Video Filmare cu camera ascunsă în cafenele. Nu s-a înțeles nimic din noile reguli pentru bacșiș - nici cum se dă, nici cum se ia
Legea care impozitează bacșișul abia a intrat în vigoare, dar este ignorată. Reporterii Digi24 au mers în mai multe localuri din Capitală, unde nu i-a întrebat nimeni dacă și cât vor să lase în plus pentru consumația lor.
Reguli noi în restaurante
Restaurantele și zonele de food-court din mall-uri, aproape pustii în București
Masa la restaurant va fi mai scumpă
Florin Cîțu: Vrem să deschidem la 1 iunie
CTP: „Eu n-am auzit de dreptul omului la restaurant!” Scenariul realist văzut de gazetar pentru revenirea la normalitate la 1 iunie
Oamenii de afaceri cer redeschiderea restaurantelor și hotelurilor după Paști
Cum ar putea rămâne deschise restaurantele
Dilema patronilor de restaurante. "Cum să testăm noi clienții?"
Cum va încerca un antreprenor să-și convingă angajații să se vaccineze anti-COVID: „Asta am voie sa fac”
Filmare cu camera ascunsă într-o cafenea
Reporter: O nelămurire am, cu tipsul, știu că se trece pe bon acum și nu este trecut
Ospătar: Nu este trecut pentru că v-am adus eu direct bonul fiscal
Reporter: Ok. Voiam să știu dacă primim și bon din acela cu 10%.
Ospătar: Noi dăm proforma, într-adevăr.
Legea spune, însă, că înainte de a primi bonul fiscal ar fi trebuit să primim o notă de plată pe care să trecem cât vrem să lăsăm bacșiș. Deși în practică noile reguli au fost ocolite, angajații cafenelei au arătat că teoria o știu.
Ospătar: Ați văzut că bonul l-am scos eu pe repezeală, în fine, nu am mai stat să scot proforma, aceasta este, așa trebuie să arate, da?
Reporter: Înainte de nota fiscală, da?
Ospătar: Ori 10%, nu stau cu pixul, ca la țară, și nu știu ce, totul este...da? 10% sau 20, sau 15, da? Clientul nu este obligat, numai dacă el vrea. Și după aceea, se trece bacșișul, cât lasă. Să se scoată legea asta, oricum, că mi se pare penibilă, dacă mă întrebați pe mine.
Reporter: De ce?
Ospătar: Că e penibilă! Este penibilă fiindcă în HoReCa oamenii au cele mai mici salarii și patronii nu sunt stimulați să ridice salariul, fiindcă ei se bazează....fiindcă ospătarul face bani dar decât să plătești totul cu cardul...ospătarul nu mai face bani și de aceea nu găsim oameni buni în HoReCa.
Încă o cafenea, o altă provocare legată de legea bacșișului.
Filmare cu camera ascunsă
Reporter: Și, pentru tips, trebuie să...
Ospătar: Da, lăsați cum doriți dumneavoastră, dacă doriți pe card, lăsați și pe card
Reporter: A, și pot să las și cu cardul?
Ospătar: Pun pe card?
Reporter: Nu, dau cash, merci.
Am decis să lăsăm bacșișul cash și am așteptat bonul fiscal, care nu a mai apărut.
Reporter: Trebuie să aștept să îmi mai aducă un bon, sau cum? Nu înțeleg cum trebuie să fac
Ospătar: A, ai achitat cu cardul, nu?
Reporter: Da, și am lăsat tipsul cash, trebuie să mai aștept?
Ospătar: Nu
Reporter: Gata?
Ospătar: Da, e bine.
Cătălin Mahu, antreprenor în HoReCa: "Este doar o chestie prin care tu îi duci proforma clientului și îi cerșești tips. De asta, printre altele, această lege este o mizerie. Îl scoți din buzunar și îl lași, dacă vrei să îl lași, că bacșișul nu este obligație, bacșișul este o dorință, este o plăcere. Dec, nu ți l-a pus pe notă...asta-i viața, decizia ta dacă îl lași sau nu. Noi, din nefericire, i-am rugat pe ospătari, și am implementat, ca să ducă proforma. Mi-e atât de rușine, de rușinea ospătarilor mei, încât nu vreți să știți."
Reprezentați ai industriei ospitalității spun, însă, că noua lege ne aduce în rândul statelor occidentale, unde bacșișul se poate plăti de ani buni cu cardul și se impozitează.
Ion Biriş, preşedinte al Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România: "Nu este nicio formă de a cerși, bănuiesc că vi s-a întâmplat să ieșiți din țară, să călătoriți, este o practică extrem de întâlnită peste tot, nici măcar nu trebuie, toată lumea știe, nici până acum, nu era același lucru? Îi dădeai o notă și omul îți dădea un bacșiș, atât cât voia, exact același lucru se întâmplă acum.
Cred că...adică sunt anumite comentarii, dar care sunt tendențioase și care, eu v-am mai spus, este o lege care este benefică pentru absolut toată lumea, mai puțin pentru niște patroni, care, probabil, obișnuiau ca din bacșișul pe care îl luau ospătarii să își facă și ei partea lor, ăia sunt singurii care, într-adevăr, nu mai au cum să facă."
Potrivit legii, cei care încasează bacșiș, dar nu îl trec pe bonul fiscal, riscă amenzi de până la 4.000 de lei.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News