Live

Video România și Franța au simulat activarea articolului 5 din NATO. Exercițiu militar uriaș pentru scenariul în care țara noastră e atacată

Valentin Stan Data publicării:
Exercițiul a simulat o intrare a rușilor pe teritoriul României. Sursa foto: captură Digi24

NATO a organizat în Cincu, județul Brașov, unul dintre cele mai mari exerciții din ultimele luni. Peste 1.500 de militari din 7 țări aliate au transformat poligonul militar într-un adevărat câmp de luptă. Au fost lansate bombe din avioane de luptă și s-au tras mii de gloanțe. Conform scenariului, România a fost atacată, iar militarii NATO au fost trimiși de urgență, să-i sprijine pe români.

Exercițiul este doar un prim pas dintr-o acțiune mult mai amplă. Anul viitor, Franța ar trebui să trimită în România peste 3.500 de soldați într-un timp record de 10 zile, iar în 2027 NATO vrea să disloce aproximativ 25.000 de militari în țara noastră.

Exercițiul a simulat o intrare a rușilor pe teritoriul României, iar militarii aflați în Grupul de Luptă de la Cincu au fost primii trimiși în luptă. Cerul a fost survolat de avioane F-16 ale Armatei Române și de aeronave F-18 ale Forțelor Spaniole. A urmat un desant al militarilor americani. Trupele aeropurtate au fost aduse cu elicoptere Black Hawk.

Cât timp aceștia își ocupau pozițiile, din spatele lor erau trase focuri de acoperire. Artileria a lansat rachete și obuze, iar mai apoi blindatele au intrat în luptă. Țintele au fost distruse în momentul în care avioanele de vânătoare au survolat din nou poligonul și au lansat bombe.

Francezii au aruncat în luptă și tancurile Leclerc, care au fost dislocate în România. Din exercițiul NATO nu puteau să lipsească dronele. Sunt aparate de zbor care au schimbat fața războiului, iar alianța trebuie să se adapteze cât mai repede, susține Bart Van Dykc, comandantul trupelor belgiene din Grupul de Luptă NATO.

Poate cea mai mare provocare pentru armatele occidentale este să ieșim din modul în care am operat în Afganistan și Irak. Acesta este un nou tip de război pe care noi îl învățăm și îl învățăm repede. Amenințarea rusă este foarte reală. O vedem în fiecare zi în Ucraina și ne pregătim să luptăm într-un război de acel fel”, a subliniat comandantul.

În primăvară, Franța va organiza un exercițiu mult mai mare în România. În luna mai, 3.500 de soldați vor trebui să ajungă de urgență în țara noastră. O să aibă la dispoziție doar 10 zile. Scenariul va fi unul similar: o țară NATO este atacată și are nevoie de ajutor.

Aceste antrenamente sunt premergătoare unei misiuni extreme, care ar trebui să aibă loc în 2027. Atunci, NATO va încerca să mute un număr imens de trupe. Aproximativ 25.000 de militari ar trebui să plece din vestul Europei și să ajungă în estul continentului în maximum 30 de zile. Cea mai mare provocare o să fie starea drumurilor și a căilor ferate, spune Jean Michelin, șeful Grupului de Luptă NATO din România

Când am întărit postura NATO aici în România acum câțiva ani au fost multe obstacole de îndepărtat pentru că nu poți să muți echipament militar, muniție prin Europa la fel de repede cum muți marfa comercială”, mai spune acesta.

Loic Girard este comandantul trupelor franceze din România și susține că toată infrastructura va fi pusă la punct, în așa fel încât Franța să își îndeplinească misiunile.

Am identificat multe locuri, construim chiar acum multe facilități în acele locuri de desfășurare identificate în ceea ce noi numim țară gazdă pe flancul estic, adică România. Ideea este să fim capabili să ajungem în România în mai puțin de două săptămâni”, a subliniat Girard.

La ultima întâlnire a miniștrilor Apărări, oficialii din Bulgaria, România și Turcia au decis să grăbească operaționalizarea culoarelor militare din această zonă a Europei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fost fotbalist de la FCSB, întreținut de mama sa: ”Sumele de bani dăruite de mine, principala sursă de venit a familiei lui”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Perturbări periculoase detectate în comunicațiile navale prin satelit din Marea Baltică. Finlandezii suspectează bruiaj rusesc

Verdictul lui Lukașenko în războiul Rusia - Ucraina: „Meci nul”. Președintele belarus insistă pentru semnarea unui acord

Maneliști români, marionetele lui Putin. Cum încearcă să influențeze alegerile din R. Moldova. Jador: Mi s-a propus o sumă mare de bani

Rusia bagă și mai mulți bani în armată. A amendat bugetul, pentru a redirecționa și mai multe fonduri

Partenerii noștri