Șoferii care conduc agresiv pot fi reclamați online începând de astăzi. Ce trebuie transmis în portalul MAI
Șoferii care conduc agresiv pot fi reclamați, începând de astăzi, printr-o aplicație a Ministerului Afacerilor Interne. În portal s-a făcut o secțiune specială unde se pot încărca imagini și clipuri sau se poate face o simpă sesizare pentru șoferii care încalcă legea.
Șoferul elvețian autointitulat „nepotul lui Dracula” a fost arestat preventiv
Razii ale polițiștilor printre șoferii din Ilfov
Un polițist sare din mașină și lovește cu pumnii și picioarele un șofer
Momentul în care mai mulți șoferi ridică bariera cu mâna și traversează calea ferată
Explicațiile ministrului Sănătății despre testele antidrog
Cum vrea guvernul să schimbe ordonanța antidrog
Ciolacu susține OUG antidrog
Schimbări importante în Codul Rutier
Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24: Cei care vor de astăzi să anunțe autoritățile despre comportamente agresive în trafic o pot face pe acest HUB, la secțiunea ESAR (sesizări abateri rutiere), care s-a lansat la nivel național. După introducerea datelor personale de identificare, trebuie descrisă, pe scurt, fapta surprinsă.
Autoritățile spun că ar fi de preferat să atașăm fișiere audio – video sau doar video. Important este să și localizăm cât mai exact locul în care s-a întâmplat acea faptă, pentru ca oamenii legii să știe cu exactitate despre ce sector de drum vorbim sau despre ce intersecție este vorba.
Faptele pentru care participanții la trafic pot fi de astăzi amendați în urma acestor sesizări online se referă în general la comportamente agresive în trafic.
Comportamentul agresiv în traficul include manevre precum: deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens; întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor; pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare; circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia.
Tot în categoria manevrelor considerate comportament agresiv sunt incluse şi folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie; conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi; mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia sau realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia şi conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
Sancţiunea pentru comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice este prevăzută de articolul 100/3/i din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi presupune 4-5 puncte de amendă (660-825 de lei). Îl plus, şoferilor cu comportament agresiv li se reţine permisul de conducere pentru 30 de zile.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News