Lider al mafiei italiene, ridicat de mascați în București. Cum storcea rețeaua lui bani din conturile naivilor
Acţiune de proporţii în România şi în Italia la capătul căreia o grupare condusă de mafia calabreză a fost destructurată. Chiar liderul temutei N'drangheta din regiunea Calabria a fost ridicat dimineaţă de mascaţi din Bucureşti. Alături de el, zeci de români şi italieni au ajuns la DIICOT, unde procurorii antimafia îi acuză că au escrocat sute de persoane. Un milion de euro ar fi furat din conturi bancare.
Primarul din Crevedia, Petre Florin, vizat de procurorii DIICOT
Un columbian a fost arestat preventiv pentru că a vrut să arunce în aer clădiri din România. El a fost instigat de un bărbat din Rusia
400.000 de dolari falși, schimbați la bancomate. Falsificatori de bani, vizați de percheziții în București și Giurgiu
Operaţiunea „Ghost Gun”
Antrenorul lotului naţional feminin de bob şi sanie este acuzat de proxenetism
Tristan Tate a mers la sediul ANABI ca să-și revendice bolizii de lux
Noi detalii despre uriașa captură de droguri din Portul Constanța
Andrew Tate, criză de nervi în fața tribunalului
Andrew Tate, criză de nervi în fața tribunalului: „Idioții de la DIICOT ne-au acuzat că mamele copiilor noștri sunt victime”
Gruparea era condusă de Giuseppe Pensabene, liderul temutei N'dragheta, mafia din regiunea Calabria. Tradus în română, numele său ar însemna Iosif Gândeşte Bine, iar procurorii DIICOT l-au ridicat pentru că a gândit o metodă prin care storcea bani din conturile naivilor. Nu singur, ci cu ajutor, atât din România, cât şi din Italia. 15 percheziţii au fost făcute la adrese din Bucureşti şi din şapte judeţe.
„20 de percheziţii au fost făcute şi în Italia, cele mai multe la Milano şi în zona Calabria. Carabinierii au ridicat mai multe documente şi calculatoare cu care speră să-şi întărească acuzaţiile. De asemenea, mai mulţi italieni au fost ridicaţi pentru explicaţii, iar investigaţiile carabinierilor arată că aceştia fac parte din N'dragheta, una dintre cele mai puternice organizaţii criminale din Italia”, relatează Sergiu Balaban, jurnalist Digi24.
În Bucureşti, zeci de persoane au fost aduse la DIICOT pentru explicaţii. Fiecare ar fi avut un rol în schema gândită de mafiot.
Trei români l-ar fi ajutat pe Giuseppe Pensabene să-şi pună la punct metoda. Ei ar fi clonat site-urile unor bănci sau instituţii financiare şi ar fi trimis mii de mesaje electronice către clienţi, chipurile, pentru reactualizarea datelor personale ori pentru remedierea unor breşe de securitate. În felul acesta, clienţii naivi care au accesat link-ul prezentat în cuprinsul mesajelor şi au introdus datele de identificare în relaţia cu banca se regăsesc acum pe lista victimelor. Datele lor au fost folosite de grupare pentru a le goli conturile.
„Banii obţinuţi în felul acesta fie erau retraşi de la bancomate din România sau Italia de pionii mafiei calabreze, fie erau transferaţi succesiv în conturi din toată lumea pentru a li se pierde urma. Procurorii DIICOT au identificat până acum 200 de victime de la care membrii grupării au furat peste un milion de euro”, relatează Teodora Iacob, jurnalist Digi24.
În total, procurorii români şi italieni au identificat 50 de persoane implicate în fraude.
„Există două categorii de persoane. Cei care erau conştienţi de faptul că prin serviciile lor, în special acelea de a primi şi de a transfera bani, participă la o activitate clar ilegală, şi sunt şi o parte care nu ştiau în ce măsură încalcă legea penală”, explică un ofițer de la Crimă Organizată.
Giuseppe Pensabene trăia de cel puţin patru ani în România sub identitate falsă. Gruparea mafiotă din care face parte, N'dragheta, este una dintre cele mai feroce şi mai sângeroase din lume, fiind suspectată de numeroase asasinate la comandă. Denumită 'Ndrangheta, mafia calabresa este derivată din Cosa Nostra. Numele vine din cuvantul grec „andragathia”, care înseamnă loialitate, iar clanul adună 6000 de membri în total și se ocupă inclusiv cu traficul de cocaină, aducând marfă din Mexic și Columbia. Organizaţiile antidrog apreciază că N'dragheta controlează 80% din piața de cocaină din Europa. De altfel, este una dintre cele mai bogate organizaţii criminale din lume. În urmă cu zece ani, presa din Italia publica informaţii potrivit cărora N'dragheta avea o avere mai mare decât PIB-ul Sloveniei şi Estoniei la un loc.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News