Live

O poveste din „Absurdistan”. Școală online într-o localitate fără semnal la telefon, din cauza a trei persoane care nu locuiesc acolo

Data publicării:
Maia Posa, directoarea Școlii cu clasele I-IV din Bara, județul Timiș Foto: captură video

Tărâm al absurdului într-o comună din Timiş. Deşi nu au niciun caz de COVID-19 în localitate, copiii sunt obligaţi să facă şcoală exclusiv online. Şi asta nu e tot. Nici online nu e posibil, pentru că localitatea nu are nici măcar semnal de telefonie mobilă, nici vorbă de internet! De ce se întâmplă asa? Cele trei cazuri de infectare, care împiedică şcoala, sunt ale unor persoane care au viză de flotant în comună, dar care, de fapt, nu locuiesc acolo!

Localitatea Bara din județul Timiș are puțin peste 300 de locuitori. O comunitate mică și destul de izolată, fără niciun caz de COVID-19. Asta credeau și autoritățile, până când au venit noile norme pentru începerea școlii. Conform datelor de la judeţ, localitatea a depășit pragul de infectări la mia de locuitori, astfel că elevii trebuie să facă școala online. Numai că în localitate nu este nici semnal la telefon, darămite conexiune la internet!

„Nu o să putem începe școala, cel puțin deocamdată pot să spun asta, din cauza faptului că apărem în scenariul 3, zonă roșie, orele de curs se vor ține online, fapt ce la noi nu se va putea realiza, pentru că nu avem nici internet în localitate și nici nu deținem device-uri. Și nici nu văd cum s-ar putea face online pe ciclul primar și preșcolar, copiii sunt mici, părinții nu pot să stea încontinuu după ei”, spune Maia Posa, directorul școlii din Bara.

Așa se face că profesorii vor căuta soluții ca să desfășoare cursurile online...fără internet.

„Prin fișe de lucru. Cum am făcut și din luna martie, de când a început starea de urgență. Din luna martie până în luna iunie, personal am dus la fiecare copilaș acasă fișe de lucru, le-am adus, le-am verificat”, explică directoarea Maia Posa.

La originea absurdului sunt câteva persoane care au fost confirmate cu coronavirus și care aveau doar viză de flotant în localitate.

„DSP-ul, împreună cu structurile MAI, au descoperit că aceste persoane nu locuiesc în Bara, pentru că la ancheta epidemiologică a reieșit că ei au declarat că pe perioada carantinării și respectiv a izolării vor locui la domiciliul lor din Lugoj. Și în urma sesizării făcute de Primărie, am identificat că într-adevăr, aceste persoane apar doar ca flotant în localitatea Bara”, a declarat Liliana Oneț, prefectul județului Timiș.

Părinții militează pentru începerea cursurilor în mod tradițional, pentru că la școala din Bara învață doar 7 elevi de clase primare. În aceste condiții, menținerea distanțării fizice poate fi respectată cu ușurință.

„Nimeni nu înțelege despre ce este vorba și toți sunt deranjați de treaba asta, că suntem băgați pe flotanți care nu locuiesc cu noi. E foarte greu să lucri pe fișe de lucru, e foarte greu pentru copii, nu pentru noi, pentru noi e mai ușor, dar nu o să priceapă, nu o să înțeleagă”, spune mama unui elev.

O decizie finală în acest caz va fi luată zilele viitoare.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Adrian Mutu a spus cum a cunoscut-o pe cea de-a treia sa soție! ”E o chestie intimă”. Ce a făcut a doua oară când a văzut-o

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Peste 1.200 de elevi din Prahova învață online, după ce comuna lor a rămas fără gaze în plin ger, din cauza unei avarii

Părinții dau sute de euro pentru o adresă lângă școala copilului. Goană după vize de flotant pe rețelele sociale

Confruntate cu un val de infectări Covid, autoritățile din Shanghai cer școlilor să țină cursurile online

Ciucă, la o videoconferință cu prefecții: Nu accept trecerea școlilor în online pentru că nu există termie în vreo școală

Partenerii noștri