Universitatea „A.I.Cuza” Iași acuză lipsa de transparență după ce a ieșit din topul universităților mondiale
După opt ani de când a intrat în topul celor mai bune universități din lume, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iași nu mai figurează acum în clasament. „QS Ranking nu are o politică transparentă”, iar competitivitatea este „relativă”, spun reprezentanții universității ieșene.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași nu mai apare în topul 1000 World University Rankings QS, relatează Mediafax.
Instituția de învățământ superior din țară a intrat în acest clasament prima dată în 2011.
Reprezentanți Universității „Alexandru Ioan Cuza” au declarat că cei care fac topul nu sunt transparenți în ceea ce privește informarea universităților privind punctajele obținute.
Reprezentanții UAIC Iași au spus că nu pot explica de ce instituția de învățământ superior din Copou nu mai face parte din acest clasament, întrucât lor nu le-au fost comunicate punctajele obținute.
„QS Ranking colectează singur o parte importantă din datele pe baza cărora realizează clasamentul. Până în prezent, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași nu a primit de la QS Ranking informații cu privire la punctajele obținute, deși a făcut o cerere în acest sens imediat după publicarea rezultatelor”, au transmis reprezentanții UAIC.
Aceștia au continuat explicând că „QS Ranking nu are o politică transparentă prin care să informeze universitățile privind punctajele obținute, dacă ele nu sunt în top 1000. De aceea, nu putem face afirmații speculative privind motivele ieșirii din clasament”.
Rezultatele UAIC au fost superioare pe toate dimensiunile performanței instituționale, susțin reprezentanții UAIC. Însă, problema ar fi că în cazul acestor clasamente este vorba despre „competitivitate relativă”.
Reprezentanții UAIC mai precizează că nu doar universitatea din Iași nu apare în clasament anul acesta. Este vorba despre Universitatea București și Universitatea de Vest din Timișoara.
Primele universități din clasament sunt anul acesta MIT, Stanford și Harvard.
Potrivit site-ului www.topuniversities.com, acolo unde este publicat anual clasamentul, metodologia se bazează pe reputația academică (40%), reputația angajatorului(10%), raportul dintre numărul de studenți și profesori (20 %), citările în articole de cercetare (20%) și relațiile internaționale ale unei universități (10%).
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași este condusă de Tudorel Toader din 15 aprilie 2016. În perioada mandatului său de ministru al Justiției, universitatea a fost administrată de Mihaela Onofrei, ca ordonator de credite.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News