F. Cîţu, despre contrabanda din vămi: Scanerele de acolo nu au funcţionat niciodată. Doar unul, şi în el a intrat un TIR
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat la emisiunea "În faţa ta" că are în vedere un proiect separat pentru vamă, pentru a reduce fenomenul contrabandei. El a spus că situaţia acolo e "complicată" şi a vorbit despre cele 15 scanere din vămi care nu au funcţionat niciodată, cu excepţia unuia care era funcţional, dar a fost lovit la un moment dat de un TIR şi s-a stricat şi el.
Operațiunea „Bariera”. Sute de autoturisme, controlate de polițiști în vămile din țară
Vameși reținuți pentru mită în portul Constanța
Noi reguli pentru românii care vând sau cumpără locuințe
Un șofer turc beat a atacat cu cuțitul un polițist de frontieră în Vama Siret
Șofer rănit de polițiști după o urmărire cu focuri de armă în Dorohoi
Cum au crescut acțiunile companiei Gabriel Resources
Tone de deșeuri zac pe un teren din Sectorul 1
Șeful Vămii București a luat mită 400 de perechi de adidași și 1.000 de parfumuri
Șefii PNL au discutat despre ieșirea de la guvernare
Întrebat dacă ştie dacă cele 15 scanere de mari dimensiuni din vămi, cumpărate cu fonduri europene, sunt funcţionale, ministrul a răspuns că acestea nu au funcţionat niciodată şi că deja "sunt de legendă".
Scanerele respective sunt destinate verificării TIR-urilor care trec prin vămi, astfel încât să nu aibă mărfuri de contrabandă.
"Este prima discuţie pe care am avut-o. Nu funcţionează, sunt de legendă aceste scanere în ANAF", a spus Cîţu, care a adăugat că poate nici nu s-a dorit ca ele să fie funcţionale.
"Se pare că nu au prea mers niciodată. În cel care a mers la un moment dat a intrat un TIR. E ireal", a afirmat ministrul Finanţelor.
În legătură cu aceste aparate el a subliniat însă că situaţia este complicată, întrucât sunt cumpărate cu fonduri europene.
"Trebuie să găsim o soluţie şi aici trebuie să ne inspirăm de la cei din jur, pe termne scurt, pentru că sunt din fonduri europene nici nu poţi lua altele, că trebuie să dai banii înapoi. E mai complicat. Acolo e de muncaă, la vamă e un proiect separat de ANAF, deocamdată le luăm pe rând. Vreau să nu mai fie niciun TIR care să treacă cu marfă de contrabandă.
Una din soluţii este să facem ce afc cei din UE, să facem vămuirea la destinaţie, pentru căa azi, tot controlul e la vama respectivă şi e greu de controlat. Dacă vămuirea se face la destinaţie deciziile sunt mai uşor de controlat. Dacă ne încăpăţânăm să ţinem tot controlul la graniţă nu vom rezolva niciodată problema. Cu scanere, fără scanere, totdeauna e factorul uman acolo. aici e decizia mea, vom găsi cea mai bună soluţie", a explicat ministrul Finanţelor.
Redactare G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News