Cum se impozitează câștigurile la loto sau la alte jocuri de noroc. Se plătește taxă și pentru veniturile obținute din pariuri sportive
Potrivit noilor prevederi legislative, regulile privind impozitarea câștigurilor din jocuri de noroc au suferit modificări în acest an și există mai multe praguri de impozitare, în funcție de valoarea venitului obținut. În 2024, cota de impozitare pentru jocurile de noroc este de 10% aplicată asupra venitului net realizat din fiecare premiu, potrivit Codului Fiscal.
Confirm articolului 108 alin (3) din Codul fiscal, în categoria veniturilor din jocurile de noroc sunt incluse toate sumele încasate, bunurile și serviciile primite, în urma participării la joc, indiferent de denumirea venitului sau de forma în care se acordă.
Cum sunt definite jocurile de noroc și veniturile din premii
Câștigurile din premii cuprind veniturile din concursuri, altele decât cele prevăzute la art. 62, (venituri neimpozabile din codul fiscal) sumele primite ca urmare a participării la Loteria bonurilor fiscale.
(Potrivit prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 166/2015, precum și din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale).
Tipurile de jocuri de noroc pentru care se acordă licență de organizare, și implicit câștiguri, sunt următoarele:
- Loto;
- Pariuri;
- Jocuri de noroc caracteristice cazinourilor (locații fizice) și cluburilor de poker;
- Activități de tip slot machine (locații fizice sau online);
- Bingo/tombolă;
- Alte activități de jocuri de noroc, jocuri noi sau alte combinații de activități dintre cele menționate.
Pentru toate aceste tipuri de jocuri de noroc, se percepe impozit, indiferent dacă ele se desfășoară în mod traditional (într-o locație fizică, la un sediu) sau la distanță/online.
Cum se impozitează câștigurile la pariuri sportive sau alte jocuri de noroc
Potrivit art. 110 din Codul Fiscal, impozitul datorat pentru veniturile din jocuri de noroc se detemină la fiecare plată, prin aplicarea unui barem de impunere asupra fiecărui venit brut primit de la un participant, de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc.
Există trei praguri de impozitare care sunt exemplificate astfel:
- Până la 10.000 lei, inclusiv, se aplică cota de impozitare de 3%;
- Peste 10.000 - 66.750 lei, inclusiv, impozitul este de 300 lei + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000 lei;
- Peste 66.750, se va plati 11.650 lei + 40% pentru ceea ce depășeste suma de 66.750 lei.
Veniturile sub formă de premii se impun, prin reținerea la sursă, cu o cotă de 10% aplicată asupra venitului net realizat din fiecare premiu.
Pentru veniturile realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanță sau online, impozitul datorat și stabilit prin aplicarea baremului de impunere se determină și se reține la sursă la fiecare transfer din contul de pe platforma de joc în contul bancar ori similar.
(Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările și completările ulterioare).
Impozitul datorat în cazul veniturilor obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri, cu valoare mai mare decât plafonul neimpozabil (de 66.750 lei), se determină prin aplicarea baremului de mai sus( prevăzut la alin.2 ) asupra fiecărui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obţinut se scade suma de 11.650 lei.
Obligația calculării, reținerii și plății impozitului revine organizatorilor /plătitorilor de venituri.
Cum se impozitează câștigurile la Loto
Baremul de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc este menționat mai sus (praguri de impozitare) și este valabil și în cazul impozitării câștigurilor la loto.
Obligația calculării, reținerii și plății impozitului îi revine organizatorilor/ plătitorilor de venituri.
Verificarea încadrării în plafonul neimpozabil se efectuează la fiecare plată, indiferent de tipul de joc din care a fost obținut venitul respectiv. În cazul în care venitul brut primit la fiecare plată depășește plafonul neimpozabil de 66.750 lei, inclusiv, impozitarea se efectuează distinct față de veniturile obținute din participarea la alte tipuri de jocuri de noroc, potrivit Loteria Română.
Cine trebuie să declare veniturile obținute din jocurile de noroc
Declararea veniturilor din jocurile de noroc pentru persoane fizice
Potrivit art 130, alin. 4 din Codul fiscal, impozitul pe veniturile din jocurile de noroc, obținute în România, se reține la sursă și se plătește de către organizatorul de jocuri de noroc. Astfel, persoana fizică ce obține venituri nu trebuie să le declare prin declarația unică.
Însă, pentru veniturile din jocurile de noroc obținute din străinătate, contribuabilul are abligația să declare câștigurile într-o declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.
Declarația unică se depune anual, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.
Declarare impozitului pe veniturile din din jocurile de noroc de către organizatori
Plătitorul de venit/organizatorul poate declara impozitul pe veniturile din jocurile de noroc astfel:
- Lunar, până la data de 25, inclusiv, a lunii următoare celei în care a fost reținut, prin formularul 100;
- Anual, până în ultima zi a lunii februarie, inclusiv, a anului current pentru anul trecut, prin formularul 2025 .
Ce venituri din jocuri de noroc nu se impozitează
Nu sunt impozabile următoarele venituri obținute:
- premii sub valoarea sumei neimpozabile stabilite în suma de 600 lei, inclusiv, realizate de contribuabil pentru fiecare premiu;
- Veniturile obținute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine și lozuri sub valoarea sumei neimpozabile de 66.750 lei.
- Inclusiv veniturile realizate de contribuabil pentru fiecare venit brut primit.
Editor : C.S.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News