Live

Studenţii: Nu ne măriţi taxele ca să acoperiţi creşterile salariale ale profesorilor!

Data actualizării: Data publicării:

Studenţii cer instituțiilor de învățământ superior de stat să nu îi împovăreze financiar pentru a acoperi creșterile salariale ale profesorilor. Ei se arată îngrijoraţi de intenția anumitor instituții de învățământ superior de stat din România de a crește taxele de școlarizare.

Comunicatul ANOSR:

„Un număr mic dintre acestea chiar au concretizat aceste intenții, fapt ce va fi suportat de studenții acestora la începutul primului semestru din viitorul an universitar. Începând cu 1 martie 2018, salariul brut pentru angajații din domeniul educației au crescut cu 20%, iar anumite universități consideră că sumele de bani necesare în urma creșterii trebuie acoperite din buzunarele studenților.

Această situație se datorează politicilor guvernamentale în acest domeniu din perioada 2015-2018, salariile cadrelor didactice crescând cu peste 200%. Apreciem aceste creșteri ca fiind un fapt pozitiv și subliniem că milităm constant pentru ca educația să fie finanțată corespunzător. Totuși, trebuie să constatăm cu regret că acestea nu au fost nicidecum corelate cu asigurarea unui mediu de calitate crescândă a procesului de predare și învățare.

Faptul că s-a investit în personalul universităților reprezintă un lucru salutar. Problema este dată de faptul că aceste creșteri nu au fost corelate cu indicatori de performanță. Practic, profesorilor li s-a dublat salariul fără a fi cerut nimic în plus din partea acestora.

În același timp, din păcate, părerea studenților nu este considerată extrem de relevantă atunci când vine vorba de evaluarea periodică a cadrelor didactice și de stabilirea unui sistem de retribuire bazat pe criterii de performanță vizând, în primul rând, activitatea didactică. Acest aspect nu poate fi considerat ca fiind în acord cu principiile și valorile academice ale procesului Bologna, pe care sistemul nostru de învățământ superior și implicit universitățile noastre și le-au asumat și le promovează cel puțin la nivel declarativ.

Finanțarea de bază pentru anul 2017 a avut o creștere de circa 22%, iar Ministerul Educației Naționale (MEN) apreciază aceste fonduri ca fiind suficiente pentru a acoperi creșterile salariale în majoritatea instituțiilor de învățământ superior. În acelea unde creșterea finanțării de bază nu acoperă aceste creșteri, putem discuta despre probleme de management universitar. Dar totuși, există tot mai multe universități în care se discută despre creșterea taxelor de școlarizare pentru a acoperi creșterile salariale.

De asemenea, trebuie să constatăm nu a existat un interes deosebit al instituțiilor de învățământ superior raportat la finanțarea suplimentară, cea care se acordă în baza unor criterii de performanță. Aceasta era o sursă de unde universitățile puteau suplimenta veniturile obținute din partea MEN.

În aceste condiții, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România solicită instituțiilor de învățământ superior de stat să nu împovăreze financiar studenții pentru a acoperi creșterile salariale ale profesorilor, ci să participe în mod activ la dezvoltarea unui model educațional bazat pe performanță. Totodată, reiterăm solicitările către Ministerul Educației Naționale, către Guvernul României și către actorii politici să contribuie la asigurarea unei finanțări adecvate pentru sistemul educațional, direcționând cel puțin 6% din PIB către acest domeniu”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Criză de specialiști în agricultură. Soluția găsită de antreprenori și ce salarii le propun viitorilor lor colegi: „Credem în tineri”

Cea mai mică inimă artificială din lume, concepută de o echipă de studenți din Iași. Cum arată dispozitivul care poate salva vieți

Planul Guvernului pentru reducerea deficitului bugetar. E luată în calcul o cotă unică de TVA, de 19%

Majorarea taxelor sperie antreprenorii români. Ce spun oamenii de afaceri despre schimbarea sistemului de impozitare

Partenerii noștri