Live

Galerie Foto Luna albastră văzută de la Los Angeles, Istanbul, Kavala și de la Cluj Napoca. Următorul fenomen de acest fel va fi abia în 2026

Data actualizării: Data publicării:
Luna albastră la Cluj Napoca. Foto: Facebook Sergiu Florian

„Superlună Albastră” a putut fi văzută, aseară, pe cer, prilej de bucurie pentru astronomi dar și pentru fotografii care și-au pregătit aparatura în vederea imortalizării acestui eveniment. A fost cea mai strălucitoare lună plină a acestui an. Deși luna plină din august este de obicei numită „Luna Sturionului”, luna aceasta este și o „superlună albastră”. Denumirea vine din cauza unei ciudățenii astronomice.

Ce este luna albastră

În primul rând: o lună albastră nu are nimic de-a face cu culoarea Lunii. În schimb, are de-a face cu calendarul lunilor pline din cursul anului.

Culturile din întreaga lume, inclusiv nativii americani, au dat nume fiecăreia dintre lunile pline, fiecare având loc de obicei în propria lună (calendaristică).

De exemplu, „Luna Lupului” este de obicei Luna plină care apare în luna ianuarie. Având în vedere că ciclul fazelor Lunii durează aproximativ o lună și că există 12 luni într-un an, avem de obicei 12 luni pline în fiecare an, scrie Space.com.

Ca urmare a fenomenului astronomic de ieri, peste tot pe glob s-au făcut fotografii spectaculoase. Noi vă prezentăm câteva dintre ele. Cele de la Cluj Napoca aparțin unui fotograf entuziast, Sergiu Florian.

Luna albastră pe mapamond

Cu toate acestea, fazele Lunii durează de fapt 29,5 zile pentru a se încheia, ceea ce înseamnă 354 de zile în total pentru 12 cicluri pline. Acest număr este departe de cele 365/366 de zile ale unui an calendaristic: prin urmare, aproximativ la fiecare doi ani și jumătate apare a 13-a lună plină. Această lună plină suplimentară nu se încadrează în schema normală de numire și, prin urmare, este denumită „lună albastră”.

În fine, încă o informație: următoarea lună albastră va avea loc în 2026, la 31 mai.

 

Editor : Sebastian Eduard

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fotografii explicite ale Melaniei Trump difuzate de televiziunea rusă de stat

Bazilica Sfântul Petru din Roma, reconstituită virtual cu 400.000 de fotografii făcute cu drone și procesate de inteligența artifcială

Misiune pentru cartografierea epavei Titanicului. Cea mai detaliată realizată vreodată

Un fotograf a fost descalificat dintr-un concurs de poze generate cu IA, după ce a câștigat două premii folosind o imagine reală

Partenerii noștri