Universitățile din România pierd tot mai mulți studenți. Mii de tineri au plecat să învețe în străinătate, în ultimii ani
Numărul studenților români continuă să scadă de la an la an. Doar în ultimii ani, învățământul superior din România a pierdut mii de studenți care au plecat în străinătate. Facultățile românești dispar din topurile internaționale, în timp ce tinerii pleacă în căutarea unor condiții mai bune și a altor perspective de angajare.
Cea mai mică inimă artificială din lume, concepută de o echipă de studenți din Iași
Profesorul Alfred Bulai, acuzat de abuz sexual
Scandal uriaș la admiterea de la Arhitectură în București
Un tânăr din Iași a luat Bacalaureatul cu 9,38, din închisoare
Un ieșean și-a dat fiul în judecată și i-a cerut înapoi banii dați pentru facultate
Violențe în campusuri din SUA
Paradox pe piața muncii din România
Greșelile pe care le fac studenții în sesiune
Ce spune o profesoară de la universitatea din Praga despre atacator
Anul acesta aproape 450.000 de studenți încep facultatea la stat și privat din primele date centralizate la Ministerul Educației. În anul universitar trecut, 2022-2023, au fost înscrişi în învăţământul superior peste 538.000 de studenţi, un număr cu peste 15.000 mai mic decât în anul 2021-2022, arată datele Institutului Național de Statistică. Așadar, din primele date, pare că și anul acesta avem o altă scădere a numărului de studenți.
Faptul că tot mai puțini tineri fac facultate nu este singura problemă a sistemului. În învăţământul superior, în 2022 numărul absolvenţilor cu diplomă a fost de doar 125,6 mii de studenţi.
Conform Eurostat, în 2022, cele mai mici ponderi de persoane cu studii superioare au fost observate în România și Italia, unde proporția celor cu studii superioare a fost de 30%, un indicator cu mult sub media UE care se află la 40,3% și care ne situa pe ultimul loc.
În România, în 2021 majoritatea studenților a ales să studieze în afaceri, administrație și drept, inginerie, producție și construcții
Ce aleg, totuși, cei care vor să facă facultate? În România, în 2021 majoritatea studenților a ales să studieze în afaceri, administrație și drept, inginerie, producție și construcții. Aceste studii nu garantează, însă, reușita și inserția pe piața muncii. Generația din 2021 care intra pe băncile facultății avea să afle dintr-un raport al Universității București că dintre absolvenții care le făcuseră loc în facultate, cei mai mulți nu lucrau în domeniile studiate.
În cazul absolvenților de administrație și afaceri, doar 39% se angajaseră în domeniul lor. În cazul absolvenților de drept, procentul era abia la 25%, iar Facultatea de Științe Politice scotea doar 15% absolvenți angajați în domeniul pe care l-au studiat.
Conform Băncii Mondiale, în România, există nepotriviri semnificative în ceea ce privește competențele, cu o proporție mare de persoane cu studii terțiare fie supraeducate pentru ocupațiile lor, fie angajați într-un sector care nu se potrivește cu domeniul lor de educație.
În 2022 aproape 36.000 de studenți români studiau în străinătate. Astfel, unul din 15 tineri români pleca peste granițe.
Editor : B.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News