple. Deci faptele astea nu cred că justifică înlăturarea ei de la a candida”, a declarat Augustin Zegrean marți, la Digi24.

El a mai spus că Diana Șoșoacă reprezintă o categorie a euroscepticilor, dar acest lucru nu înseamnă că le poate fi îngrădit dreptul de a fi aleși.

„În toată lumea sunt eurosceptici, NATO-sceptici și așa mai departe. Nu poți să-i dai afară. Ea (Diana Șoșoacă - n.r.) reprezintă o categorie de cetățeni, o parte din cetățeni care asta gândesc: sunt împotriva Europei. Pentru că le-a interzis să taie porcul, că le-a interzis să facă țuică, pe tot felul de nebunii de-astea. (...) La toate sondajele avem 40-50% eurosceptici. Înseamnă că le tăiem dreptul la vot, dreptul de a fi aleși? Nu”, a mai explicat Augustin Zegrean. 

De asemenea, fostul președinte CCR a precizat că decizia Curții privind-o pe Diana Șoșoacă va crea un precedent pe viitor asupra tuturor hotărârilor pe aceeași temă și a spus că judecătorii, chiar dacă sunt subiectivi, trebuiau să verifică dacă Diana Șoșoacă îndeplinește condițiile din Contituție pentru a candida la președinție.

„Orice om e subiectiv. Și judecătorii sunt subiectivi. Numai că ei trebuiau să verifice ce scrie în Constituție, condițiile pe care cetățeanul trebuie să le îndeplinească pentru a candida și atât. Nici nu s-a vorbit de acele condiții.”

Curtea Constituţională a României a publicat hotărârea privind respingerea candidaturii Dianei Şoşoacă la funcţia de preşedinte al României. Potrivit documentului, înregistrarea acestei candidaturi încalcă unele condiţii de eligibilitate, cu referire la „valorile democraţiei, la statul de drept, la respectarea Constituţiei corelate cu garanţia politicomilitară a acestora, respectiv apartenenţa României la UE şi NATO”.

Decizia a atras o reacție virulentă a Dianei Şoşoacă, ea numindu-i pe judecătorii CCR „trădători”, „stalinişti şi nazişti”.

„Prin această motivare penibilă, nazistă, stalinistă, aţi facut din mine erou naţional martir”, a susţinut ea, adăugând că judecătorii CCR s-au antepronunţat privind un eventual comportament al său ca preşedinte. Ea a afirmat că îi va da în judecată pe membrii CCR, scrie News.ro.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Au apărut imaginile de la evenimentul în care ”Michael Schumacher a avut prima apariție publică” după 11 ani

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CCR a respins o contestaţie depusă la decizia de invalidare a candidaturii Dianei Şoşoacă la alegerile prezidențiale

Diana Șoșoacă a fost sancționată pentru circul cu botnița din Parlamentul European

Lasconi, reacție după ce PNL a anunțat că rupe coaliția cu PSD: Ciucă și Ciolacu stau în spatele deciziei CCR privind-o pe Șoșoacă

Șoșoacă s-a plâns în Parlamentul European de decizia CCR. „Mi-a anulat candidatura pentru că am luptat împotriva botniţei din pandemie”

Partenerii noștri