Tolo.ro: Un chinez căruia i s-a retras cetățenia română la cererea SRI, contract pe toată producția de cupru a României
Wang Yan, un cetățean chinez pe care SRI, ANC și Tribunalul București l-au declarat în 2013-2014 „un pericol pentru securitatea națională”, este reprezentantul unei companii cu care societatea Cupru Min a semnat un contract. Dezvăluirea este făcută de jurnaliștii Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan, pe blogul Tolo.ro.
Wang Yan și Emil Boc în 2011, la deschiderea China Town. Foto: tolo.ro
100 de tone de cupru pe zi, cu aur și argint în el, sunt livrate de Cupru Min companiei Merlion Resources din Hong Kong, firma lui Wang Yan, care apărea în stenogramele DIICOT drept „Senatorul” în dosarul rețelei de prostituție cu minore și trafic transfrontalier de la salonul de masaj ”Shanghai”, scriu cei trei jurnaliști.
„Societatea Cupru Min, cu sediul în Abrud, reprezentată prin director general ing. Nicolae Turdean, numită în continuare vânzător, și Societatea Merlion Resources Holding Limited, cu sediul în Hong Kong, reprezentată prin domnul Wang Yan – împuternicit, numită în continuare cumpărător”, se arată în pPreambulul contractului din 10 octombrie 2017, prin care chinezii cumpără toată producția de concentrat de cupru a țării, pe doi ani.
Iată însă ce spunea despre Wang Yan SRI în 13 septembrie 2012, într-un răspuns către Autoritatea pentru Cetățenie: „Solicităm retragerea cetățeniei române lui Alexandru Ioan, pe numele anterior Wang Yan, în temeiul articolului 32 alin (1) din Legea nr. 21/1991, care prevede retragerea cetățeniei pentru 'Persoana care este cunoscută ca având legături cu grupări teroriste sau le-a sprijinit, sub orice formă, ori a săvârșit alte fapte care pun în pericol siguranța națională'”.
Wang Yan a revenit la București în 2017, ca cetățean chinez. A participat la licitația organizată de societatea strategică Cupru Min și a câștigat prin compania pe care o reprezintă, Merlion Resources. Procedura a fost contestată de restul participanților.
Aceasta, în condițiile în care Cupru Min are 60% din rezervele de cupru ale țării și scoate 100% din producția curentă, pentru că nu mai există o altă mină de cupru funcțională, arată jurnaliștii.
Citiți mai mult despre acest subiect pe Tolo.ro.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News