Ziua a doua de proteste, în presa internaţională
Niciodată nu a mai existat o declaraţie mai clară de faliment politic din partea unui guvern, comentează Deutsche Welle. De altfel, presa din întreaga lume continuă să scrie şi despre ziua a doua de proteste din România. Oamenii au fost înfuriaţi de brutalitatea jandarmilor, dar au cerut paşnic demisia guvernului, remarcă jurnaliștii străini.
„Șoc”, „surpriză” și „cutremur”. Cuvintele folosite de presa internațională pentru a descrie rezultatul alegerilor din România
Violențe la Paris. Protestatari ieșiți în stradă împotriva unei gale pro-Israel s-au bătut cu forțele de ordine
Ce poți cumpăra din banii primiți ca alocație pentru copii
Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat în largul Mării Negre
Românii se întorc acasă. Motivul care îi face să renunțe, după ani de pribegie, la viața din Occident
Noi proteste ale pensionarilor vor avea loc astăzi la Palatul Victoria
Cum arată primul tren electric chinezesc de mare viteză care va circula prin România cu până la 160 km/h
Schimbări bruște de temperatură: furtuna Ashley aduce un val de aer polar în România
Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale cu apă de localnici
Contestarea populară din România nu s-a relaxat. Zeci de mii de români au ieşit din nou în stradă să ceară demisia guvernului, furioşi şi din cauza exceselor forţelor de ordine care le-au tulburat mitingul din ziua precedentă, relatează France24. Ciocnirile dintre numai câteva zeci de huligani şi jandarmi s-au soldat cu 450 de răniți, vineri, amintesc jurnaliştii francezi.
Televiziunea publică germană remarcă pacificarea atmosferei din Piaţa Victoriei, după intervenţia forţelor de ordine, care au atras critici din partea preşedintelui şi indignare publică.
„Ce se întâmplă în România nu este democraţie”, este titlul unui articol de opinie din Deutsche Welle, în care brutalitalitatea forţelor de ordine este comparată cu violenţele de la Tienanmen şi de la Mineriadă. Niciodată nu a mai existat o declaraţie mai clară de faliment politic din partea unui guvern, susţine jurnalistul Robert Schwartz, care crede că autorităţile au vrut să arate lumii întregi cine este şeful în România. Protestele sunt văzute ca un apel urgent pentru democraţie şi normalitate într-o ţară sugrumată de cleptocraţie şi nepotism. Sunt o premieră absolută pentru Europa pentru faptul că zeci de mii de expați s-au întors acasă pentru a transmite alături de familii şi prieteni un mesaj clar, este opinia jurnalistului Deutsche Welle.
Noile proteste din România sunt tratate şi în presa britanică. BBC şi The Guardian revin cu relatări şi din ziua a doua, după ce au scris despre violenţele de la Bucureşti şi numărul mare de răniţi.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News