FOTO VIDEO Palatul Episcopiei Greco-Catolice, distrus de cel mai mare incendiu din Oradea, din ultimii ani
Un incendiu de proporţii a avut loc azi-noapte la Oradea. Flăcările au pus stăpânire pe clădirea Episcopiei Greco-Catolice din centrul oraşului. Focul a fost atât de violent, încât mai multe turnuri au început să se prăbuşească. A fost nevoie de o armată de 100 de pompieri ca să aducă situaţia sub control. Intervenţia a durat trei ore. Din fericire, nu au existat victime.
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Incendiul violent a izbucnit cu două ore şi jumătate înainte de miezul nopţii cand flăcările au cuprins acoperișul Episcopiei Greco-Catolice. Pericolul a fost mare pentru că în apropiere sunt multe restaurante şi cafenele, care au fost evacuate preventiv.
Pompierii au folosit toți cei 5 hidranți din zonă, dar pentru că tot mai aveau nevoie de apă au alimentat din râul Crișul Repede, aflat în apropiere.
Un telespectator a surprins chiar momentul în care turnul cuprins de flăcări se prăbuşeşte. Zeci de poliţişti şi jandarmi i-au ţinut la distanţă pe localnicii îngrijoraţi care se adunaseră în apropierea clădirii istorice din centrul oraşului.
- Tare păcat de clădirea asta superbă ar trebui să fie mai mulți oameni, nu știu unde sunt coordonatorii.
- O clădire impresionant de frumoasă, în interior era o bijuterie, păcat indiferent de cine o patronează.
Palatul Episcopiei Greco-Catolice, ridicat la începutul anilor 1900, a fost considerat mereu unul dintre simbolurile oraşului. Fațada a fost restaurată în ultimii ani şi existau promisiuni că va fi renovat și interiorul. Reparaţiile nu au mai fost facute, pentru că reprezentanții episcopiei așteptau fonduri europene. Clădirea le-a fost retrocedată de câțiva ani greco-catolicilor după ce în perioada comunismului a găzduit sediul bibliotecii județene.
Galerie FOTO: INQUAM Photos - Sebastian Tonţ
UPDATE 1.10. La ora 0.35 incendiul a fost stins, în interiorul clădirii mai e un echipaj de pompieri pentru a face ultimele verificări, a declarat Raed Arafat, la Digi24.
Pompierii vor rămâne şi peste noapte acolo.
Persoanele care locuiesc în zonă se pot întoarce la casele lor.
Citiţi şi:
VIDEO. Momentul în care s-a prăbuşit turnul de lemn al Episcopiei din Oradea
Solidaritate în timpul incendiului. Zeci de orădeni au mutat pe braţe o maşină din faţa flăcărilor
UPDATE 00.45. Suprafaţa afectată este de 1.300 de metri pătraţi, tavanul de la etajul 1 şi un turn s-au prăbuşit, a declarat Camelia Roşca, de la ISU Bihor.
Clădirea e în conservare, deci nu avea autorizaţie de securitate la incendiu.
Colegii vor verifica toată noaptea clădirea şi vor supraveghea zona.
"Nu există niciun pericol în momentul de faţă pentru clădirile învecinate, pentru că incendiul a fost lichidat", a adăugat Camelia Roşca.
În zilele următoare se vor evalua pagubele şi se va cerceta cauza izbucnirii focului.
UPDATE. 00.30. Raed Arafat a declarat la Digi24 că pompierii au intrat în interiorul clădirii pentru a o verifica:
„Clădirea rămâne sub supraveghere, e posibil să se reaprindă. Dar ăsta e şi motivul pentru care va fi monitorizată de pompieri pentru o anumită perioadă şi vor intra în fiecare încăpere să verifice că totul e ok, mai ales la nivelul acoperişului unde a izbucnit iniţial.
Au avut surse de apă suficiente pentru operaţiune Echipele de pompieri vor rămâne la faţa locului ceva timp, să se asigure că totul e ok”
UPDATE 23.40. Prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, a declarat, la Digi24, că pompierii vor putea intra în scurt timp în clădire, dar cu precauţie întrucât există risc de prăbuşire.
„S-a reuşit izolarea clădirii, s-a stopat extinderea incendiului pentru clădirile învecinate, nu mai este pericol de extindere. În 15 minute, cred că vor reuşi să intre în clădire cu măsurile tehnice de precauţie necesare pentru câ există şi pericol de prăbuşire, clădirea fiind foaete veche în interior”, a declarat prefectul de Bihor.
Galerie FOTO
UPDATE 23.20. Prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, a declarat, la Digi24, că nu sunt probleme cu alimentarea cu apă în zonă şi doar pe o latură a clădirii Episcopiei sunt locuinţe, oamenii fiind evacuaţi. Prefectul nu a putut preciza, deocamdată, numărul celor care au părăsit preventiv locuinţele.
”La acest moment nu se impune solicitarea de sprijin din partea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din alte judeţe”, a spus prefectul Mihaiu.
Intervenţia este dificilă, clădirea fiind în centrul orşaului, o zonă foarte frecventată.
Camelia Roşca, de la ISU Bihor, a declarat că se încearcă să se aducă apă din Crişul Repede: „Avem unele greutăţi în sensul că trei hidranţi erau nefunţionali. Dar acest aspect s-a remediat prin realizarea dispozitivului de alimentare din Crişul Repede care e în imediata apropiere”.
Un incendiu de proporţii a izbucnit, sâmbătă seară, la clădirea Palatului Episcopiei Greco-Catolice din Piaţa Unirii din centrul municipiului Oradea.
Focul a izbucnit la acoperişul clădirii, a cuprins o suprafaţă de 200 de metri pătraţi. Incendiul s-a extins apoi spre alte etaje.
O bucată dintr-un turn s-a prăbuşit.
Este unul dintre cele mai mari incendii care a avut loc în Oradea în ultimii ani.
Faţada clădirii de patrimoniu fusese renovată recent, urmau lucrări în interior.
Clădirea nu era funcţionala în ultima perioadă.
Terasele din zonă au fost evacuate, dar sunt multe persoane care încearcă să ajungă cât mai aproape pentru a filma.
Mai multe echipaje de pompieri s-au deplasat la faţa locului şi încearcă să izoleze flăcările şi să stingă incendiul.
Se intervine cu cu şase autospeciale de lucru cu apă şi spumă, din cadrul Detaşamentelor 1 şi 2, dar şi cu o autospecială cu scară.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News