Video Iron Man de România: Salvamontiștii au testat un rucsac zburător. Un traseu de aproape 2 ore a fost făcut în doar 2 minute
Imagini spectaculoase la Alba. Salvamontiștii au testat primul rucsac cu care se poate zbura, la propriu, pentru a ajunge mai repede la intervenții. Un traseu de o oră și jumătate a fost făcut în doar două minute. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a vorbit în exclusivitate la Digi24 despre aparatul care poate salva vieți și spune că speră ca dispozitivul să intre în dotarea salvamontiștilor cât mai repede.
Internetul s-a umplut de glume despre ciclonul care n-a mai fost
Pericol în localitățile de lângă Dunăre. Arafat, avertisment înainte de viitură: Oamenii să se pregătească dacă e nevoie de evacuare
Viitură în Moldova. 2 morți
Cel mai mare incendiu din România, din ultimii ani. Localnic: „Vântul l-a tras încoace, dintr-o dată s-au alarmat oamenii, pompierii”
Aglomerație pe autostrada A2 către mare și pe DN1, Valea Prahovei
Raed Arafat: „Atenție foarte mare la festivaluri. Nu lăsați oamenii să intre, sub cod roșu, în spații închise, pe stadioane”
Intervenții în munți după ploile torențiale
Imagini incredibile din timpul cutremurului din Taiwan. Au căzut bucăți din munte peste șoferi
Cu un astfel de echipament performant, persoanele accidentate pe munte ar putea beneficia de primul ajutor în doar câteva minute. Salvamontiștii din Alba au participat la un exercițiu de testare a dispozitivului. Pilotul s-a ridicat de la sol cu ajutorul rucsacului zburător și a plecat către victimă, pe crestele montane.
Raed Arafat, șeful DSU: „Persoana care se deplasează va avea o limită destul de serioasă a echipamentelor pe care poate să le ia cu el. Deci nu va putea să ducă tot ce are nevoie, nu poate să transporte bolnavul. Scopul lui principal este să ajungă cineva să acorde primul ajutor rapid până ajunge fie elicopterul, fie echipajul care vine terestru. La acest moment Departamentul pentru Situații de Urgență a organizat împreună cu fabricanții acestui echipament testele pe care le vedeți la Alba, pentru a ne da seama de utilitatea lor, de modul în care pot fi integrate în sistemul de urgență. Normal că va dura până vom găsi soluții să avem astfel de dotări în țară. Este vorba de finanțare, de concepție, este despre găsire, pentru că personalul care deservește, trebuie să aibă o pregătire specifică, specială, care se face de către fabricanți.”
Salvamontiștii care vor folosi jetpack-ul au nevoie de o pregătire intensă.
Sabin Cornoiu, Salvamont: „Cursul care se face pentru a opera un astfel de aparat durează patru săptămâni, dar în primul rând e nevoie de o bună pregătire a salvatorului, pentru că acest salvator va merge în munte, va trebui să lucreze acolo, va trebui să-și caute locuri de unde să aterizeze și din care să poată zbura. Apoi va trebui să ajungă la accidentat, să acorde primul ajutor, să mențină funcțiile vitale până când vor ajunge salvatorii. În primul rând, trebuie să aibă pregătire montană adecvată, trebuie să cunoască bine muntele.”
Prețul unui astfel de aparat de zbor pornește de la 380.000 de lire. Jet Packul este folosit deja în Marea Britanie și Irlanda.
Editor : B.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News