Live

Marius Nistor: Nu știm dacă se va prelungi anul școlar. Dacă nu erau insultați cei din cancelarii, lucrurile ar fi stat altfel

Data actualizării: Data publicării:
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Guvernul condus de Nicolae Ciucă face mâine dimineață a doua ședință în 24 de ore pentru a le da profesorilor ce au cerut. Noul termen pentru ca dascălii să dea un răspuns final privind oferta de majorare a salariilor cu 1.300 de lei încă din acest an expiră mâine dimineață. Așa că mâine, dascălii intră de fapt în a patra săptămână de grevă, iar copiii tot nu știu când iau vacanță și ce se va întâmpla cu examenele naționale. Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” a spus duminică seara, la Digi24, că discuțiile dintre guvern și sindicatele din învățământ au „avansat puțin”. Liderul sindical a declarat însă că nu știe dacă anul școlar va fi prelungit, și nici dacă profesorii vor înceta greva luni. „Este furia unei unei întregi categorii socio-profesionale, să fim bine înțeleși. O țară care nu își respectă dascălii este o țară fără viitor”, a spus Nistor, referindu-se și la o serie de afirmații jignitoare la adresa corpului profesoral.

Marius Nistor, preşedinte Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”: Cei 25% sunt prinși în articolul 1 din OUG, mai departe sunt anexele cu coeficienții. Suma de 1.000 de lei brut a crescut la 1.300 de lei brut.

În momentul de față colegii noștri din teritoriu analizează textul ordonanței, anexele, se fac calcule pentru a vedea la ce nivel de salarizare vor ajunge dacă această ordonanță va intra în vigoare.

Creșterea va fi de aproximativ 31% sută, poate ajunge la 3.100 de lei net.

Trebuie să înțelegem că noi de dorim ca în viitoarea lege unitară de salarizare trebuie să se respecte principiul prin care salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată să fie echivalentul salariului mediu pe economie, adică, în cifre nete – 4.000 de lei.

Am cerut ca acest lucru să fie prins într-un act normativ pentru a exista certitudinea că se va ține cont de el.

În momentul de față am avansat puțin, în sensul în care acest principiu este prins în preambulul ordonanței de urgență.

Colegii noștri și-au dorit foarte mult să devină articol distinct în cadrul ordonanței respective.

Deocamdată se pun foarte multe întrebări, se așteaptă răspunsuri, explicații, o parte dintre ele ar trebui să vină de la Ministerul Educației, de la Ministerul Muncii.

Nu pot să spun absolut nimic (despre prelungirea anului școlar – n.red.). Deocamdată noi avem niște revendicări, niște solicitări clare. Guvernanții au propus un proiect de OUG. Poate dacă se venea cu textul acesta și se identificau resursele financiare necesare cu o săptămână mai repede, sau chiar două săptămâni, nu ajungeam la astfel de situație.

În momentul în care conflictul se va încheia, vom vedea dacă este cazul să se prelungească anul școlar, sau nu.

Elevii să aibă toată încrederea în profesorii lor, suntem responsabili, știm ce avem de făcut, dar așteptăm finalizarea discuțiilor cu reprezentanții guvernului.

Guvernul a stat 3 săptămâni ca să identifice niște resurse financiare care să ducă la îndeplinire niște solicitări legitime ale colegilor noștri.

Poate, dacă nu apăreau declarațiile nefericite pe care le știm cu toții, poate dacă nu erau insultați și jigniți cei din cancelarii, poate că lucrurile ar fi stat cu totul altfel.

Dar, în momentul în care știi foarte că clar că oamenii sunt nemulțumiți, că tensiunea este ridicată în unitățile de învățământ preuniversitar, și în loc să-i tratezi cu respect, vii și dai declarații cel puțin jignitoare - nici nu le pot cataloga -, îi mai și ameninți, este clar că nu faci altceva decât să amplifici și mai mult tensiunea existentă.

Mesaje de la „Marș la catedră!”, la „Cine își permite să boicoteze examenele...”.

Când se promovează intens un astfel de mesaj, și câteodată unii o spun cu o satisfacție foarte mare, vă dați seama că lucrurile acestea contează foarte mult, vizavi de reacția celor din școli.

Trebuie să înțelegeți că nu poți trata corpul profesoral ca și când ar fi niște javre. Și să nu uite unii, că și javrele au demnitatea lor și reacționează.

Este insultător ca la nivelul acestei societăți, într-o Românie care se vrea europeană, să se promoveze un astfel de mesaj la adresa celor care lucrează în sistemul de învățământ preuniversitar.

Este furia unei unei întregi categorii socio-profesionale, să fim bine înțeleși. Este inadmisibil! O țară care nu își respectă dascălii este o țară fără viitor.

Trebuie să vă gândiți că oamenii aceștia și-au asumat să intre într-o grevă de protest, și-au asumat tăieri salariale care sunt generate de participarea la această grevă.

Ca să înțelegeți cât de mare a fost determinarea, și cât de mare este determinarea și hotărârea lor.

Nu ne-am dorit așa ceva, dar proasta comunicare din partea guvernului, modul în care au tot amânat să identifice soluțiile care ar fi dus la detensionare încă din prima săptămână, ne-au adus în această situație.

Cine a semnat pentru intrare în grevă este singurul în măsură să decidă ieșirea din acțiunea de protest.

Când este vorba despre soarta celor care lucrează în învățământ nu ai dreptul să te faci că negociezi. Nu ai dreptul să tergiversezi atât de mult identificarea unor soluții. Responsabilitatea este a guvernului.

Declarațiile complete pot fi urmărite în materialul video.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Partenerii noștri