Live

Video Legile Educaţiei vor fi prezentate azi de Ligia Deca, după luni întregi de amânări. Ce ar urma să se decidă

Data actualizării: Data publicării:
Ligia Deca, ministrul Educatiei. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

După jumatate de an de așteptare și aproape zece mii de amendamente, ministrul Educației scoate din sertar noile legi ale Educației. Vin în contextul în care România e campioană în UE la analfabetism funcțional, rata violenței școlare a crescut alarmant și încă avem enorm de multe situații în care elevii merg la toaletă în curte. Asta în timp ce România Educată, proiectul despre care președintele Klaus Iohannis și miniștrii susținuți de el au vorbit constant de 7 ani de zile, rămâne doar pe hârtie.

Ministrul Educației va prezenta astăzi pachetul legislativ care promite să îmbunătățească acele aspecte pentru care România este la coada multor clasamente: peste jumătate dintre copii nu înțeleg ce citesc, iar 15% dintre elevi renunță la școală înainte de vreme.

Pentru a-i încuraja pe elevi să vină la școală iar pe părinți să-i trimită la ore, din anul școlar următor, Ministerul propune câteva programe: „Masa sănătoasă”, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, în 150 de școli, pentru 1 milion de beneficiari.

Alte programe, „Școala după Școală” și „Învățare Remedială”, cu finanțare din bugetul autorităților locale sau fonduri externe nerambursabile, au scopul să remedieze sau aprofundeze cunoștințele dobândite în timpul orelor. Au prioritate unitățile vulnerabile din perspectiva abandonului școlar.

Se introduce portofoliul educațional al elevului. Fiecare copil va avea, încă de la grădiniță, un fel de CV cu note și rezultate la diferite activități extrașcolare. Diriginților și consilierilor școlari le va fi mai simplu să îi orienteze pe copii către liceul care li se potrivește. De aceea, în noul proiect al Legilor Educației parcursul școlar al elevilor de clasa a 5-a și a 9-a va fi evaluat periodic prin teste online. De altfel, din 2028, admiterea elevilor în clasa a 5-a la colegiile naționale se va face în baza portofoliului obligatoriu.

Ministerul vrea să pună stop claselor cu peste 30 de copii, vizelor de flotant și modei transferului elevilor la cele mai bune școli și prevede, în proiect, ca orele să se desfășoare în cel mult două schimburi, iar numărul elevilor într-o clasă să nu mai depășească 22 la ciclul primar și 26 la gimnaziu.

Și ajungem la admiterea la liceu. Propunerea dublei admiteri la liceu cu un examen separat de Evaluarea Națională a stârnit cele mai multe controverse. Liceele din țară cu cea mai mai mare concurență vor putea organiza propriul concurs de admitere pentru până la 90% din locuri, potrivit proiectului Legii Învățământului Preuniversitar, obținut de Digi24. Modificările ar urma să se aplice din vara anului 2028, pentru copiii care intră în septembrie 2024 în clasa a V-a.

Noutatea absolută e că liceele care organizează propriul concurs pot alege ce procent reprezintă nota din Examenul Național media de admitere la liceu. Subiectele vor fi elaborate de structuri ale Ministerului Educației, iar modalitatea de examen va trebui anunțată cu un an înainte.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atac armat la o școală din Croația. O fetiță de 7 ani a fost ucisă, alte șase persoane au fost rănite

Elevii din ciclul preuniversitar pot promova doi ani de studiu într-unul, sub anumite condiții. Anunţul Ministerului Educaţiei

Alertă la o școală din Iași. Mai mulți copii s-au intoxicat într-un laborator de chimie

Cel puţin cinci morţi şi şapte răniţi în SUA, într-un atac armat la o școală din Madison, Wisconsin

Partenerii noștri