Universitatea din apartament. Cum erau obligați profesorii să cumpere diplome false
Un nou scandal zguduie educaţia. 35 de cadre didactice din Bucureşti, Ilfov şi Dâmboviţa sunt chemate la audieri într-un dosar legat de fabricarea unor diplome false. Vorbim despre diferite certificate care le pot aduce dascălilor sporuri la salariu sau chiar promovarea. O universitate fantomă furniza şi distribuia aceste diplome în mai multe şcoli din ţară. Patru persoane au fost reţinute până acum.
Diplome false pentru asistenți de medicină dentară
Prima dezbatere Digi24 a candidaților la prezidențiale
Ambasadorul Turciei critică România pentru lipsa autostrăzilor
Inundații puternice în Italia: Mașinile luate de ape de pe străzi au ajuns în mare
Bărbat de 23 de ani, sub control judiciar la cinci luni după plângerea unei tinere care îl acuză că a abuzat-o sexual în București
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Tronsonul patru din Drumul Expres Craiova-Pitești este aproape gata. Când se va putea circula pe această bucată
Accident grav în Iași cu 16 persoane implicate, dintre care 14 copii: două persoane au fost rănite. Poliția a deschis dosar penal
Cazul băiatului mort în camera de gardă: chirurgul pediatru nu a fost sunat să intervină, iar doctorul de gardă a refuzat consultul
Sute de diplome şi certificate au fost confiscate de poliţişti în urma percheziţiilor. Acţiunea ilegală a „vânzătorilor” de documente a început, spun anchetatorii, încă din 2013.
Ciprian Romanescu, purtător de cuvânt IPJ Ilfov: Aceste diplome și documente ar fi facilitat profesorilor o accedere în carieră, precum și obținerea unor gradații de merit. Aceste lucruri ar fi venit, bineînțeles, cu niște măriri salariale.
Doi bărbaţi şi două femei ar fi cei care i-au ajutat pe profesori să-şi obţină meritele în mod ilegal. Aceştia ar fi înfiinţat o „universitate fantomă” într-o locuinţă din Bucureşti, unde diplomele erau vândute cu sume cuprinse între 50 şi 200 de lei.
Ciprian Romanescu: Prejudiciul în cauză este de 1,9 milioane de lei.
În total, 35 de cadre didactice au fost chemate la audieri. Afacerea a fost denunţată poliţiştilor de o învăţătoare din Ciolpani, judeţul Ilfov. Acolo, susţine femeia, totul s-ar fi făcut cu girul conducerii.
Doina Lup, învățătoare: Eram obligați să le cumpărăm. Puteau să fie și lunar, și câte două pe lună.
Reporter: Cine v-a obligat?
Doina Lup: Directorul și sora dânsei, care pe vremea aia era secretarul școlii. Aceste diplome nu aveau cum să ajungă în şcoală fără ştirea directorului.
Reporter: Dânsa le distribuia?
Doina Lup: Sora dânsei, dar şi dânsa era de faţă de multe ori... Niciodată nu le-am folosit în niciun scop.
Ciprian Romanescu: Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri și uz de fals.
Ancheta va fi extinsă, spun poliţiştii, care cred că astfel de diplome s-ar fi vândut în toată ţara.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News