Live

Cazul celebru al fraților închiși pe viață pentru uciderea părinților: după 35 de ani, procurorii cer eliberarea condiționată

Data actualizării: Data publicării:
Cazul celor doi frați, Lyle și Erik Menendez, acuzați că și-au omorât părinții, ia o întorsătură neașteptată, la 35 de ani după ce au fost condamnați pe viață. Foto: Profimedia

După mai bine de trei decenii, procurorii americani au găsit noi probe în cazul fraților Menendez, relatează BBC, preluat de News.ro. Erik și Lyle au fost condamnați inițial la închisoare pe viață pentru că și-au ucis părinții în anul 1989. Acum, anchetatorii plănuiesc să ceară eliberarea lor, după apariția unui documentar care a detaliat abuzurile sexuale comise de tatăl acestora.

Cei doi frați se află de mai bine de trei decenii într-o închisoare din California. În vârstă de 53, respectiv 56 de ani, Erik și Lyle Menendez execută pedeapsa de închisoare pe viață, fără posibilitatea de eliberare condiționată.

Un procuror din Los Angeles, George Gascon, a subliniat, însă, că au apărut noi probe în acest caz. Concret, anchetatorii susțin că cei doi frați și-au ucis părinții pentru că au fost abuzați sexual de tatăl acestora pe o perioadă lungă de timp.

Gascon a anunțat că urmează să ceară reducerea sentinței, la o pedeapsă de 50 de ani de închisoare, cu posibilitatea ca frații Menendez să fie imediat eliberați condiționat. Propunerea, însă, ar urma să fie contestată de alți procurori, după cum a subliniat anchetatorul american.

„Cred că şi-au plătit datoria faţă de societate”, a declarat Gascon, menţionând comportamentul lor bun în închisoare.

Ce s-a întâmplat

În august 1989, autoritățile au fost informate în urma unui apel telefonic venit din partea celor doi frați, pe atunci în vârstă de 18 şi 21 de ani, că părinții lor, Jose și Kitty Menendez (milionari), au fost găsiți morți în casa acestora din Beverly Hills. Brutalitatea crimei i-a făcut pe anchetatori să creadă inițial că a fost vorba de o execuție în stil mafiot. 

În timpul unei ședințe de terapie, cei doi frați au recunoscut că și-au omorât părinții. Prietena psihologului celor doi frați a înregistrat ședința și a apelat autoritățile americane.

Parcursul cazului

În martie 1990, fraţii au fost puşi sub acuzare. Au fost judecaţi în 1993 și au recunoscut crimele, menționând că au acţionat în legitimă apărare. Ei au descris ani de abuzuri emoţionale, fizice şi sexuale, în special din partea tatălui lor, Jose.

Lyle și Erik au declarat că au încercat să opună rezistenţă părinţilor lor cu privire la abuzul sexual, iar lucrurile au devenit tensionate și au crezut că părinții lor plănuiau să-i omoare.

Primul lor proces a fost televizat și s-a încheiat cu un juriu nehotărât. 

Procurorii au spus că frații și-au ucis părinții pentru a obține averea de 14 milioane de dolari. Au descris cum și-au premeditat crima, cumpărând din timp două puști, și i-au descris pe frați ca fiind doi copii răsfățați, având în vedere că, după moartea părinților, au atras atenția cu stilul luxos de viață. 

Membrii familiei au depus mărturie cu privire la abuzurile la care au fost martori - însă niciunul nu a declarat că a fost martor direct la abuzuri sexuale. Sora tatălui ucis a insistat ca aceştia să fie eliberaţi.

În al doilea proces care nu a mai fost televizat, juriul i-a condamnat în cele din urmă, dar i-a scutit de pedeapsa cu moartea, optând pentru închisoare pe viaţă fără eliberare condiţionată.

Cazul a revenit în atenția autorităților în această perioadă, pe fondul unui documentar intitulat „Menendez + Menudo: Boys Betrayed” care a descris mai multe abuzuri sexuale comise de tatăl celor doi frați. 

Ce este nou

Procurorul Gascon a declarat că nu există nicio îndoială că fraţii şi-au ucis părinţii, dar a citat noi dovezi, inclusiv o scrisoare pe care Erik Menendez ar fi scris-o unui văr cu opt luni înainte de crime, în care descria abuzurile sexuale. 

Gascon susține că dacă probele ar fi fost prezentate la proces, verdictul juriului ar fi fost diferit. El a descris crimele drept „acte oribile” şi a spus că „nu există nicio scuză” pentru ucidere.

În plus, procurorul Gascon a declarat că are o problemă cu declaraţiile făcute de un membru al echipei de urmărire penală de la acea vreme, potrivit cărora bărbaţii nu pot fi violaţi.

„De la urmărirea penală iniţială ... biroul nostru a dobândit o înţelegere mai profundă a complexităţilor din jurul violenţei sexuale”, a spus procurorul, într-un comunicat de presă. 

Editor : Andreea Stanciu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Milionarul român care e o ”bestie” și are o relație cu fosta iubită a lui George Clooney! Ea e cu 15 ani mai în vârstă

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Prima declarație făcută de Laura Crișan, după ce a fost lăsată în libertate. Ce spune despre relația pe care o avea cu tatăl său

Fiica milionarului asasinat în Arad, Laura Crișan, și complicii săi vor fi cercetați în libertate, au decis magistrații

Crimă în plină zi în parcarea unui mall din Constanța. Trei suspecți au fost reținuți de poliție

Fiica milionarului din Arad și alți doi complici au fost reținuți pentru omor calificat. Cum a fost plănuit asasinatul

Partenerii noștri