Live

Ziua „Z” a venit. Astăzi elevii din fiecare școală află cum vor învăța din 14 septembrie

Data actualizării: Data publicării:
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Astăzi se va anunța, în sfârșit, ce scenariu se aplică în cazul fiecărei școli din România începând din 14 septembrie. Pe de altă parte, nici prima zi de şcoală nu va mai fi ce a fost. Careul, altădată plin de elevi şi părinţi, rămâne, deocamdată, doar o amintire.

Potrivit Inspectoratului Școlar al Capitalei, în tot Bucureștiul ar trebui să se aplice scenariul galben, care presupune că o parte dintre copii vor învăța de acasă. Chiar și așa, și în toamna aceasta am putea vorbi din nou despre clase supraaglomerate, dacă vor reveni în bănci doar elevii din anii terminali şi cei din clasele mici. 

Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei Naţionale prevede că ar trebui să revină în bănci, din 14 septembrie, elevii din anii terminali şi cei din clasele primare.

„Problema arzătoare a noastră, a școlilor supraaglomerate, este că nu putem aduce 34 de elevi într-o sală de clasă simultan. Existența separatoarelor cred că nu rezolvă problema. Marea majoritate a părinților solicită imperios să se rezolve această problemă și pentru clasele terminale. Sunt în an terminal, o infecție de tip SARS-CoV-2 nu cred că nu ar lasa urmări, unele poate chiar grave, asupra capacității lor de susținere a examenelor naționale”, spune Dana Bobocea, directoarea Colegiului Național „Grigore Moisil” din Capitală. 

Liceul „Grigore Moisil” este pregătit de învățământul hibrid. „Sala de clasa este amenajată. Există accesul la internet, videoproiectorul, va exista laptopul pe catedra profesorului și camera web pentru transmiterea online”, spune directoarea.

Există însă un scenariu care dă fiori: „Este de negândit scenariul în care se vor îmbolnăvi profesorii. Atunci nu vom mai avea posibilitatea să facem nici scenariul verde, nici scenariul galben, nici scenariul roșu. Nu avem nici temeiul legal și nici posibilitatea finanțării unor norme suplimentare”, spune directoarea Dana Bobocea.

Un caz fericit: școala cu suficient spațiu

Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă vor anunţa la rândul lor scenariile după care vor funcţiona şcolile din țară din 14 septembrie.

Judeţul Călăraşi este în zona verde, din punct de vedere epidemiologic. Asta înseamnă că elevii vor putea merge fizic la şcoală.

„Noi o să începem în scenariul verde, pentru că avem spații destul de mari, încât să introducem clasele cu efectiv mai ridicat, suntem pregătiți pentru eventualitatea trecerii și în scenariul hibrid sau online, dispunând în clase și ce calculatoare, de televizoare și de legătură la internet. Această hotărâre am trimis o la Inspectoratul Școlar și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va hotărî în consecință”, spune Viforel Dorobanțu, director de școală în Călărași. 

„Avem 612 elevi și 19 săli în care avem inclusiv elevii din învățământul primar și gimnazial. Cea mai numeroasă clasă are 28 de elevi, dar am pus-o într-o sală de clasă de 64 mp”, a explicat directorul.

„Noi am inserat ideea că CA-urile să aibă libertatea de opțiune, pentru că vor fi localități în care se va putea începe fără nicio problema pe scenariul verde”, spune Gabriel Chicioreanu, secretar general FNAP, organizație care îi reprezintă pe părinți.

Început de an lipsit de fast. Careul va rămâne o amintire

Și acest an școlar pare că va fi sărăcit de emoții pozitive. De exemplu, careul școlii, care altădată, la începutul anului, ar fi fost plin de elevi emoționați, de părinți deopotrivă, de elevi așteptându-i cu flori pe profesori, de dascălii care îi întâmpinau pe elevi, anul acesta va fi gol. Pentru că elevii vor fi primiți de la poartă, întâmpinați de un cadru didactic și conduși direct în clasă. Practic, careul acesta va rămâne doar o amintire.

„Anul acesta vom face deschiderea oficială a școlii în clase, în fiecare clasă, pe grupe de elevi”, spune directoarea Dana Bobocea, de la Colegiul Național „Grigore Moisil” din Capitală.

„Stau și mă gândesc cum va face acel învățător care e obișnuit să se așeze lângă copil, să-i ia mânuța în mâna lui și să-l învețe să scrie. Dificil de spus, dar vom trece și peste asta!” - conchide cu optimism Dana Bobocea.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Jaful de la banca din Călărași: principalul suspect este un italian în vârstă de 50 de ani. Ce au găsit polițiștii în mașina lui

Atac armat la o bancă din municipiul Călărași: Un bărbat a scos pistolul de sub geacă și a cerut bani

Noi detalii în cazul fetei de 15 ani, găsită moartă în camera ei. Ipotezele pe care le iau în calcul polițiștii

Fată de 15 ani din Călărași, găsită moartă în casă. Adolescenta ar fi încercat o provocare de pe TikTok

Partenerii noștri