Casa groazei. Anchetatorii au găsit la locuința suspectului un corp carbonizat. Alexandra a spus la 112 că fusese bătută și violată
Anchetatorii au descoperit la percheziții un corp carbonizat. Era în curtea suspectului. În plus, noaptea, la ora 3:00, când judecătorii au emis mandatul ce permitea forțelor de ordine să descindă în casa groazei, poliția l-ar fi anunțat pe procurorul de caz că nu are oameni disponibili la sediu. Informațiile vin de la Asociația Procurorilor, care pune la dispoziție detalii pe ore despre intervenția în cazul Alexandrei.
Asociația Procurorilor contrazice varianta Poliției
Asociația Procurorilor contrazice ceea ce știam până acum de la polițiști. Ei spun că la ora 2:00 polițiștii au fost trimiși să supravegheze locuința respectivă, iar procurorul le-ar fi spus agenților că în momentul în care observă orice activitate în casa respectivă trebuie să intervină imediat. Procurorii susțin că polițiștii nu au văzut absolut nicio mișcare în jurul casei. În plus, ei spun că la ora 3:00, când obținuseră mandatul de percheziție domiciliară, procurorul ar fi aflat de la polițiști că nu există suficienți oameni la sediul Poliției și, susțin ei, din acest motiv a fost întrâziată intrarea în locuință.
Mai mult decât atât, Asociația Procurorilor susține că abia după ora 5:00 a fost constituită echipă operativă și la ora 6:00, împreună cu procurorul, polițiștii au intrat în acea locuință.
De cealaltă parte, Poliția spune că nimic nu este adevărat și că dimpotrivă, polițiștii ar fi vrut să intervină, însă procurorul le-ar fi spus clar să aștepte ora 6:00 pentru că asta spune Codul de procedură penală, că perchezițiile se pot face în general începând cu ora 6:00.
O altă informație care vine de la procurori este că la percheziție ar fi fost găsit un corp carbonizat, dar nu se știe deocamdată ce proveniență are acest corp. În același timp, din referatul prin care a fost propusă arestarea preventivă a suspectului Gheorghe Dincă aflăm că Alexandra Măceșanu a dat foarte multe detalii la 112 în momentul în care a sunat: a spus unde se află, că vede din interiorul casei un brad mare, o mașină, dar și o platformă cu fiare vechi, l-a descris pe suspect și a spus că a fost bătută și violată.
Oasele găsite în curtea lui Gheorghe Dincă ar fi umane
Pe de altă parte, potrivit G4Media.ro, care citează surse judiciare, legiștii care analizează probele găsite la domiciliul lui Gheorghe Dincă ar fi confirmat că oasele găsite în curtea acestuia sunt umane. Anchetatorii, ajutați de scafandri, au cercetat și lacul din spatele casei lui Gheorghe Dincă.
La rândul său, agenția Mediafax, care citează surse apropiate anchetei de la Caracal, afirmă că oasele găsite în curtea lui Gheorghe Dincă par umane, dar vechi. Se pare că și cenușa recoltată este veche, ceea ce îngreunează ancheta. Rămășițele umane au fost trimise pentru expertizare Institutului Național de Medicină Legală. De altfel, Gheorghe Dincă nu a fost reținut și arestat pentru crimă, ci pentru viol și trafic de minori.
Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul de la Caracal, este tatăl a patru copii. Soția și doi dintre copiii lui au fost audiați de DIICOT.
21 de dinți umani în cenușă
Anchetatorii au găsit, la percheziițiile făcute la domiciliul lui Gheorghe Dincă, suspectul din Caracal bănuit că ar fi ucis-o pe tânăra Alexandra Măceanu, un butoi metalic cu cenușă în care, prin cernere, au fost descoperite mai multe fragmente de oase calcinate și 21 bucăți dinți de natură umană. Alături de aceste fragmente au fost găsite trei inele, un lănțișor de damă, două fragmente de lănțișoare accesorii, o bucată metalică de formă dreptunghiulară, precum și o bucată similară unei monturi de inel ce prezenta urme de ardere. De asemenea, în autoturismul suspectului anchetatorii au găsit un cercel. Mama Alexandrei a recunoscut toate aceste obiecte ca aparținând fiicei sale.
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Scrisoarea deschisă a Asociației Procurorilor (AMASP). Cronologia faptelor
„Stimați cetățeni,
În ultimele 24 de ore au existat multe informații în spațiul public, contradictorii sau inexacte, fie că au venit de la persoane private sau de la reprezentanții autorităților. Nu dorim pe această cale să ne scuzăm pentru faptul că autoritățile statului, în acest caz, nu au reușit să salveze viața a două tinere, nici să arătăm vinovați sau probleme juridice de interpretare a textelor legale în vigoare.
