Live

Dezvăluiri din ancheta care a dus la captura-record de heroină din Iran. Succesul operațiunii a depins de o decizie luată la Constanța

Data publicării:
DIICOT a făcut cea mai mare captură de heroină din România FOTO: DIICOT

Noi date despre captura record de heroină făcută de polițiști români de la antidrog. Ofițerii au orchestrat o operațiune ultra secretă prin care au reușit să ajungă la cumpărători din vestul Europei. Anchetatorii au descoperit aproape o tonă și jumătate de heroină în port, la Constanța, dar nu au oprit transportul, ci l-au trimis pe traseul stabilit pentru a-i monitoriza pe membrii rețelei. În acest fel, au asigurat succesul flagrantului din Olanda, una dintre țările de destinație.

Ancheta care i-a condus pe ofițerii români pe urma drogurilor a început în urmă cu un an, însă transportul record a fost interceptat pe 10 mai. Heroina a plecat din Iran, pe mare, spre portul Constanța în două containere.

Când vaporul cu droguri a ancorat la Constanța, polițiștii de la antidrog l-au așteptat în port. Aici au deschis cele două containere, au cântărit marfa trimisă de membrii rețelei din Iran însă nu au confiscat-o imediat.

Anchetatorii au încărcat heroina în tiruri și au lăsat-o să își urmeze traseul ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Drogurile au fost trimise spre două state: Olanda și o țară care încă nu a fost divulgată. În acest fel, polițiștii de la antidrog au ajuns la cumpărători. Abia atunci au acționat.

Procurorii au identificat nouă persoane, membri ai grupării de trafic de droguri care au fost deja reținute. Este vorba despre șase români și alte trei persoane de origine străină, printre care se numără și capul rețelei.

Transportul de aproape 1 tonă și jumătate de heroină este unul record pentru țara noastră. Singurul transport mai mare din Uniune a fost oprit în Portul Rotterdam, în luna februarie a acestui an.

Oana Daniela Pâțu, procuror-șef adjunct al DIICOT: Este vorba despre droguri cu o înaltă puritate, pe piața neagră de peste 45 milioane de euro. Țara noastră  rămâne o țară de tranzit pentru astfel de transporturi de droguri.

Pentru capturarea drogurilor au colaborat anchetatori din România și din alte state europene precum Germania, Ungaria sau Franța. Polițiștii europeni au avut și sprijinul Agenției Antidrog din Statele Unite ale Americii.

România nu este la prima descoperire impresionantă de droguri. În toamna anului trecut, polițiștii de la noi din țară au oprit câteva sute de kilograme de cocaină.

Transportul urma să ajungă în Constanța. Membrii rețelei erau motocicliștii care făceau parte din gruparea Hell`s Angels din America. În aceeași perioadă, polițiști români au descoperit un alt transport mare, venit din Turcia.

Eduard Mirițescu, adjunct al inspectorului general al Poliției Române: Această captură istorică succede unei alte capturi provenite în urma unei acțiuni din 2020 provenite în urma unei acțiuni impresionate din 2020, în care a fost descoperită cantitatea de 1 tonă și jumătate de hașiș și pastile de captagon, aproximativ 80 milioane de euro.

Ancheta privind transportul de heroină din Iran nu este încheiată. Polițiștii încearcă acum să îi descopere pe toți membrii rețelei pentru că gruparea să fie destructurată.  

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

De nicăieri! A urcat în ring imediat după ”lupta secolului” și i-a spus în față lui Usyk: ”Pentru jaful de data trecută” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alertă după atacul din Magdeburg. Mai multe țări din Europa cresc numărul forțelor de ordine la târgurile de Crăciun

„Axa Rezistenței” se clatină. Prăbușirea regimului Assad pune în dificultate Iranul, rămas fără singurul aliat regional. Ce opțiuni are

Fraţii Tate scapă de procesul în care erau acuzaţi de trafic de persoane şi viol. DIICOT trebuie să reia ancheta de la zero

Raportul în cazul băiatului decedat la Spitalul Târgu Jiu, restituit Comisiei de cercetare disciplinară. Care sunt motivele

Partenerii noștri