Live

O nouă modificare a Codului Rutier îi revoltă pe șoferi. "Cum să rămâi fără permis dacă testele nu sunt 100%"

Data actualizării: Data publicării:
Șoferii care refuză testarea cu etilotestul sau drugtestul vor rămâne fără permis până vin rezultatele de sânge. FOTO Guliver/Getty Images

Șoferii care refuză testarea cu etilotestul sau drugtestul vor rămâne fără permis până vin rezultatele de sânge. Este cea mai nouă modificare a Codului Rutier, care a dus la o adevărată revoltă printre români, care au inițiat inclusiv o petiție online prin care cer anularea modificărilor din lege. Sunt revoltați că ar putea rămâne fără permis luni bune, cât durează uneori să vină rezultatele de analizelor de sânge. Cererea a strâns deja mai bine de 50.000 de semnături. 

Motivul pentru care unii șoferi refuză testarea cu drugtestul este pentru că jumătate dintre acestea s-au dovedit că dau rezultate fals pozitive.

Florin este șofer de mai bine de 10 ani, iar în luna mai se plimba prin comună în momentul în care a fost oprit de poliție și testat cu aparatul drugtest. Mare i-a fost mirarea când rezultatul a ieșit pozitiv la amfetamină.

Florin, șofer testat pozitiv la droguri: Cu câteva zile am luat nurofen pentru durere de măsea. Nu sunt consumator, nu am consumat în viața mea.

Reporter: Cât credeți că o să mai dureze?

Șofer: Mi-e cam frică să spun. După cum au pățit și ceilalți din auzite, 6 luni, 7 luni.

Înainte, șoferii care refuzau testarea cu drugtestul erau conduși la o unitate de medicină legală pentru recoltarea probelor. Medicii decideau dacă sunt apți sau nu să conducă în continuare. În cazul în care un conducător auto era considerat capabil să se urce din nou la volan atunci avea dreptul să își păstreze permisul de conducere, asta până când veneau rezultatele analizelor.

În timp ce unii șoferi nu sunt de acord cu noile modificări, alții susțin că era nevoie de ele, mai ales în contextul tragediilor provocate de șoferii drogați și băuți.

Șofer: Urât. Cum să rămâi fără permis dacă testele nu sunt 100%.

Șofer: Am o părere bună. Ar trebui să se facă acest lucru că e normal să nu mai fie atâtea accidente și atâtea probleme.

Noile modificări vor să reducă timpul de așteptare pentru rezultatele probelor biologice pentru droguri.

Alexandru Popa, reprezentant al Direcției Rutiere din cadrul IGPR: "Presiunea asupra instituțiilor de medicină legală a devenit una foarte mare și noi am previzionat acest lucru, context în care s-a stabilit ca determinarea analizelor să se poată face și în laboratoarele de specialitate ale Poliției Române, precum și în orice unitate acreditată în acest sens."

Avocații spun că procedura de recuperare a permisului este greoaie până când rezultatele analizelor nu sunt gata. Instanțele de judecată apreciază că atunci când se constată o astfel de infracțiune aplică textul de lege în baza căruia dovada înlocuitoare este fără drept de circulație și permisul nu poate fi eliberat până la finalizarea cercetării penale. 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A rupt tăcerea, după ”prima apariție publică” a lui Michael Schumacher. Cum ”comunică” germanul, la 11 ani de la accident

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cătălin Predoiu vrea o lege care să spună ce medicamente nu ai voie să consumi înainte să te sui la volan

INML: Vatmanul implicat în accidentul mortal din București nu a consumat droguri / El ar fi luat un paracetamol

Gorghiu: Nu este de acceptat ideea de praguri când vine vorba de conducere sub influenţa substanţelor psihoactive

VIDEO Un polițist sare din mașină și lovește cu pumnii și picioarele un șofer. A fost deschis dosar penal

Partenerii noștri