Între obligația de rezervă și datoria noastră față de beneficiarul sistemului de justiție, cetățeanul, am ales să prezentăm cronologia zilelor de 24-25 iulie 2019, astfel cum a fost ea constatată de colegii procurori, fiecare dintre dumneavoastră putând să analizeze și să tragă concluziile pe care le consideră corecte:
Miercuri, 24.07.2019- ziua în care victima a dispărut
Joi, dimineața, 25.07.2019- părinții victimei anunță poliția cu privire la dispariție
Joi, ora 11,00- victima apelează Serviciul de Urgență 112 de mai multe ori
Joi, ora 15,30- Dosarul penal pentru lipsire de libertate este înregistrat de poliție la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal
Joi, în jurul orei 16,00 – procurorul emite ordonanța provizorie de interceptare si localizare pentru doua numere de telefon ce au rezultat din informații
Joi, ora 19,15- este primită informația că victima ar putea fi in 3 locații dintr-o comună
Joi, ora 19,50- sunt emise mandate de percheziție pentru cele 3 locații
Joi, ora 19,58- se intră cu mandatele de percheziție în cele 3 locații
Joi, ora 19,58- 21,00- se efectuează cele 3 percheziții fără a fi identificată victima sau alte probe
Joi, ora 21.00-vineri 02,00- se vizionează imagini ale unor camere de supraveghere private aflate pe un presupus traseu al unui presupus făptuitor deoarece exista o informație despre un autoturism implicat într-o altă speța asemănătoare
Vineri, ora 02,00- se identifică proprietarul autoturismului
Vineri , ora 02,00- sunt trimise echipaje de poliție în zona de domiciliu a proprietarului, unde se constata ca nu exista nicio activitate
Vineri, ora 02,20- sunt solicitate mandate de percheziție pentru locația suspectă si alte 2 posibile locuri
Vineri, ora 03,05- sunt luate mandatele de percheziție de la instanță
Vineri , ora 03,15- Politia anunță că nu mai are oameni disponibili la sediu
Vineri, ora 05,30- se constituie echipa de polițiști
Vineri, ora 06,00- se intră în locurile pentru care au fost luate mandatele de percheziție, inclusiv în locuința suspectului.
De asemenea, datele cunoscute de procurori indică faptul că niciun vecin al suspectului nu a sunat la 112 pentru că ar fi auzit țipete.
În cauză au fost supravegheate toate numerele de telefon disponibile și cu privire la care exista o suspiciune că aveau legătură cu cauza, în condițiile legii, în încercarea de a identifica locul unde este victima. Victima nu a dat informații la 112 despre vreun service, ci doar a spus ca vede un copac, un gard roșu, un brad, câinii si un autoturism.
Localizarea făcută de STS a fost pe o arie de câteva sute de case deoarece atât permite sistemul utilizat de aceștia. În cauză nu s-a utilizat tehnica SRI, indisponibilă anchetelor penale după decizia CCR.
De aceea, joi, un echipaj al Direcției de Operațiuni Speciale a venit de la București și la ora 22,00 a ajuns la fata locului in încercarea de a ajuta la localizare. La ora 23:00 nu se știa locul unde s-ar fi putut afla victima iar localizarea a fost făcută cu tehnica disponibilă, deficitară, aceeași ca în toate dosarele penale instrumentate în ultimii 3 ani.
La prima suspiciune cu privire la locul unde s-ar putea afla victima echipajele de poliție au fost trimise să facă investigațiile necesare iar procurorii au dat indicații ca la cel mai mic semn de activitate să intre. Niciun procuror nu a interzis polițiștilor să intre în locație, aceștia comunicând că nicio activitate nu se auzea și nu se observa în interiorul curții sau al casei.
Ulterior acestor activități, s-a stabilit că joi, în jurul orei 13,00 vecinii au observat si au putut simți miros de fum, dar au crezut ca e de la treburi casnice iar cu ocazia percheziției un corp a fost găsit carbonizat.
AMASP consideră că este necesar să fie clarificate orice aspecte care au îngreunat sau împiedicat ancheta în acest caz și dacă au existat erori sau încălcări ale dispozițiilor legale, indiferent de persoana care le-ar fi săvârșit. Înțelegem că toate autoritățile statului au o obligație pozitivă de a interveni și de a apăra viața și integritate cetățenilor, ceea ce presupune ca în condiții de urgență, în care timpul este de esența îndeplinirii acestei obligații să existe dispozițiile legale și mijloacele tehnice necesare pentru a o putea îndeplini. Ne pare rău că în această situație nu au existat aceste mijloace și că autoritățile statului nu au putut proteja drepturile fundamentale, respectiv dreptul la viață.
Suntem conștienți că nicio explicație și nicio analiză a situației juridice nu vor putea atenua tragedia din ultimele zile și nu va șterge durerea resimțită în aceste momente de familiile și prietenii victimelor. Tuturor celor care le-au cunoscut pe cele două tinere le prezentăm condoleanțele noastre!”
Editor web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News