Live

Video Expert olandez, despre furtul pieselor dacice: „Paznicii nu au voie să poarte arme și nu ar fi putut să oprească un astfel de jaf”

Data actualizării: Data publicării:
Patru piese de tezaur dacic a fost furate de la Muzeul Drents
Brățări dacice Foto: Profimedia

Lex Boon, jurnalist și scriitor olandez, un atent urmăritor al jafurilor de artă, a comentat pentru Digi24 jaful de la muzeul Drents din Assen și spune că este destul de neobișnuit ca în Olanda să existe pază continuă la muzee. „Paznicii nu au voie să poarte arme. Așa că este greu de imaginat că un paznic ar fi putut să oprească un astfel de jaf,” a precizat expertul.

Potrivit jurnalistului, în Olanda sunt multe clădiri de muzee renovate, cum e și Muzeul Drents, care sunt protejate prin design și tehnologie.

„În primul rând, toată lumea este aici în stare de șoc. Le-a luat doar 3 minute hoților să jefuiască muzeul. Sunt versiuni diferite despre ce era în contract, despre paza 24/24. Trebuie menționat că e destul de neobișnuit aici, în Olanda, să existe pază continuă la muzee. Sunt multe clădiri renovate, cum e și Muzeul Drents, care sunt protejate prin design și tehnologie. Iar șeful Securității de la Drents a și publicat recent o lucrare despre cum trebuie securizat un muzeu modern. Deci este ceva ce este luat chiar în serios. Pe de altă parte, trebuie precizat că paznicii nu au voie să poarte arme în Olanda. Așa că este greu de imaginat că un paznic ar fi putut să oprească un astfel de jaf comis de criminali care au folosit explozibil și care, probabil, erau de asemenea înarmați. În urmă cu doi ani a avut loc un furt în plină zi, de la un târg de artă, iar hoții au furat atunci bijuterii de aproximativ 30 de milioane €. În timp ce locul era păzit în plus,” a declarat Lex Boon.

Despre ipoteza unui furt la ordin, Lex Boon spune că posibilitatea este foarte mică, iar datele arată că majoritatea furturilor de artă sunt comise de infractori care speră doar să câștige bani rapid.

„Ideea unui furt la comandă nu este luată în mod real în considerare aici. Este o posibilitate, desigur; nu se știe niciodată, dar este mai degrabă ceva ce vezi în filme. În viața reală, datele arată că majoritatea furturilor de artă sunt comise de infractori care speră doar să câștige bani rapid. Și după ce au văzut picturile, precum criminalii care au jefuit Kunsthal în 2012, cei mai mulți infractori află că de fapt este greu să vinzi artă furată,” a precizat jurnalistul.

Expert: Lumea este îngrijorată că le-au furat doar pentru aur

Principala îngrijorare este că hoții le-au furat doar pentru aur și există riscul ca ele să fie topite și să dispară pentru totdeauna, spune jurnalistul.

„Principala întrebare aici, în Țările de Jos este, de fapt, dacă aceste comori au fost furate din cauza valorii istorice culturale sau dacă au fost furate din cauza materialului, aurul, și toată lumea este cu adevărat îngrijorată că le-au furat doar pentru aur și că aceste comori românești vor fi topite și vor dispărea pentru totdeauna. Așa că da, asta e ceva pentru care ne îngrijorăm cel mai mult acum, așa că sperăm că le-au furat pentru valoarea istorică culturală și că vor căuta un vânzător pentru că atunci există o șansă mai mare ca ele să fie recuperate,” a adăugat Lex Boon.

Lumea artei este șocată de jaful de la Muzeul Drents din Assen, Olanda, căruia i-au căzut victimă obiecte din tezaurul României. Muzeul Drents care a fost închis în urma jafului își va deschide din nou porțile pentru public vineri. Până atunci, lucrările la anchetă vor continua la fața locului. Au loc în paralel și lucrări de restaurare și se pregătește o nouă expoziție, se arată într-un comunicat al muzeului.

Polițiștii au refăcut traseul hoților, ca parte din ancheta referitoare la jaful comis sâmbătă la Muzeul Drents. Este o misiune contracronometru, cu participarea unor ofițeri de poliție din Olanda, Germania și România.

Polițiștii olandezi care investighează jaful de la Muzeul Drents au găsit luni un baros aruncat în apa unui canal din spatele clădirii muzeului, potrivit publicației regionale olandeze noordernieuws.nl care a dat publicității mai multe imagini.

Barosul, despre care se crede că a fost folosit în jaful de artă de sâmbătă, a fost găsit luni după-amiază. Mai mulți ofițeri de poliție au fost prezenți la fața locului, unul dintre ei intrând în canalul plin cu apă pentru a cerceta fundul apei cu un baston.

Locul în care a fost găsit barosul se află în partea din spate a Muzeului Drents. Potrivit poliției, barosul a fost „posibil” folosit la spargere. „Vom efectua o investigație detaliată a urmelor”, a declarat poliția.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O altă voce importantă a reacționat, după ce Novak Djokovic i-a pronunțat numele Simonei Halep: "O batjocură adusă sportului!"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Hackerii nord-coreeni au doborât un nou record cu jaful cripto care a țintit Bybit. Suma uriașă furată într-un singur atac

Olanda anunță că va continua furnizarea de avioane de luptă F-16 Ucrainei

Ministrul olandez de externe: „Era care a început la căderea Zidului Berlinului s-a încheiat”

Cel mai mare jaf de criptomonede din istorie: Cum au reușit niște hackeri să fure 1,5 miliarde de dolari

Partenerii noștri