Învățătoare, despre poezia lui Topârceanu, „masacrată” în manualul de Limba Română: „Acest tip de manual tâmpește”
Anca Malea, învățatoare și autor de manuale școlare, critică greșelile din manualul de Limba Română de clasa a II-a, acolo unde poezia „Balada unui greier mic”, a lui George Topârceanu, a suferit modificări atât asupra versurilor, cât și asupra topicii sau cuvintelor folosite de autor.
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
„E un text clasic care nu trebuie adaptat, pentru că nu pune probleme de înțelegere copiilor. S-a modificat brutal, se pierd rândul, măsura, rima poeziei. Nu era nevoie de acest gen de intervenție”, este de părere Anca Malea.
Adriana Nedelea: Aveți o explicație pentru aceste greșeli?
Anca Malea, învățătoare: „Nu știu ce au gândit colegele. E un manual al cărui autori sunt Gabriela Bărbulescu, Daniela Beșliu, Daniela Ioniță. Nu știu ce să vă spun.
Nu e singurul exemplu. În acest manual mai sunt greșeli. De exemplu, la Emil Gârleanu e o modificare făcută pentru prima dată, din câte știu. E scris cu „î” din „i”. Și pe vremea lui Ceaușescu „â” din „a” era obligatoriu. Mai există o virgulă pusă după titlu, dar nu e nevoie. E un complement de agent care nu are nevoie să fie scris așa.
În cazul în care copiii au noroc de un învățător care sesizează greșelile, e în regulă. Dacă nu, vom fi tributari acestui tip de manual care tâmpește și nu îi luminează deloc pe copii.”
Adriana Nedelea: Vă întrebați de ce apar aceste greșeli?
Anca Malea, învățătoare: „Copiii sunt prea mici. Cel puțin la clasa a II-a nu se sesizează greșeala de un copil care ia prima dată contact cu textul. La acest moment indentificăm greșelile, le punem pe o listă și le trimitem editurii. E tot ceea ce poate face un învățător.”
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News