Live

Atenție la „premiile” irezistibile anunțate prin mesaje, de sărbători! Hackerii folosesc numele unor firme cunoscute

Data publicării:
Sursa foto: Getty Images

Mulți români au devenit zilele acestea ținta unui atac cibernetic. Oamenii primesc pe telefon sau calculator un mesaj prin care sunt anunțați că pot câștiga un telefon scump și pentru o sumă modică pot intra în posesia premiului. În realitate atacatorii cibernetici vor să ajungă la datele bancare ale utilizatorilor și de acolo până la golirea contului bancar mai este un pas. Specialiștii de la Centrul Național de Răspuns la Incidente Cibernetice au transmis și o alertă prin care oamenii sunt atenționați să ignore aceste mesaje și să fie atenți pentru că atacurile de înmulțesc de sărbători.

Alexandra Dinu, jurnalist Digi 24: Felicitări! Astăzi este ziua dumneavoastră norocoasă! Sunteți unul dintre cei 10 utilizatori selectați aleatoriu care va obține șansa de a câștiga...”, și apoi sunt enumerate două tipuri de telefoane foarte scumpe și o tabletă. Pare o ofertă greu de refuzat, însă, din păcate nu suntem norocoși, ci mai degrabă ghinioniști pentru că am devenit ținta unui atac cibernetic. 

Liviu Arsene, specialist securitate cibernetică: În cazul de față, practic, atacatorii impersonează o firmă de telefonie mobilă și pretind că ar fi vorba despre un concurs, iar pentru a se abona, utilizatorii trebuie să introducă datele de card.

Specialiștii în domeniul cibernetic spun că astfel de premii sau oferte irezistibile sunt din ce în ce mai utilizate în preajma sărbătorilor de atacatorii online. Și-au perfecționat și metodele în perioada de pandemie.

Liviu Arsene, specialist securitate cibernetică: Atacatorii au devenit foarte buni în a da senzația de legimitate, folosesc logo-ul companiei, au mai puține greșeli gramaticale în textul pe care îl compun, ar trebui să ne atragă atenția site-ul pe care îl vizităm, care poate semăna cu al firmei impersonate dar diferă o literă sau două. Am văzut campanii care vizau utilizatorii din România, campanii care impersonau instituții din România.

Mihaela Săhlean, psiholog: Oamenii au nevoie de această dorință, de a fi premiați, de a primi prețuri promoționale, de a fi oferte speciale, crezând o parte dintre ei că acestea ar fi cu dedicație, special pentru ei. Nu se mai gândesc la consecințe, iar cu internetul nu poți avea începutul unei lungi și frumoase prietenii, dacă e să ne gândim la o replică celebră din Casablanca.

Sunt și persoane care spun că nu cred în ofertele, prea bune să fie adevărate, primite pe telefon.

Tânăr: Am fost avertizat de prieteni, și cei care sunt în domeniu, să nu fac treaba asta, pentru că sunt viruși și pot plăti
Reporter: Ce părere ai despre cei care dau click?, au senzația că au câștigat ceva nemaipomenit...
Tânăr: Asta e trista realitate, ne lipsește educația.

Femeie: Eu cel puțin nu am câștigat niciodată și nici nu am încredere, pentru că se întâmplă atâtea...

Femeie: Mai bine mă duc la magazin și cumpăr direct de acolo. Dacă dau click și nu e corespunzător?

Atacurile cibernetice s-au înmulțit în anul 2020, după ce oamenii au început să petreacă mai multe ore online din cauza crizei sanitare.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Televizor „cumpărat” cu 4 lei, dintr-un magazin din Alba Iulia. Ce a pățit bărbatul acuzat că a scanat eticheta altui produs

A promis iubire pe Facebook și a obținut mii de euro: Cum a reușit un bărbat din Arad să înșele mai multe femei

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Hackerii au spart o agenție din subordinea Ministerului Apărării din Ungaria. Suma uriașă pe care o cer pentru a nu publica datele

Partenerii noștri