EXPERIMENT Digi24. Câți bani au ajuns să ceară profesorii care fac meditații în era COVID-19
Meditațiile sunt colacul de salvare în pandemie. Nemulțumiți de orele în format hibrid sau de lecțiile online la care participă copiii, părinții caută soluții mai eficiente. Sumele nu par să reprezinte un obstacol atunci când vine vorba despre alegerea profesorilor.
Moș Crăciun, folosit ca amenințare în educația copiilor. Ce spun psihologii despre această metodă
„Superman challenge” face noi victime în țară. Ce este și care pot fi consecințele
Numărul profesorilor pensionari la catedră, în creștere în ultimii ani
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Primarul din Constanța cere controale în 5 școli, pentru a verifica vizele de flotant
Cum învață zeci de copii din Gorj în săli de clasă cu calorifere reci
Scandal în Gorj, după ce un primar a suspendat transportul elevilor cu microbuzele școlare
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Emanuel este elev în clasa a opta. Școala la care învață a aplicat un scenariu hibrid inclusiv pentru clasa lui, din lipsă de spații. Băiatul recunoaște că nu au avut parte de ore predate prin transmisie online, așa că învață asiduu la meditații.
"Meditațiile mă ajută în primul rând să mă pregătesc (...) pentru examen. Nu am primit decât de făcut temele, doar stăm și ne uităm pe pereți", a spus băiatul.
El a susținut că nu a avut ore pe platforma online.
Părinții lui îl duc săptămânal la meditații la română, matematică și alte trei materii pentru liceul vocațional la care vrea să ajungă Emanuel.
Anemari Necșulescu, părinte: "În așa-zisa perioadă online nu au fost niciun fel de cursuri și singurul contact cu materiile importante română și matematică au fost meditațiile. În medie o ședință costă 100 de lei. Anul acesta eforturile noastre și bugetul familiei merg pentru pregătirea fiului pentru intrarea la liceu".
Tot mai mulți părinți caută meditatori în această perioadă. La un centru educațional din Capitală, telefonul sună încontinuu.
Cătălin Dicu, fondator al unui centru educațional: "Este o creștere și solicitările vin și pentru discipline pentru care noi nu am organizat și clase. În trecut făceam (pregătire - n.r.) cu copiii care se pregăteau de olimpiade, concursuri internaționale, acum avem solicitări la fizică, chimie, biologie, clase mici".
Prețul unei ședințe este de 95 de lei, iar un pachet de lecții costă 380 de lei pe lună. Nici cadrele didactice nu pierd timpul în aceste zile.
Dacă dorim să găsim anunțuri de meditații, pe un site specializat găsit 758 de rezultate pentru București-Ilfov, iar în ultimele 24 de ore au fost publicate 60 de anunțuri doar pentru această zonă.
Reporterul Digi24 a contactat aleatoriu câțiva profesori pentru a solicită meditații.
Profesor: Pentru clasa a 6-a pe ora, dacă îl aduceți să ne vedem față în față este 90 de lei pentru 2 ore
Reporter: Am preferă față în față, e posibil?
Profesor: Bineînțeles că e posibil cu măsurile ce se impun, dar aș preferă să îl aduceți dvs spre mine, că timpul asta e cam, sunt profesor și nu prea am timp să ajung la domiciliu.
Reporter: 90 de lei fie că ne vedem, fie că facem online?
Profesor: Da, eu sincer aș preferă online, e și programul foarte aglomerat acum.
Oana Moraru, expert în educație: "Pe de o parte e vorba de fricile justificate ale părinților, pe de altă parte și de încurajări din partea profesorilor care se văd, unii dintre ei, mai fără conștiința, într-o situație benefică financiar. E mai ușor să stai acasă să predai online, să faci și meditații.
Peste tot în lume există acest sistem de pregătire, doar că la noi a scăpat de sub control, a devenit alternativă de supraviețuire la un sistem prost și în decădere".
Potrivit unui raport al Ministerului Educației, 47 la sută dintre elevii de clasa a VIII-a și 42 la sută dintre cei de clasa a XII-a au participat frecvent la meditații sau pregătire suplimentară în perioada suspendării cursurilor față în față.
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News