Live

Spor de 15% pentru radiații, dat pe cifre umflate de 1.400 de ori

George Lăcătuș Data actualizării: Data publicării:
Mii de funcționari primesc spor de 15% pentru radiații în baza unor măsurători "umflate" de 1.400 de ori de o firmă privată. FOTO: Captură Digi24

ERATĂ: Titlul știrii a fost modificat deoarece în mod greșit acredita ideea că mii de funcționari încasează spor necuvenit

Sute de instituții publice din România au încheiat contracte cu o firmă privată pentru servicii de măsurare a radiațiilor, în contextul în care acest serviciu este oferit gratuit de ANCOM - Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații. După ce primarul Sectorului 1 a cerut ANCOM măsurarea radiațiilor de la Administrația domeniului public, a ieșit la iveală că raportul firmei private conținea cifre de aproape 1.400 de ori mai mari.

Pe baza acestor cifre, toți angajații ADP Sector 1 au primit 15% în plus la leafă, ca spor de radiații, mai bine de patru ani.

Digi24 l-a găsit pe patronul firmei care a măsurat radiațiile în toată țara, iar explicațiile sale sunt vagi și neconcludente. El recunoaște că rapoartele sale sunt cheia acordării sporului de 15% în instituțile publice.

Firma Arexman Construct din București a primit în ultimii ani 413 contracte din bani publici, fără licitație, de la sute de instituții publice din România, pentru măsurarea nivelului radiațiilor.

Fiecare contract are o valoare de câteva mii de lei și stă la baza acordării sporului de 15% în plus la salariu, dacă nivelul radiațiilor la locul de muncă este peste o valoare stabilită de lege. Același serviciu îl oferă, gratuit, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, pe baza unei simple cereri.

Cristin Popa, director Monitorizare și Control ANCOM: Noi utilizăm echipamente profesionale, calibrate conform normelor și măsurătorile le efectuăm conform standardelor

Recent, Primăria Sectorului 1 a cerut Autorității de reglementare în comunicații să măsoare nivelului radiațiilor în clădirea în care funcționează Administrația Domeniului Public.  Concluzia a fost că măsurătoarea firmei private avea un rezultat de aproape 1.400 de ori mai mare.

Reporter: Cum a ieșit acea măsurătoare?

Mircea Manolescu, patronul Arexman: În momentul acesta nu am datele sub ochi, ca să văd ce s-a întâmplat, dar sigur după ce mă uit pe buletinul respectiv o să pot să vă spun.

Reporter: Îl avem noi, îl am la mine.

Mircea Manolescu, patronul Arexman: Depinde de moment și de poziția în care se măsoară.

Reporter: Înțelegeam dacă era dublu, triplu, de zece ori mai mare, dar de 1.400 de ori!

Mircea Manolescu, patronul Arexman: Cu siguranță există o explicație, putem s-o vedem împreună.

Reporter: Ne-o puteți arăta?

Mircea Manolescu, patronul Arexman: În momentul ăsta nu sunt pornit pe problema asta, pentru că am altă problemă de rezolvat.

Întrebat dacă aparatul cu care a măsurat este omologat, patronul firmei private a evitat un răspuns clar.

Mircea Manolescu, patronul Arexman: Sigur, sigur. Omologat... A fost testat de către cei de la Craiova, bineînțeles, ca să pot să fac măsurători cu el și este în consecință cu această omologare.

Reporter: Cei de la Craiova, la cine vă referiți?

Mircea Manolescu, patronul Arexman: Hmmm, dacă aveți buletinul, înseamnă că puteți să vedeți și certificarea în România. Vă uitați pe ultimele 3 pagini și vedeți că este acolo.

Reporter: Aceste aparate pe care le folosiți dumneavoastră nu ar trebui să fie omologate de statul român?

Mircea Manolescu, patronul Arexman: Suntem europeni, deci ar trebui să fie o instituție din Europa.

Reporter: Pe al dumneavoastră cine l-a omologat?

Mircea Manolescu, patronul Arexman: În Craiova.

După măsurătorile ANCOM, conducerea ADP Sector 1 a decis demararea unei anchete interne.

Reporter: În contextul în care măsurătorile pe radiații au ieșit de 1.400 de ori mai mici, se mai dă sporul de 15% pentru radiații la ADP Sector 1?

Dumitra Matei, director general al ADP Sector 1: Nu știu. E în discuție acest subiect. O să luăm măsurile care se impun, în scurt timp.  

Conform raportului efectuat pentru ADP Sector 1, firma privată a folosit un aparat fabricat în Taiwan, care are un certificat de etalonare, nu de omologare. Aparatele ANCOM sunt fabricate în Germania și sunt omologate.

Reporter: Toate contractele cu aceste instituții publice au același obiect, măsurarea radiațiilor?

Mircea Manolescu, patronul Arexman: Da, la unele sunt radiații ionizante, diverse, toate pe competența mea.

Reporter: Știați că rapoartele dumneavoastră stau la baza sporului de 15%, pe care îl iau toți salariații din acea instituție?

Mircea Manolescu, patronul Arexman: Este o ușă deschisă către ceea ce conducerea instituției ar dori să facă.

Rezultatele ANCOM de la ADP Sector 1 pun sub semnul întrebării toate celelalte măsurători făcute de firma privată pentru sute de instituții de stat. Implicit, și sporurile primite de mii de funcționari.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Teama de concediere, marea frică a angajaților români. Studiu: Șeful, principalul stres la serviciu

PSG ignoră cererea Ligii franceze în cazul lui Mbappe. Clubul refuză să-i achite 55 de milioane de euro - salarii şi bonusuri restante

Clasamentul salariilor încasate de primarii marilor orașe din România. Surprizele din topul celor mai mari venituri

Prețul cafelei ar putea crește cu peste 10% în toamna aceasta. Cum schimbă scumpirea cafelei obiceiurilor românilor

Partenerii noștri