Bolizi de lux dispăruţi în câteva minute. Pericolul la care se expun proprietarii de Mercedes sau BMW
Patru maşini sunt furate zilnic în România! Autoturisme second-hand şi bolizi de zeci de mii de euro se fac nevăzuţi într-o clipă, iar proprietarilor nu le rămâne decât să anunţe poliţia. Peste 1.500 de astfel de cazuri au loc anual. Maşinile sunt recuperate aproape de fiecare dată, dacă hoţii nu se grăbesc să le dezmembreze. Sunt însă şi maşini nerecuperate de peste 10 ani. Un motiv ar fi şi faptul că după 5 ani poliţiştii sunt obligaţi să le scoată din urmărire - intervine prescripţia faptei.
Noi imagini cu accidentul provocat de „nepotul lui Dracula”
Zeci de percheziții la un clan de cămătari
Hairstylistul vedetelor a făcut scandal în trafic. Cum se apără Bassam Dabbas
Predoiu, despre crimele din Constanța
Panică în Munchen. Un bărbat înarmat a fost împușcat de polițiști
Un polițist sare din mașină și lovește cu pumnii și picioarele un șofer
Parcarea în care a avut loc accidentul de lângă Parcul Pantelimon este ilegală
Un hoț i-a ironizat pe polițiști pe TikTok, dar a fost arestat după 5 minute
Momentul în care un traficant de droguri aruncă marfa pe geam
Eugen Huţul, şeful Serviciului Furturi de Autovehicule: „Mi s-a reclamat acum două săptămâni furtul acestui auto, BMW X6. A fost recuperat după două zile”.
Este doar unul dintre sutele de cazuri care ajung anual la poliţiştii specializaţi în prinderea hoţilor de maşini. În primele 6 luni, peste 600 de proprietari din toată ţara au rămas fără bijuteriile din garaj. Hotii pun mâna pe ce le iese în cale: de la mărci precum Dacia, Renault, până la Ford sau Volkswagen. Maşinile de lux precum Mercedes, BMW sau chiar Lamborghini sunt însă printre preferatele lor.
Doar în ultimele două luni au fost furate patru modele de BMW, seria de lux. Maşini care costă între 20.000 şi 50.000 de euro.
Proprietarii au rămas fără ele în Bucureşti, Bihor, iar ultimele modele au fost furate din Cluj şi Argeş.
Maşinile furate sunt recuperate în proporţie de 90% spun poliţiştii,. Dar hoţii sunt greu de identificat şi de prins. Şeful Serviciului Furturi de Autovehicule de la Poliţia Capitalei spune că doar 32% dintre făptuitori au putut fi identificaţi la nivelul Bucureştiului.
Potrivit acestuia, unii hoţi fură ca să facă bani, iar alţii să se recreeze cu maşina altcuiva.
Eugen Huţul, şeful Serviciului Furturi de Autovehicule: „Am avut situaţii în care autoturismul a fost furat pentru a se deplasa din Bucureşti până în provincie, unde făptuitorul îşi avea domiciliul sau reşedinţa. Situaţii în care autorii făceau o pasiune din a fura maşini şi a se plimba pe străzile Bucureştiului, după care le abandonau”.
Dacă uneori hoţii recurg la inginerii şi planuri serioase pentru a putea fugi cu o maşină furată, altă dată pur şi simplu pândesc momentul potrivit.
Eugen Huţul, şeful Serviciului Furturi de Autovehicule: „Profitând de neatenţia persoanei vătămate care lasă autoturismul nesupravegheat şi cheile în contact se urcă la volan şi dispare într-o direcţie necunoscută. Le găsim şi în posesia autorilor, le găsim şi în posesia unor cumpărători de bună credinţă, unele abandonate pe stradă, le găsim şi în posesia unor complici ai făptuitorilor”.
Dacă aţi cumpărat de la samsari şi nu sunteţi încă sigur de provenienţa maşinii puteţi verifica seria de caroserie pe site-ul Poliţiei Române. Acolo sunt peste 2.000 de maşini care au fost furate şi încă nu au putut fi recuperate.
FOTO: Getty Images
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News