Cornel Dinicu a depus plângere penală după incendiul de la Ferma Dacilor. „Nu se putea întâmpla decât ca urmare a unui act criminal”
Avocatul lui Cornel Dinicu în dosarul în care acesta este arestat preventiv în urma incendiului de la Ferma Dacilor, soldat cu moartea a 8 persoane, declară că reprezentanții complexului au formulat o plângere penală care „este subsumată tezei conform căreia aici nu se putea ajunge în acest tragic incendiu decât ca urmare a unui act criminal”. Iancu Toader susţine că între reprezentanţii pensiunii de la Tohani şi compania de electricitate a existat o corespondenţă bogată, însă documentele au dispărut în incendiu.
Accident grav în Iași cu 16 persoane implicate, dintre care 14 copii: două persoane au fost rănite. Poliția a deschis dosar penal
Industria mineritului din România ajunge la fier vechi, furată bucată cu bucată. Acuzații grave la CEO Oltenia
Anchetă la Spitalul de Psihiatrie din Ștei: pacienți torturați cu electroșocuri și ținuți în condiții mizere
Un comisar de poliție a fost prins în flagrant luând „taxă de protecție” de la patronul unui restaurant
Parcarea în care a avut loc accidentul de lângă Parcul Pantelimon este ilegală
Ce se întâmplă cu facturile la curent din 2025
Trucuri pentru o factură mai mică la energie pe timp de caniculă
Un fost șef de poliție a fost prins în timp ce conducea haotic în Constanța
Carmen Dan, audiată la poliție
Complexul turistic a reclamat la ANRE că are probleme cu curentul, deși era branșat ilegal la rețea.
Instalațiile de electricitate ale Fermei Dacilor erau atât de subdimensionate, încât era nevoie de construirea unui post nou de transformare pentru acoperirea întregului necesar de consum, se arată într-un răspuns al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) la solicitarea HotNews.ro.
ANRE spune că a primit reclamații de la reprezentanții pensiunii, în luna mai, cu privire la existența unor fluctuații de tensiune în rețea și a cerut distribuitorului de energie din zonă, DEER (fosta Electrica Distribuție) să verifice situația.
DEER a descoperit că, de fapt, pensiunea se alimenta de la un punct de consum aflat la 650 de metri depărtare, care avea aviz pentru o pompă de apă și certificat de racordare pentru o casă de locuit cu panouri fotovoltaice, când de fapt avea nevoie de un întreg post de transformare pentru a-și acoperi consumul.
„Noi nu cunoaștem tot materialul probatoriu. Am formulat cerere să ni se acorde acces. E drept procedural, având în vedere calitatea domnului Dinicu. Vom putea să facem și noi niște afirmații, nu concluzii cu caracter...cum văd că se aruncă în spațiul public, când vom lua la cunoștință materialul probatoriu”, a afirmat avocatul Iancu Toader, pentru Digi24.
Acesta spune că „se încearcă niște interpretări trunchiate și scoase din context”. „Este o diferență între o branșare sau racordare ilegală și existența unei subdimensionări”, spune el.
„Legat de subdimensionare, trebuie luate în calcul și diligențele pe care le-a făcut domnul Dinicu și în același timp de a compensa această subdimensionare prin existența unor generatoare, pentru că dânsul a făcut «n» solicitări pentru a primi racordare legată la acest spațiu. Nu toată pensiunea are legătură cu desfășurarea activității turistice. A fost control de la autoritatea competentă. L-i s-au dat șase puncte care să facă obiect al intrării în legalitate. Le-a întrunit, a făcut chiar mai mult de atât, a corespondat cu autoritățile, n-a primit concursul acestora. Dacă nu era branșat și nu avea acces la curent cum făcea reclamațiile în care a învederat tot timpul existența unor fluctuații de tensiune. Cum putem noi trage concluzii empirice pe opinia acestei autorități sau a unui înscris? Această opinie a autorității nu substituie un mijloc de probă tehnico-științific. Sunt poziții ale autorității respective și vor face parte din ansamblul probatoriu care va sta la baza raportului de expertiză”, a mai afirmat avocatul.
Iancu Toader a explicat că plângerea penală a fos depusă „legat de circumstanțele producerii acestui accident”.
„Nu este o plângere îndreptată împotriva unei persoane, este subsumată tezei conform căreia aici nu se putea ajunge în acest tragic incendiu decât ca urmare a unui act criminal”, a precizat avocatul.
Reprezentanții societății comerciale care administrează pensiunea consideră că deflagrația „nu se putea întâmpla decât în condițiile unui incendiu a cărui cauză să fie una de natură criminală”, transmite Toader.
În declarații pentru Antena3, reprezentantul patronului complexului turistic a spus „dânsul mai are, anterior, nişte plângeri şi nişte sesizări cărora nu li s-a dat curs”. „Există o corespondenţă bogată, încercăm acum să o refacem, pentru că ştiţi, acum, din cauza acestui incident, s-au pierdut foarte documente, care atestă această corespondenţă cu autorităţile făcută de domnul Dinicu şi cred că va fi relevantă prin prisma lipsei de diligenţă”, a declarat avocatul.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News