Exclusiv Interviurile Digi24.ro: „Nu se ia în calcul certificatul verde pentru profesori. Testarea elevilor, doar la identificarea unui caz”
Secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației, Sorin Ion, a declarat la Interviurile Digi24.ro că până în acest moment în minister nu au existat discuții despre obligativitatea certificatului verde pentru profesori. Acesta a explicat și în ce condiții vor fi testați elevii. Astfel, aceștia vor fi testați pentru COVID-19 doar dacă în clasă există un caz confirmat.
A rămas repetent, dar instanța a anulat decizia
Elevii se îmbolnăvesc pe capete. Ce se întâmplă cu școlile?
Ministrul educației: Probabil că județul Cluj va intra online
Sorin Cîmpeanu își cere scuze
De ce prag de 60 la sută vaccinare pentru începerea școlilor?
Vaccinarea profesorilor redeschide școala. Apar și situații aberante
Frigul din școli trimite elevii acasă
România, nepregătită pentru școala online. Până vineri autoritățile decid dacă școlile se închid sau rămân deschise și după 6 la mie
Ministerul Educației a încălcat legislația GDPR
Principalele declarații:
- Cum va arăta școala de astăzi, așa va arăta România de mâine. Dacă nu facem eforturi să ținem școala deschisă, România va arăta rău.
- 200 de localități au rata de incidență peste 6 la mie, inclusiv Bucureștiul. Baza legală în care funcționează școlile va suferi modificări, după decizia CNSU de ieri. Decuplarea de rata de incidență.
- Cât nu există o amenințare directă la sănătatea copiilor aceștia trebuie să meargă la școală. Trebuie să susținem educația.
- Principala reglementare din noul ordin comun este că suspendăm cursurile la apariția unui caz pozitiv într-o clasă. Toți copiii acelei clase rămân acasă. După 8 zile cei care sunt testați și au un rezultat negativ se întorc în clasă. Restul stau în online.
- Cursurile se suspendă doar în cazul în care sunt elevi infectați, nu în cazul în care un profesor se îmbolnăvește. Unitatea școlară ia decizia. Dacă școală împreuna cu DSP constată că e necesară închiderea, cursurile pot fi suspendate. Școlile vor avea o autonomie mai mare în perioada următoare.
- 18 la mie într-o localitate cu 1.000 de locuitori pot înseamna 18 persoane din două familii. Și e nedrept să sufere copiii și să nu meargă la școală.
- Încercăm să nu repetăm experiența de anul trecut.
- La nivelul fiecărei unități trebuie respectate regulile de protecție: mască de protecție, distanțare, clase aerisite.
- Există tablete achiziționate de către Inspectoratele Școlare. Când s-a trecut la învățământ online anul trecut nu eram deloc pregătiți. Acum lucrurile s-au schimbat. Dar este important ca învățământul online să se desfășoare doar atunci când nu există o altă soluție.
- Campania de vaccinare în școli. Se vor înființa centre de vaccinare unde există cabinete medicale. În rest vor fi caravane. Vaccinare în școli s-a făcut și în perioada trecută, fără să le impună cineva.
- Testarea copiilor. Pentru testare sunt prevăzute soluții. Fie echipe mobile de la DSP, deși suntem conștienți că și DSP-urile sunt suprasolicitate. Va trebuie să avem sprijinul medicilor de familie și a cabinetelor medicale din proximitatea școlilor. Dacă nu contribuim cu toții, pentru că există o reticență, în mediul rural există și bază legală ca acolo unde nu e medic școlar, un medic de familie să își asume acest rol și să încheie un contract cu administrația locală.
- În hotărârea de ieri se discută despre introducerea foarte rapidă a testelor de salivă. Nu cred că acestea sunt considerate un „act medical”. În Austria sunt folosite teste de tip acadea pentru copiii mici. Pentru testele de salivă, va dura o perioadă până când ele vor deveni disponibile.
- În acest moment există deja în multe școli din România teste, dar nu teste de salivă. Teste care se colectează din nas există în școli. Dar rata lor de utilizare a fost foarte mică.
- Nu va exista obligativitate pentru testarea elevilor, dar este o opțiune pentru întoarcerea mai repede la școală. Testarea se face la identificarea unui caz confirmat. Nici acolo testarea nu e obligatorie, dar este necesară copilului care vrea să se întoarcă mai repede la școală. E vorba de un test antigen sau PCR.
- Este o certitudine că această testare se va face la un caz confirmat. În ceea ce privește o testare regulată, la două, la trei zile, nu pot să vă dau acest detaliu la acest moment.
- Probabil la sfârșitul acestei zile ordinul comun al Ministerul Sănătății și Educației va fi publicat.
- Nu putem lăsa la liberul arbitru al părintelui decizia de a ține copilul acasă. În cazul acesta școala devine facultativă.
- Distanțarea fizică suntem conștienți că este o regulă inutilă, care nu poate fi respectată. Am recomandat distanțarea maximă. Nu putem impune o distanțare de 1,5 metri între bănci.
- Un copil care nu respectă regulile, cum ar fi purtatul măștii, poate fi sancționat. Nu vorbim de exmatriculare, dar scăderea notei la purtare se poate.
- Vaccinare obligatorie/Certificatul verde. Mi-aș dori să fie toți profesorii vaccinați, cu excepția celor care nu pot din motive de sănătate. Dacă impunem certificat verde unui profesor la școală, ar trebui să impunem și elevilor care au vârsta pentru vaccinare. Dar asta nu cred că se va întâmpla.
- Îndemn profesorii să se vaccineze. Este parte a soluțiilor.
- În ministerul Educației nu am discutat despre certificatul verde, mai ales că este o chestiune recentă, de câteva săptămâni. La acest moment nu avem discuții pe această temă. Nu se ia în calcul certificatul verde pentru profesori.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News