Manualul şcolar de bază, din toamnă. Fost ministru: „Adio, baroni ai manualelor!"
Din toamnă, elevii de gimnaziu, de clasele I-a – a VI-a, ar urma să învețe după manualele aceleiași edituri, după ce Legea manualului școlar de bază a fost adoptată marți în Senat. Astfel, pentru fiecare materie vor exista trei variante de manual, iar profesorul va alege la clasă după care va preda materia. Editarea și tipărirea cărților cade în sarcina Editurii Didactice și Pedagogice, aflate în subordinea Ministerului Educației. Prin Legea manualului școlar de bază Guvernul vrea să elimine mijloacele didactice alternative, publicate de editurile private.
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
Pentru fiecare materie, legea prevede că vor exista minimum două variante ale manualului școlar de bază. Iar cel care va face alegerea e profesorul. Astfel, pe piaţă nu va apărea niciun manual fără să aibă aviz din partea Ministerului Educaţiei.
Eugen Ilea, reprezentant al Asociaţiei de părinţi: „Ne dorim niște manuale de calitate. În ultima perioadă, toate cadrele didactice au susținut sus și tare că manualele existente în acest moment nu corespund calitativ conținutului”.
Acum, manualele ajung în școli după ce sunt cumpărate de Guvern, în urma unei licitații publice. Prin noua lege, Ministerul Educației promite ca elevii vor avea, la timp, manuale de calitate, prin eliminarea licitaţiei care se organiza anual pentru alegerea cărţilor.
Eugen Ilea, reprezentant al Asociaţiei de părinţi: „Întotdeauna la licitații există contestații, contestații care se rezolvă în 30-45 zile, ceea ce îngreuna foarte mult tipărirea acestor manuale. modificarea cea mai importantă a legii e că achiziția nu se va mai face prin intermediul editurilor, ci direct de la autori”.
Opoziţia critică ideea şi spune că legea nu asigură calitatea manualelor.
Aleşii puterii spun, însă că, odată adoptată legea, nu vor mai exista cazuri în care elevii să nu aibă manuale pe bănci la început de an şcolar.
Liviu Pop, senator PSD: „Adio baroni ai manualelor! Legea face 3 lucruri: responsabilizează Ministerul Educaţiei dacă nu ajung manualele la timp, asigură pentru fiecare disciplină maxim 3 manuale şcolare”.
Legea mai prevede că fiecare variantă de manual va fi tipărită de editura din subordinea Ministerului. Dispar, astfel, manualele auxiliare.
Eugen Ilea, reprezentant al Asociaţiei de părinţi: „În cazul în care MEN nu va asigura, atunci vom avea și noi o atitudine împotriva ministerului. Prima ar fi să pichetăm ministerul”.
Până la ora aceasta, Ministerul Educaţiei nu a acordat niciun punct de vedere. Iniţiativa legislativă va merge la preşedintele Klaus Iohannis spre promulgare.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News