Live

Închisoare pe viață pentru cel mai temut baron al drogurilor din Olanda. Procesul lui Ridouan Taghi a durat 6 ani

Data publicării:
Ridouan Taghi (foto) a fost arestat în Dubai și extrădat în Olanda în anul 2019. Sursa foto: Profimedia Images

Cel mai temut baron al drogurilor din Olanda a fost condamnat marţi la închisoare pe viaţă, într-un dosar în care Ridouan Taghi a fost acuzat de o serie de crime comise între 2015 şi 2017, în timp ce a condus o organizație pe care procurorii au descris-o ca fiind „o mașină de ucis bine unsă”, transmit The Guardian și Agerpres.

Ridouan Taghi s-a numărat printre cei trei membri ai bandei condamnați pe viață, iar alți 14 dintre aceștia au fost condamnați de la 21 de luni la 29 de ani de închisoare, după un proces fără precedent, ai cărui aproape șase ani de audieri au fost marcați de încă trei crime conexe.

Polițiștii mascați și înarmați au înconjurat tribunalul, cunoscut sub numele de „Buncărul”, într-o suburbie din Amsterdam, marți, în timp ce judecătorii, ale căror nume nu au fost date presei și ale căror fețe erau ascunse, citeau sentințele. Drone și elicoptere de poliție s-au învârtit deasupra tribunalului.

Procesul „Marengo”. Sursa foto: Profimedia Images

„Condamnăm toți suspecții. Ridouan Taghi primește închisoare pe viață”, a spus un judecător.

Instanța a decis că Taghi era „liderul de necontestat” al bandei și că procedura, cunoscută sub numele de procesul „Marengo”, după cuvântul de cod judiciar al cazului, a fost corectă.

Cine este Ridouan Taghi

Ridouan Taghi, în vârstă de 46 de ani şi născut în Maroc, a fost acuzat că a condus o organizaţie calificată ca fiind o "maşinărie de ucis bine unsă", o reţea de crimă organizată internaţională cu rădăcinile în Benelux, vinovată potrivit acuzării de cel puţin şase crime şi patru tentative de crimă şi numită "Mocro Maffia" din cauza originii marocane a mai multor membri. Termenul desemnează de fapt un ansamblu de grupări criminale considerat unul din cei mai mari distribuitori de cocaină din Olanda.

Taghi a fost arestat în Dubai și a fost apoi extrădat în Olanda în anul 2019. Instanța l-a condamnat pe Taghi pentru cinci dintre crime.

„El a decis cine va fi ucis și nu a cruțat pe nimeni”, a spus președintele completului de judecată. „Suferința pe care Taghi a provocat-o victimelor și celor dragi lor este greu imaginabilă.”

Judecătorii au decis, de asemenea, că Taghi a folosit violență extremă pentru a-și intimida inamicii și potențialii informatori ai poliției.

„Făcând acest lucru, a împiedicat oamenii să coopereze cu poliția. O astfel de teroare are un efect perturbator asupra societății”, a spus judecătorul.

Procesul „Marengo”

Procesul supranumit "Marengo" a fost unul fără precedent în Olanda, potrivit observatorilor, fiind mobilizată armata pentru a păzi tribunalul în timpul şedinţelor, la care procurorii şi judecătorii au fost conduşi în maşini blindate.

Procurorii au susținut în cazul lor de 800 de pagini care, pe lângă dovezile de la Nabil B, unul din membrii bandei lui Taghi devenit martor al acuzării, s-a bazat parțial pe conținutul a mii de conversații telefonice criptate, că inculpații făceau parte dintr-o „organizație de crimă absolut lipsită de scrupule”.

Niciunul dintre suspecți nu a făcut declarații în timpul procesului, dar Taghi a negat toate acuzațiile, spunând că banii cheltuiți pentru un „proces simulat” ar fi trebuit să fie cheltuiți în schimb pentru „angajarea mai multor profesori, polițiști și medici”, a informat ziarul Het Parool.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Povestea tinerei a cărei viață a început abia după ce i s-a permis să moară. S-a răzgândit în ultima clipă înainte să fie eutanasiată

Concursul de frumusețe Miss Olanda a fost anulat. „Nu mai este de actualitate”, spun organizatorii

Olanda va bloca parcursul Serbiei pentru aderarea la Uniunea Europeană

Olandezii care au scos din Dunăre epava ucraineană Rostock acum 20 de ani au cerut blocarea accesului României în OCDE

Partenerii noștri